2007/12/31

Andras erfarenheter är också värdefulla

Undrar om kravet på skattesänkning på alkohol väcks här i Sverige även under 2008 eller om den finska erfarenheten är tillräcklig? Ett cyniskt experiment med folkhälsan skördar stora offer i grannlandet. Jag kallar det cyniskt eftersom alkoholforskare förutsåg den här utvecklingen.

I år har finländarna slagit alla rekord vad gäller alkoholkonsumtion. År 2007 är det år då finländarna har druckit mer alkohol under ett år än någonsin tidigare. Finland har nu inte bara tagit sig upp till europeisk nivå utan passerat de stora vinkonsumenterna Italien och Frankrike, och också Norge och Sverige ligger långt efter finländarna. Finländarna dricker ungefär två liter mer än i grannländerna. I år konsumerar finländarma 10,5 liter per person. År 2006 var mängden 10,3 liter. Det är väldigt oroande siffror och man undrar om finländarna håller på att supa ihjäl sig. (Ur ledaren i finska Österbottningen på nyårsafton.)

2007/12/30

Makten men inte i evighet

Södra Asien förnekar sig inte. Där ärver man inte bara egendom utan hela nationer. Indien: Jawahrlal Nehru > Indira Gandhi > Rajiv Gandhi (Sonja Gandhi - runner up) Sri Lanka: Solomon WRD Bandaranaike > Sirimavo Bandaranaike > Chandrika Bandaranaike Kumaratunga. Bangladesh: Ziaour Rahman > Khaleda Zia. Pakistan: Zulfikar Ali Bhutto > Benazir Bhutto > Bilawal Bhutto (runner up).

Dessvärre är det ett dödlig arv. Samtliga, utom tonårige Bilawal, har varit utsatta för mordförsök, varav många "lyckats". Förväntan på Bilawal att med sitt namn bära partiet PPP vidare och mot ett maktövertagande var stor i brist på någon annan framstående profil. Benazirs make och numera änkling Asif ska vara vice ordf i partiet till stöd för sonen.

Med samma tradition skulle Lisbeth Palme ha varit statsminister i Sverige efter mordet på Olof Palme 1986 kanske med Mårten Palme som den som förde socialdemokraterna in i 2000-talet. Hmmmm! Intressant tanke.

Men vi har ju vår successionsordning i kungaämbetet och i det fallet var det längesen våldsam död ändade regentens liv.

Visst lockar makten och härligheten, men den varar ju aldrig i evighet. Mugabe inser kanske det en dag han med liksom Burmas Than Shwe gjort i dagarna (enligt ännu ej bekräftade uppgifter).

2007/12/29

Katastrofen från Ekerö

Läste julhälsningen från Terje Heggernes, vår gemensamma platschef för det omfattande biståndsarbetet i Sri Lanka. Efter Ewa Björlings eländiga artikel på DN debatt i torsdags (27/12) skulle jag vilja bjuda in henne att besöka vårt arbete i Sri Lanka, för inbördeskrigets internflyktingar, för tusentals tsunamidrabbade familjer, för slumbefolkning och plantagearbetare och fråga henne: Så du menar att vi hotar utvecklingen i Sri Lanka?

För mig framstår denna kvinna alltmer som en katastrof - ja, inte för näringsintressen som Vin&Sprit, Carlsberg, Diageo och Heineken. För dem är hon säkert rena drömmen. För utvecklingsländerna finns dock inget att hämta hos henne. Men i en Porsche mellan Gustaf Adolfstorg och bamsevilla med svartbyggd veranda på Ekerö i Mälaren ser världen säkert annorlunda ut än i Bloemendhal i Colombo. (Upplysning: Bloemendhal är slumområdet runt Colombos största soptipp, ett område med insatser finansierade av det gemensamma svensk-norska arbetet genom Forut Sri Lanka.)

2007/12/28

Svensk frihandelscynism

Härmed förklaras denna blogg högtidligen för invigd denna dag fredag 28 dec 2007. Må den ha hälsan och leva länge! Må den också inspirera och provocera till en och annan kommentar!
************
Har blivit inbjuden idag av Sven Liljesson på Drugnews att kommentera handelsminister Ewa Björlings generalangrepp på biståndsorganisationer på debattsidan i gårdagens (27 dec) DN. Han gillade min kommentarer i senaste Accent på Ewa Björlings svar på de frågor Accent ställt till henne. Jag antar utmaningen förstås för förutom att Ewa Björling genom att angripa Forum Syd även angriper oss som medlemmar provoceras jag av hennes i praktiken cyniska attityd till utvecklingsländernas möjligheter i EPA och WTO/GATS-förhandlingar. Jag hoppas att det bakom en annan dörr på UD, nämligen biståndsminister Gunilla Carlssons, finns en något mänskligare attityd än den dogmatiskt frihandelsdevota som uttrycks på UD handel.

Låt mig inleda här med att retas med Sveriges handelsminister i limerickform:
Hon är handelsminister ny ifrån Ekerö
och så gaspedalsglad denna Porschemö.
Har en svartbyggd veranda
i moderatblå anda
och ett samvete vitt som aprilmånadssnö.

(PÅA okt 2007)