2008/02/29

Ettbarnspolitiken snart historia?

Jag kommer i Västerås i morgon att beröra begreppet 'överbefolkning' när jag talar om Globala hot, ett begrepp som i stora delar av världen är en myt. Men i samband med det måste jag nämna en nyhet från Reuters igår att Kina överväger att ge upp ettbarnspolitiken (två barn/familj på landsbygden). Även Kina har en åldrande befolkning som ska försörjas.

Jo, det där med myt. Stora delar av Afrika saknar arbetskraft, dvs det finns resurser som skulle kunna exploateras på ett hållbart sätt, vilket skulle kunna bidra till en ökande välfärd. Dessutom har aidsepidemin tagit miljoner liv i just Afrika, människor i sin mest produktiva ålder. Bara i Nigeria förväntar man att upp emot 8 milj barn är föräldralösa om några år.

Västerås, ska ni med å slåss?


Sitter och förbereder en föreläsning i Västerås i morgon lördag på huvudbiblioteket. Den ska handla om globala hot, men jag kommer naturligtvis efter en inledning att tala om alkoholens roll som hinder för mänsklig utveckling.

Jag har en utmärkt bok i min bokhylla, Vårt hotade hem, som Rolf Edberg, känd tidig miljökämpe, var redaktör för. Han skrev ju Brev till Columbus och Vid trädets fot också. Den förra förstår man lätt vad den handlar om och har för budskap. Den senare, Vid trädets fot, utspelar sig framför allt i Great Rift Valley i Östafrika, som jag själv hade möjlighet att besöka 1996. Vårt hotade hem är en utmärkt utgångspunkt för att tala om hot - och möjligheter.

Men som sagt, mitt huvudfokus kommer att vara alkoholen. Bara igår fick jag bevis och dokument på hur alkoholindustrin försöker manipulera regeringar i utvecklingsländer att besluta om en alkoholpolitik som innebär så lite begränsningar som möjligt för industrin att exploatera nya marknader. Från Lesotho har jag ett utkast som till 95% är en blåkopia av förslagen i Uganda och Malawi. Dessutom fick jag bevis på att samma konsult, Keith Evans,som för industrins räkning varit i Uganda och Malawi, även besökt Botswana, Ghana och Namibia i samma syfte.

Den här delen av hela problematiken kring hur alkohol hindrar utveckling kan sammanfattas så här: Den västerländska alkoholindustrin exploaterar marknaderna i utvecklingsländerna och tar hem stora vinster medan utvecklingsländerna står kvar med Svarte Petter i form av sociala problem, fattigdom, tung belastning på hälso- och sjukvården m m.

I morgon ska jag föreläsa om det, på måndag är det dags att kavla upp ärmarna på allvar och ta strid med Keith Evans och andra dödgrävare.

2008/02/26

Jag är nog galen

Trots ett engagemang, trots att jag jobbar med något jag tror på, trots att jag vet att jag värnar om mänskliga värden - så funderar jag ibland ändå om jag inte är galen. Åtminstone i avsaknad av förnuft.

Är det förnuftigt att försöka övertyga 19 av 20 svenskar att dricka mindre eller till och med att inte dricka alls. Stämmer inte den gamla devisen: En miljon flugor kan inte ha fel. Ät skit! Varför hänger jag envist fast vid min uppfattning att vårt samhälle måste pressa ner den totala alkoholkonsumtionen?

Är det förnuftigt att med några miljoner i budget varje år ta strid med alkoholindustrin, där enbart alkoholproducenterna inom EU exporterar till ett värde av 85 miljarder SEK per år? Ta bara Baltika i Ryssland och sju andra öststater, som ägs av SABMiller och Carlsberg till 85%. På tre år fördubblar Baltic Beverage Holding Company omsättning till över 20 miljarder SEK, främst med sin produkt Baltika. Kolla bara deras hemsidor, kolla www.icap.org t ex, vilka resurser, vilken expertis de samlar till sig. Och så går jag och tror att jag kan göra skillnad.

Det enda fönuftiga, det enda sunda, vore nog att bli galen. Jag kanske redan är det?

2008/02/24

Hedersrelaterat våld

Vad är hedersmord för dig? Vad tänker du på? Tänker du på mordet på Riccardo Campogiani på Kungsholmen i höstas? Eller går tankarna till Mellersta Östern?

Ett av TVs mest högklassiga samhällsprogram f n är "Beckman, Can & Ohlson" i TV2. Samtida, högaktuella frågeställningar belyses med intressanta personligheter. Senast diskuterade programledaren Elisabet Ohlson (Ecce homo, du vet) begreppet 'hedersmord' bl a med författaren Theodor Kallifatides och Arenas redaktör Nisha Beshara.

Den s k hederskulturen med kvinnans kyskhet har med social status att göra, sade Nisha Beshara. Med ökat välstånd och fler möjligheter till utbildning, yrkeskarriär m m i Södertälje, den assyriska, beskrev Nisha Beshara hur kvinnans kyskhet inte alls spelar samma roll för den sociala statusen idag som för 20 år sedan.

Nisha Beshara och Theodor Kallifatides var också överens om att mordet på Riccardo Campogiani i lika hög grad är hedersrelaterat liksom andra mord med den beteckningen. Det gäller att inte tappa ansiktet inför omgivningen, kompisar och en publik, när unga män slåss. Men då kallas det inte hedersrelaterat, utan ungdomsvåld. Men det är lika hedersrelaterat som förlusten av den sociala statusen för en familj när kvinnans kyskhet hotas. Vi tycker det låter konstigt men det hjälper oss att förstå mer och döma mindre. Även om vi inte accepterar våldet.

Theodor Kallifatides kommentar om att det är faktiskt relativt få invandrargrupper som bär på den här hederskulturen kring kvinnans kyskhet, den är också högst relevant.

Programmet är väl värt att se på webben. Det innehöll mycket mer tänkvärt. I morgon måndag 25 feb ska det handla om konsumtionshysterin.

Här har du länken:
www.svt.se/svt/jsp/Crosslink.jsp?d=81359&lid=Beckman,_Ohlson_ochamp;_Can&from=menu

2008/02/22

Kyrkans giriga hyckleri

Svenska Kyrkan hycklar och går över lik för att tjäna pengar på sina pengar!

Svenska Kyrkans finanschef Anders Thorendal säger i tidningen Dagen att kyrkan inte har några problem att placera sitt kapital i tobaks- och alkoholindustri så länge den industrin följer regelverket. Det känns för det första som att finanschefen inte är särskilt lyhörd för budskapet som Jesus predikade, han jagade till och med ut månglarna ur templet. Illa nog, men resonemanget att regelverket för dessa produkter skulle vara etiskt vägledande blir rent av cyniskt. Redan inom befintligt regelverk är tobaken och alkoholen två av de främsta faktorerna till för tidig död och sjukdom i världen, så ock i Sverige. Alkoholen medför också omfattande social problematik och förstör livet för uppskattningsvis 200 000 barn enbart i vårt land. Alkoholen är en betydande faktor i spridningen av farsoten aids. Kvinnor runt om världen vittnar om alkoholens roll i det våld som de drabbas och i huvuddelen av det våld som förekommer på gator och torg i vårt land finns alkoholen med.

Och kyrkan har inga problem med att tjäna pengar på detta??!!

Target: YOUTH

Alkoholindustrin hävdar i sina etiska koder/uppförandekoder att de inte ska rikta sin marknadsföring mot minderåriga. Diageo gör nu en stor marknadsföringskampanj i USA för att marknadsföra vodkan Smirnoff med olika smaker som blåbär och hallon. Det sker med en musiksatsning och musikstilen är hiphop med musik av verkligt stora, etablerade artister, eller ’ikoner’ som Common, Quest m fl.

Det är svårt att se att målgruppen inte skulle vara tonåringar och ungdomar upp till 25 när musikvalet är hiphop, även om hiphop är populärt inte bara bland unga människor. Säkert kommer människorna i kampanjen att vara över 21 år som är den legala åldern i USA för alkohol, om än en lag med många undantag . Och enligt den egna etiska koden ska ingen person i marknadsföringen se ut att var yngre än 25.

Ur Diageos Marketing code rubrik ’Underage provisions’:
http://www.diageo.com/
c. People shown drinking in advertisements for our brands must be, and must look as if they are, 25 years of age or older.
d. We will not utilise any image, symbol, music, cartoon character or person that appeals primarily to those under the legal purchase age.
We will not license our brand names, logos or trademarks for use on children’s clothing, toys, games or other materials intended for use primarily by persons under the legal purchase age.
e. Whilst some countries have a legal purchase age for alcohol beverages that is lower than 18, or may set no legal purchase limit at all, it is company policy never to target our marketing activities at people under the age of 18.


Kampen går vidare!

2008/02/20

Krigets första offer

Det sägs att det första offret i ett krig är sanningen. I Sri Lanka pågår mycket hårda strider mellan regeringsstyrkor och gerilla i Mannarområdet i nordväst. Enligt militären ska 1 358 gerillasoldater ha dödats enbart under 2008, medan de egna förlusterna anges till 77. Gerillan ska ha förlorat mer än 1/3 av sitt manskap. Ändå lyckas de lankesiska regeringsstyrkorna om ca 150 000 man inte besegera gerillan.

Enligt regeringens uppgifter ska alltså färre än 3 000 man hålla 150 000 man stångna.

Allt talar för att det där med krigets första offer fortsatt håller. Spelar ingen roll om det är Wounded Knee, Somme, Song My, Dresden, Groznyj ....

Tvinga vita kvinnor att föda barn!

Medan det pågår en debatt om islamofobi i svenska medier så är den kristna högern i USA på krigsstigen mot islam med slöa vapen. Västerländska, vita kvinnor ska "tvingas" föda barn för annars blir muslimer på sikt många fler än vita kristna.

I tidningen Nation skriver Kathryn Joyce att kvinnofrigörelsen gått för långt. Europas kvinnor har glömt bort sitt gudomliga uppdrag att reproducera sig för frihet, karriär, preventivmedel. Situationen förvärras av homosexuellas rättigheter.

Möjligen kan man läsa statistik från USA som bekräftelse på att denna kristna kvinnorättsfientliga höger är framgångsrik. Av 1000 tonårsflickor i Holland blir endast åtta gravida medan åttio blir det i USA. I Frankrike får 55 av 100 000 tonåringar klamydia medan motsvarande tal i USA är 1 132.

Jag tror inte hotet mot kvinnans frihet och rättigheter i USA kommer utifrån, det finns en femtekolonn som utgör ett betydligt större hot.

2008/02/19

Mod och tålamod

Läser alltfler studier om hur aidsepidemin underhålls och drivs på av alkohol. För tio dagar sedan publicerades en rapport från Sydafrika som studerat sexkontakter på 'shebeens' och andra barer. Riskbeteendet är mycket större i denna subgrupp jämfört med befolkningen i övrigt. Forskarna rekommenderar direkt intervention i dessa miljöer för att förebygga spridning av hiv.

I januari 2007 publicerades en systematisk studie i södra Afrika av kopplingen alkohol-hiv. Studien visar ett konsekvent samband mellan risktagande vid sexuella kontakter och alkoholkonsumtion. Studies show a consistent association between alcohol use and sexual risks for HIV infection. Även denna studie rekommenderar intervention gentemot såväl individer som serveringsställen. I min dator har jag, tror jag, 30-40 studier med samma resultat som jag förmedlat under två års tid.

En dag så kommer denna kunskap att visa sig i Sveriges nya aidsstrategi, i biståndsorganisationers arbete, i UNAIDS dokument och arbete - men många hinner att bli smittade och andra att dö innan dess. Det går fruktansvärt långsamt!

Jag önskar att andra hade lika mycket mod som jag tvingas ha tålamod.

Flintskallighet eller malaria

Vid World Economic Forum i Davos härförleden talade bl a Bill Gates, som idag satsar delar av sin gigantiska förmögenhet på utvecklingsprojekt i fattiga länder. Han sade så här: "Cures for malaria, which kills over a million a year, receive less attention than cures for baldness," . Alltså: Vi satsar mer pengar i världen på att komma tillrätta med flintskallighet än på att utrota malaria som dödar en miljon människor årligen.

Ständigt dessa prioriteringar! Jag blir stressad.

2008/02/17

Att "köra" när man ska köra

Svårigheterna för elever att nå upp i kärnämnena syns senare i livet. Varannan körelev körde i teoriprovet 2007. 48 procent klarade det. År 2000 var det 73 procent. Körkort är ett villkor för vissa jobb. Ännu ett skäl till att förbättra måluppfyllelsen i grundskolan.

Extremistpartier i lokalpolitiken

Från och till kommer Sverigedemokraterna upp på den lokala agendan. De hölls borta från lokalpolitiken i Finspång - med något tiotal röster vill jag minnas. Vernon Bogdanor, professor i statsvetenskap vid Oxford university, säger så här om extremistpartier:
Enda sättet att besegra extremistpartier är att krossa deras argument i valrörelser, inte att mixtra med valsystemet för att utestänga dem. Men framför allt måste regeringarna undanröja de omständigheter - hög arbetslöshet och socialt utanförskap - som ger upphov till extremism.

Vernon Bogdanor bygger detta på analyser av hur man hanterat Front National i Frankrike, National Front i Storbritannien, av nazismens framväxt i Tyskland m m. Han har också studerat och analyserat situationen i kommuner i södra Sverige.

Om två år är det ny valrörelse. Frågan om hur (sd) ska mötas aktualiseras. En motion om valkretssystemet i Finspång kommer lika säkert, eftersom systemet med två valkretsar oftast gynnar stora partier som blir överrepresenterade.

För det första är jag övertygad om att Finspång slipper se (sd) i kommunfullmäktige. För det andra tror jag det beror på att Finspångsborna inser att det inte går att bygga ett samhälle och en trovärdig politik främst på att tycka illa om andra människor.

2008/02/15

Ingen rökfri arbetsplats

Tobaken har sitt grepp om människor. För tillfället har jag fått ge upp försöket att lägga en motion i kommunfullmäktige om rökfri arbetsplats för kommunala verksamheter. Jag får sannolikt inte stöd för en sådan motion. Finspång är inte moget än, trots att ett 20-tal andra kommuner och nästan alla landsting beslutat om och hälften infört rökfri arbetsplats.

Samtidigt konstaterar jag att i vårt rökiga grannland Danmark dör 14 000 personer varje år av rökning. Dubbelt så många som i Sverige på hälften så stor befolkning. Och i världens näst största befolkning så dör en miljon indier av rökning varje år.

Marlboro och Fonus kanske kan bli partners. En levererar råvaran och den andre förpackar och distribuerar.

2008/02/14

Våldet en könsfråga?

Ibland känns det som att vi kommit långt med jämställdheten. Vid andra tillfällen, som när jag läser på UNIFEMs hemsida, funderar jag på om det inte är våldsamt långt kvar.

På UNIFEMs hemsida kan man läsa att var tredje kvinna i världen kommer att uppleva eller har upplevt våld inkl sexuellt våld under sin livstid. Detta är inget som gäller för utvecklingsländer speciellt. Västerlandet är inte mindre utsatt tycks det. En undersökning i Schweiz bland 1200 15-åriga tjejer visar att 20 procent blivit utsatta för någon form av sexuella övergrepp!

Så sent som igårkväll pratade jag med en bekant som jobbar som lärare. Hon hade vid två olika tillfällen nyligen haft mycket otrevliga och kränkande upplevelser. Killar i förskoleklass har tafsat henne i underlivet. Var har dessa killar fått sådana mönster från? Vad råder det för syn på kvinnor i deras uppväxtmiljö?

När ska vi betrakta kvinnan som en oss jämbördig person med rättigheter att slippa kränkningar från sexuella anspelningar till våldtäkt? Vi måste prata mer om detta för att vaccinera uppväxande killar från denna förskräckliga kvinnosyn som genererar ständigt nya våldtäkter.

Det inspirerande aidsnätverket

Träffade mina kollegor i aidsnätverket idag på förmiddagen. Vi hade mötet hos Noaks ark i Stockholm. Där var PMU Interlife, Forum Syd, Afrikagrupperna, RFSL, Röda korset, Palmecenter, HIV Sverige m fl - ett engagerat och kunskapsrikt gäng. Mest akut just nu är försöka påverka Sveriges nya aidspolicy som ska växa fram under våren. Vi har redan tidigare erbjudit våra kunskaper till ministern men nu ska vi var än mer proaktiva för att hävda EOs (enskilda organisationer) plats i utvecklingssamarbetet (biståndet alltså).

Tredje kvartalet har IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut ordförandeskapet och jag redan bokat upp vår ugandiske partners generalsekreterare att komma hit i september. Då gör vi ett seminarium kring aids och alkohol/narkotika för nätverket .

Det är verkligen ett inspirerande nätverk och Sida/SEKAs representant, Pia, uttryckte stor tillfredsställelse med att nätverket finns. 11 april ordnar Noaks ark, som är ordförande nu, ett seminarium kring aidsmedicin för barn, en grupp som glömts bort. Innan mars månads utgång har Gunilla Carlsson hört av oss igen med flera konkreta idéer om Sveriges framtida roll i aidsarbetet.

Det är vi som är civilsamhället! Kunniga och engagerade.

2008/02/13

Mera slagsmål på torget!

Jag blir aldrig riktigt klok på socialförvaltningar som tillstyrker utökade serveringstider av alkohol. Som socialförvaltningen i Finspång. Det är en så kunskapsfientlig attityd. Det finns gott om studier som visar på sambandet mellan utökade serveringstider och ökat våld. Trots detta tycker man att två serveringsställen i centrum ska få utökade serveringstider. Vill man inte ta till sig kunskapen eller bereder man beslutsunderlag på personliga uppfattningar?

Jag ska fundera på om det är så att förvaltningens tjänstemän tycker att det är för lugnt på torget i Finspång på helgnätterna eller om det är bristande medvetenhet. Jag skriver igen när jag har kommit på vilket.

2008/02/12

Sprit och aids går bra ihop

Läser senaste AfroAIDSinfo som jag fått på webben. Särskilt intressanta är följande rader:

Research conducted in southern Africa therefore confirms an association between alcohol use and sexual risks for HIV.

Studies in Tanzania and Kenya have reported higher rates of sexual risks among people who use alcohol, compared with nondrinkers.

A research study conducted in Atteridgeville among persons aged 25-44 years found a significant positive association between various measures of alcohol use and having multiple sexual partners or sexual relations that are regretted in the past 3 months.

Research in Uganda showed that the risks of HIV infection when one or both partners consumed alcohol before sex, were increased - not surprising since alcohol use was significantly associated with inconsistent condom use and multiple sexual partners in both sexes.


Återigen bekräftat att man inte ska glömma alkoholens roll när man ska förhindra fortsatt spridning av aidsepidemin.

Apartheid ett "vaccin" mot aids

Hade Sydafrika haft kvar apartheidsystemet hade aidsepidemin i landet haft en långt mindre omfattning. I och med frigörelsen kunde män som tidigare bara besökt hemorten en gång om året göra flera besök och därigenom spreds epidemin snabbare.

Hiv sprids också genom våldtäkter och vi har lärt oss från konflikterna i Rwanda och på Balkan i början av 1990-talet att våldtäkter sattes i system. Trots detta visar det sig att epidemin bromsas upp i konflikter, sannolikt på grund av minskad mobilitet. Möjligheterna att röra sig begränsas kraftigt av oroligheterna och på så sätt begränsas spridningsvägarna.

Självklart är inte apartheidsystem och inbördeskrig med etnisk rensning något man önskar, men det är intressant att upptäcka oväntade effekter av sådana faktorer på epidemins utveckling. På torsdag träffas vi återigen i nätverket Forum hiv/aids. Jag kommer återigen att lyfta alkoholens roll och vilken potential det kan finnas i att bistå utvecklingsländer att utrusta sig med en restriktiv alkoholpolitik. Vi ska alla organisationerna gemensamt agera rådgivare åt biståndsministern under våren när Sveriges nya strategi för att arbeta med hiv/aids i utvecklingssamarbetet ska utformas.

2008/02/11

Rör inte vårt dagis!

"Kom inte här och rör vårt dagis, för då ....."!
Ja, ungefär så var budskapet ikväll när vi, ett antal politiker från humanistiska nämnden, besökte Hävla i norra delarna av kommunen. Förvaltningen har lagt ett förslag om nedläggning av förskolan och överflyttning av barnen till Rejmyre, ca 1 mil bort.

Hävla ligger inte utom all ära och redlighet men ändå en bit vid sidan om. Man har en mycket expansiv industri men i stort sett all samhällsservice har lämnat orten så att närmare 60 personer sökt sig till förskolan denna tisdagkväll var kanske inte konstigt. Och visst, det är en bra förskola, det är två förskollärare som inte haft en sjukdag på 20 år, men barnunderlaget krymper hela tiden.

Om det nu skulle bli så att bödelsyxan över Hävla förskola ska svingas om drygt en månad, så kommer jag säkert att fundera mer än en gång om vi gör rätt.
Om vi nu inte tar möjligheten att ta hem 3/4 miljon om året från 2010. så kommer jag säkert att fundera mer än en gång om vi gör rätt.

Ett klassiskt dilemma för en politiker!

2008/02/10

Bra fritid för ungdom i Finspång

Det politiska arbetet i kommunen präglas alltför ofta av att rycka ut och rätta till eller att tvingas till en verksamhetsutveckling, nya verksamhetsformer, utifrån försämrade ekonomiska förutsättningar. Alltför sällan föds ny verksamhet ur idéer om ett bättre samhälle och innovationslusta. Det blir trots detta bra eller riktigt bra. Men ibland floppar det också och kommer surt efter.

Vi har fått vårt fritidsprojekt för barn och ungdomar i åldern 12-16 år utvärderat. Hörnan alltså i Folkets Hus. Ett projekt som tvingades fram på grund av sociala förhållanden, inte på grund av att vi kände starkt för att erbjuda unga en bra fritidsverksamhet. Det var en av dessa rycka-ut-och-rätta-till-åtgärderna. Men det har blivit bra - riktigt bra. Det beror mycket på bra personal och bra samarbete med Ungdomshälsan. Och bra samarbete mellan två förvaltningar, vilket vi inte alltid är bortskämda med.

Hörnan kommer att fortsätta men troligen bara som projekt på ytterligare ett år. Det är inte tillfredsställande. Vi måste ge fritidsverksamhet för barn och unga högre status och tillräckligt med resurser långsiktigt.

2008/02/09

En modig länsrätt

Läser i Östersunds-Posten att länsrätten tolkat alkohollagstiftningen så som den ska tolkas. Så som sällan någon annan länsrätt resonerar eller har mod att döma.

Länsrätten betonar att poängen med reglerade serveringstider är att motverka olägenheter ”så som onykterhet och oordning”.
Domstolen säger att man kraftfullt måste understryka att reglerna är en del av den svenska alkoholpolitiken och att sociala hänsyn ska ha klart företräde framför affärsmässiga eller konkurrensmässiga aspekter.


I 99 fall av 100 brukar näringsintressena vara överordnade. Heders länsrätten i Jämtland fast tråkigt att ni är så ensamma!

2008/02/07

Aldrig ett jobb på Vin&Sprit!

Tobaks- och alkoholindustrin lockar inte. Den globala PR-byrån har tillfrågat MBA-studenter (Master of Business Administration) vid universitet i Europa, USA och Asien. Bara en student av fem skulle välja att jobba på ett företag som tillverkar alkohol och en av sex på ett tobaksföretag.

Ett klart sundhetstecken! Studenterna vill inte bli sammankopplade med något dåligt, något negativt. DÄR har i alla fall marknadsföringen misslyckats för Marloboro och Pernod Ricard.

Mina hjältar

Jag har många hjältar. Några av de verkliga hjältarna är krigskorrespondenter eller journalister som verkar i miljöer av förtryck och kränkning av mänskliga rättigheter. Amnesty presenterade häromdagen situationen i Sri Lanka där minst 10 journalister senaste två åren fått sätta livet till.

Det är för mig sanna hjältar. De som trots hot mot liv och familjer går vidare för att söka sanningen, för att skildra sanningen och utmana dem som vill dölja den och i skydd av tystnaden begå övergrepp mot människor och mänskligheten. Den ryska journalisten Anna Politkovskaja förmedlade vad som hände i Tjetjenien och utmanade inte bara en politisk utan även en militärmakt. Den senare tystade henne för alltid.

Kan vi föreställa oss hur det är att veta att varje rad jag skriver för mig ett steg närmare döden. Ändå backar de inte. De kanske tvekar, men de går vidare. Ett journalistpar i Nacka utsattes för ett bombattentat men undkom med livet efter att ha skrivit om högerextremismen i Sverige. Syndikalisten Björn Söderberg agerade mot nazism på sin arbetsplats i slutet på 1990-talet. Dödsängeln hade följt i hans spår ett tag innan han mördades vid sin dörr.

De tio journalisterna i Sri Lanka har inte uppmärksammats som Anna P. Till priset av sina liv värnade de sanningen. De sökte inte uppmärksamhet. De sökte sanningen. De sanna hjältarna.

2008/02/06

Åke och Ulf! Ni får bakläxa!

Att utesluta Åke Green ur IOGT-NTO kostar några hundra medlemmar. Vi blir portade av Livets ord och en turné i ett antal pingstförsamlingar ställs in.

Det är beklagligt. Att det blir en konflikt. Att en massa nya medlemmar tydligen inte är medlemmar för att stärka kampen mot alkohol och narkotika. IOGT-NTO-rörelsen är trots allt den klart starkaste opinionsbildaren på alkoholområdet i landet. Frikyrkorna var starka en gång men tappade medvetenhet om och engagemang för det största sociala och medicinska problemet i samhället. Många frikyrkomedlemmar var på väg tillbaka in i arbetet.

Vi förlorar en del av kroppen men behåller själen och värdigheten. Framför allt står vi upp för människovärdet, som kränkts av Åke Green och som kränks av Livets ord som lägger skuld på människor för funktionshinder. Det finns dessbättre en kärleksfull kristenhet också och dess extremer är ändå i minoritet. Jesus dömde inte, han klandrade inte, han förlät och gav människor sin kärlek. Den kristendom Åke Green och Ulf Ekman predikar håller inte kvalitetsmåttet, i alla fall inte Nya testamentets kvalitetskrav.

Gå hem och läs på, grabbar. Ni får bakläxa.

2008/02/05

Tack och adjö, Åke Green!

De säger sig vara bärare av kärleksbudskapet. De kallar sig kristna men beter sig som soldater utsända av mörksens makter.

Vice ordföranden för IOGT-NTO har senaste dagarna dag och natt fått ta emot telefonsamtal, sms och mail, med oförskämdheter och hot för att den rikskände pastorn Åke Green uteslutits ur IOGT-NTO-rörelsen på grund av sin hets mot homosexuella. Telefonsamtalen räknas i hundratal. Åke Greens predikan är ju gammal och nattstånden i flera bemärkelser, men först i slutet av förra året blev det känt att han blivit medlem i min organisation.

Att utesluta Åke Green gör man inte ostraffat. Och eftersom vissa människor tagit över Guds uppgift att döma, trots att instruktionsboken, ja Bibeln, säger att Gud har ensamrätt på detta, så betyder det också att vissa av rörelsens medlemmar kommer att lämna organisationen.

Jag lovar att inte fälla en enda tår i så fall. De ideal av lika värde, tolerans och samarbete mellan världens folk oavsett kön, etnicitet, religiös tro eller sexuell läggning, som vår organisation bygger på är värda långt mer än Åke Green och några förhärdade och förvirrade själars uppfattningar om sina medmänniskor.

Matteus 13
16 Men saliga äro edra ögon, som se, och edra öron, som höra.
17 Ty sannerligen säger jag eder: Många profeter och rättfärdiga män åstundade att se det som I sen, men fingo dock icke se det, och att höra det som I hören, men fingo dock icke höra det.

IOGT-NTOs förbundsstyrelse tog det enda möjliga beslutet. Ut med Green. Det beslutet återupprättar det människovärde som Green och fundamentalistiska mullor i Iran försöker beröva mänskligheten på.

2008/02/04

Tobak, javisst, men folkölet då?

Folkhälsoministern Maria Larsson har kommit med förslag om en skärpning av tobakslagen så att försäljning till minderåriga betyder höjda bötesstraff. Intressant och välkommet! Att sälja en substans som är så berondeframkallande och så giftig att den dödar varannan konsument i förtid, det är klart att det ska kännas att sälja den i strid med lagen.

Men, men!! Under mer än hälften av de senaste 25 åren har jag varit med och organiserat ålderskontroller av ölförsäljning i butiker. Vid alla tillfällen har mer än hälften av butiker och mackar inte skött sina åtaganden. De har sålt till de minderåriga UNF-are jag haft med mig. Vid något tillfälle har det varit 13-åringar.

Endast undantagsvis har den som sålt folköl till minderåriga i vårt land bötfällts. Ändå är även folköl en substans som är beroendeframkallande och giftig. Men den har också en social dimension där dem minderårige som dricker folköl löper större risk att bli brottsling eller brottsoffer, eller att råka ut för olyckor, än den minderårige som inte dricker.

Ministern måste få en fråga om inte åldersgränsen för öl förtjänar samma skärpta tillämpning av lagstiftningen som tobak. Hittills har det varit i stort sett ofarligt att sälja öl till minderåriga.

2008/02/03

Inbördeskriget i Sri Lanka eskalerar

För fyra veckor sedan förutspådde jag att attackerna mot civilbefolkningen i södra delarna av Sri Lanka kommer att öka som en fas i en alltmer kritisk situation i landet. Regeringen sade upp vapenvilan som formellt upphörde 15 jan. Orsaken var att kunna gå för fullt krig mot gerillan, tigrarna, i norr. Regeringsarmén, flyget och flottan har öppnat 4-5 fronter mot gerillan, med förhoppningen att kunna besegra den en gång för alla.

Jag förutspådde då att det ökade trycket i norr gör att gerillan ökar antalet attacker med självmordsbombare och andra bombdåd i huvudstaden Colombo och övriga delar av södra Sri Lanka. Busssprängning i lördags, på söndagen handgranat inkastad i Dehiwela Zoo (djurparken i Colombo) och bombsprängning på tåg inne i Colombo med minst 11 döda och 90 skadade. Så som den tamilska civilbefolkningen drabbas av de ökade attackerna i norr, får nu civila singaleser lida. Syftet med attackerna i söder är klart: Säkerheten i söder kräver förstärkningar och kan minska trycket i norr.

Världen sitter på läktarna och idag 4 februari är det Sri Lankas nationaldag där man med grandeur firar 60 år av sjävständighet på Galle Face Green i huvudstaden utan att ännu ha skapat det 'Dhamma dvipa' som landets förste president J R Jayewardene hade som valspråk: Ett rättvist samhälle. Den dagen man slår in på 'dhamma dvipa'-vägen så är man lösningen på konflikten på spåren.

2008/02/01

Det gäller livet!

Måluppfyllelse, måluppfyllelse, måluppfyllelse. Är det nånting vi fokuserar på i skolan i kommunen så är det måluppfyllelse. Satsningar i flera år på förskola och tidigare år (låg- och mellanstadiet som det hette tidigare) ska ge resultat om nåt år. Stöd åt elever under senare år. Individuella utvecklingsplaner. Åtgärdsprogram. Partnerskap med socialförvaltningen. 15 minuters samtal. Specialpedagoger. Små grupper. Likabehandlingsplan. Behöriga lärare. Bättre ventilation. Profilklasser.

Det finns säkert ännu mer vi kan göra men snart måste det börja ge resultat. Knappt 9 av 10 elever var behöriga till gymnasiets nationella program förra året. Det här är kanske den främsta utmaningen vi har i vårt politiska arbete.

Tillbringade eftermiddagen idag med rektorerna i kommunen och humanistiska förvaltningen på Fredgagården vid Bråviken. De vet vad som gäller, vad vi politiker kräver av dem. Men det är ett teamwork och vi måste göra vårt från politikens sida.

Ytterst gäller det livet, utan att döden är inblandad. Det gäller varje enskild elevs liv. Hur kan vi rusta henne och honom kunskapsmässigt och socialt. Hoppas att elever och deras föräldrar inte tror att vi tar lätt på det här. Det gör vi inte. Vi vet att det gäller livet!

Stå på dig, Johanna

På kort tid har vi sett två fall här i Finspång där myndigheter är onödigt besvärliga med medborgare. Det ena är Gun-Britt och Försäkringskassan, det andra kaféentreprenören Johanna. Visst är det bra med nogranna tjänstemän på försäkringskassa och skatteverk, men någon form av flexibilitet måste det ju finnas.

För en del tjänstemän tycks det vara viktigare att krypa för reglemente och överordnade och vara duktig än att vara praktisk, konstruktiv och flexibel. Myndigheter har sin uppgift men ska ju inte i varje läge och till varje pris sätta käppar i hjulet. Ett regelverk faller inte samman om man ibland hittar vägar,om man anstränger sig lite.

Vi människor gör ju fel ibland. Det är mänskligt att fela. Att som Johanna missa personalliggaren i en stressig situation är mänskligt. Men varför finns det tjänstemän som inte strävar efter att vara gudomliga och förlåter. Jag är övertygad om att en varning varit till samma nytta och att Johanna, om hon fått reda på vad en förnyad miss skulle kosta, aldrig mer skulle missa personalliggaren.

I ärlighetens namn ska sägas att det finns också gudomliga tjänstemän på våra myndigheter.

Skatteverket! Släng inte ut barnet med badvattnet!
Försäkringskassan! Ecce homo! (Se människan!)