2008/03/31

Våld mot kvinnor i Ryssland

ÄVen om det är svårt att få till en kvinnojour i Finspång ska vi ändå inte avundas Ryssland. Varje halvtimme blir en kvinna ihjälslagen i hemmet. Det visar en studie gjord av FNs befolkningsfond, UNFPA. I hela Ryssland finns det 22 - jag säger TJUGUTVÅ - kvinnohus. Det behövs med andra ord en kvinnorevolution,en rättighetsrevolution som inte står den ryska efter för snart 100 år sedan. Dessvärre ledde den revolutionen bort från ett förtryck men in i ett värre. Hoppas att uppvaknandet i Ryssland blir mer framgångsrikt.

Jodå, även denna studie nämner alkoholen som en faktor i våldet, även om våldet också i Ryssland har sitt grundursprung i ett ojämlikt maktförhållande mellan könen. 90 procent av kvinnorna som svarade upplevde som barn att deras mödrar misshandlas i relationen eller lever själva i ett förhållande med våld.

Alla känner till det men ingen tycks göra något åt det.

2008/03/30

Kamrat sosse

Idag har vi haft utvärdering. Utvärdering av samarbetet med (s) i majoritetsansvaret i kommunen. Vi har åstadkommit en del, så pass mycket att en del sossar tycker att vi tar för stor plats. Med några flyter samarbetet på bra medan andra menar att vi som det mindre partiet helst ska viska och jamma med. Men det ligger inte för oss i (v) i Finspång. Vi tar både plats och ansvar. Vi har tagit ansvar även tidigare när vi befunnit oss i opposition genom att alltid ha finansiering på våra förslag men att ha det politiska ansvaret ändrar rollen något.

Vi skulle verkligen med tanke på utmaningarna vi står inför behöva ha ett mer friktionsfritt samarbete med (s) och det är väl upp till både dem och oss att förbättra. Hos en del sossar finns det ett insikt om de krav som ställs när de säger att de nog inte helt vant sig vid att behöva samarbeta. Det är inte hela förklaringen men visst är det en del av den.

Häromkvällen gick det en film om Winston Churchill och det fortsatta samarbetet och de politiska utmaningarna ska väl inte kosta blod, men svett och en och annan tår. Att sedan det sker förändringar på nationell nivå som en del är av godo men mycket också av ondo, som försvårar för kommunerna att göra jobbet, inte minst att säkra en så rättvis fördelning som möjligt av välfärden, det är en oundviklig del av verkligheten.

2008/03/28

Svart blir inte vitt för att man säger det

Idag har det läckt lite från Gymnasieutredningen och Jan Björklund sade i radion i morse att grundskolan ska få ett år till för den som inte når upp. Sossarna kontrade med att de vill ha ett basår istället på de nationella programmen som man sedan går vidare på. Begreppet IV och IV-elev har blivit så belastat att man nu helt enkelt måste hitta på något.

Förhoppningsvis innehåller utredningen mer än bara en organisatorisk och benmämningsförändring på det som är ett av den svenska skolans stora misslyckanden idag. Att elever inte når upp beror på många saker och det som diskuterades på radion är ändå bara en formsak i jämförelse med vad som ska till för att skolan ska lyckas bättre med sitt uppdrag.

2008/03/25

Detta märkliga USA

USA slutar aldrig att fascinera mig. Nu har man i forskning kunnat fastslå att tonårstjejer som får en mer omfattande sexundervisning i betydligt mindre omfattning blir gravida än tjejer som fått avhållsamhetsråd som sexundervisning eller ingen undervisning alls. 60 procent färre, 60 PROCENT!!!!!!

Herregud, det här har vi vetat i hundra år känns det som i vårt land.

Vad det är som fascinerar mig? Jo, paradoxerna. Stenålder och rymdålder i ett paket.

FinspångsSocSam ynglar av sig

Visst är det kul när vårt så framgångsrika SocSamförsök åren 1996-2006 får barn. När Ylva Johansson i påskhelgen beskriver hur socialdemokraterna tänkt sig samhällets möte med individen i vårt framtida välfärdssamhälle är det Socsamtankar som leder henne. Tidigare skulle Mohammed leta sig fram till berg i olika väderstreck, nu ska bergen komma till Mohammed istället.

Förutom förnuft så ska det in ett betydande mått av ödmjukhet från våra välfärdssystem för att detta paradigmskifte ska genomsyra hela samhället. Tar man det långsamt och försiktigt med myndigheterna och kungarna och deras vasaller, men jobbar systematiskt och envetet åt det håll där Finspång skördade segrar, så kommer det att lyckas.

Lycka till, Ylva! Ser fram emot ett samarbete från oktober 2010!

2008/03/23

Demokratiska drömmar

Följer kampen mellan Barack och Hillary i USA om vem som ska bli demokraternas presidentkandidat. Vi tycker naturligtvis de allra flesta att det vore skönt att bli av med republikanerna för att få till lite nytt tänk inte bara i Irakfrågan utan kanske generellt. USA står ju inte särskilt högt i kurs på många håll och ekonomiskt utmanas USA såväl av Europa som Kina/Japan. Stormaktsstatusen kommer att hålla ett tag till men visst eroderas den något.

Men om det nu ändå är så att demokraterna vinner presidentvalet senare i år så kommer ju ändå USA att vara USA. NRA, National Rifles Association, kommer att ha lite mindre att säga till om men det är ju ändå i hög grad sådana värderingar som karaktäriserar även ett demokratstyrt USA. Vi ska inte göra oss några illusioner om annat. Så även om presidenten heter Obama eller Clinton så är det Wayne LaPierre-värderingar om att den främsta friheten i världen är friheten att ha ett handeldvapen var än man rör sig som i hög grad kommer att prägla amerikansk politik och amerikanskt tänkande länge än.

2008/03/20

Amerikansk inbilskhet

Femårsdagen idag 20 mars, femårsdagen av en illegitim, folkrättsvidrig invasion av Irak, motiverad med en lögn om massförstörelsevapen. USA jagade iväg en diktator som så småningom avrättades och inte sörjes av andra på denna jord än anhängarna i baathpartiet och familj och släkt. Men till priset av vad?

- 100 000-tals döda.
- Ett samhälle som fortfarande fem år senare är våldsammare och mera kvinnofientligt än tidigare.
- En etnisk splittring mellan sunni, shia och kurder som inom överskådlig tid framstår som ytterst svår att bygga försoning och förtroende i.
- Ett samhälle som i fråga om produktion till stora delar är sönderslaget.
- En flyktingflod som fört 1,5 miljoner invånare ut ur landet.
- En internflyktingproblematik av stora mått.
- En krigsapparat som kostar över 100 miljarder dollar som är med och driver på en ekonomisk oro i världen bland annat genom ett gigantiskt budgetunderskott i USA.

Inte konstigt att oljepriset är högt - ja, förutom att oljeprisat är 100 dollar per fat, så visar listan ett oändligt högt humanitärt pris.

Smärtsamma politiska beslut

Det är smärtsamt att fatta politiska beslut. Ständigt prioriteringar - aldrig räcker pengarna på något vis till allt man känner är angeläget. Rättvisan får vänta, på några områden kommer den att få vänta länge än. Hur ska man, som ett exempel, fylla gapet på nästan 100 000 kr i årsinkomstskillnad grundat på kön?

Vi står inför ett beslut i kommunen kring förskolan i Hävla, i norra delarna av kommunen. Ett till synes enkelt beslut eftersom det finns så få barn så det räcker egentligen inte till för en separat förskola. Men det finns de som föredrar den lilla enheten med stor trygghet, med en lugn och positiv arbetsmiljö som är hälsobefrämjande för såväl personal som barn. Förskolan står också lite som symbol för det sista av samhällsservice på orten och landsbygden har ett berättigande också. I vårt landsbygdspolitiska program uttrycker vi att vi vill utveckla landsbygden, men de kommunala initiativen är få. Ofta handlar det om lokala utvecklingsgrupper som byråd som fixar sådant.

Alltså - beslutet om förskolan i Hävla togs inte igår utan ges en respit på ytterligare en månad för att belysas från ytterligare aspekter utöver det som från humanistiska nämndens front ter sig självklart - att lägga ned förskolan.

2008/03/18

Iraks kvinnors öde

Fem år har gått sedan invasionen av Irak. För fem år sedan försökte vi få stöd för Finspång mot krig i Irak. Men inbjudan till andra partier vann dåligt gehör. Antingen var det sällskapet eller så var det frågan. Engagemanget saknades i Finspång hursomhelst.

Idag har Irak mellan 2 och 3 miljoner änkor, vars möjligheter till utkomst är kraftigt begränsad. 24 år under Saddam och 5 år därtill med amerikansk ockupation har slagit sönder samhället. Var tionde kvinna är änka och villkoren för kvinnor är till och med sämre idag än under Saddams tid. I den sydöstliga staden Basra har ett 40-tal kvinnor dödats senaste månaderna för att de brutit klädselregler. Antalet icke läskunniga kvinnor har ökat från 2% på Saddams tid till 27% idag.

Allt fler amerikaner säger det också: Att vinna kriget det var ganska lätt gjort, det tog tre veckor, nu har vi hållit på i fem år att vinna freden.

Så här på femårsdagen av invasionen och med bara två veckor sedan det var Internationella Kvinnodagen måste domen bli: Ett enda stort misslyckande!

Fascinerande nyspråk

Krig är fred skrev George Orwell i romanen 1984. Han myntade också ett par andra paradoxer: Okunnighet är styrka och Frihet är slaveri.

I dagens Afrika skapar Diageo en egen skön, ny värld (för att referera till en annan dystopi) med ett språk kring alkoholen som inte står Orwells 1984 efter.

.... to play an active role in society,contributing to the economic, social and environmental development of the communities in which we operate.

.... it is common knowledge that excessive or inappropriate consumption can cause health and social problems for individuals and society. As one of the leading drinks businesses in Africa we want to be at the forefront of industry efforts to promote responsible drinking.


Med sina smörsöta, eleganta formuleringar ger Diageo Africa ett intryck av att bry sig om att ingen ska hamna i sociala, medicinska eller ekonomiska bekymmer till följd av deras produkter. För att förstärka den imagen delar man ut en Business Reporting Award varje år, som syftar till att skapa en bättre bild av Afrika. Diageo har ett Water of Lifeprogram för att framstå som ansvarstagande för fattiga människors dricksvattenbehov, man gör stor sak av hiv/aidsprogrammet för anställda och hävdar att man bidrar till att förverkliga FNs millenniemål.

Det är fascinerande hur vackert man kan få världens största alkoholproducent att framstå och samtidigt förringa, om kanske inte helt förneka, de negativa konsekvenserna av att Afrika alkoholiseras alltmer.

Här finns länken http://www.diageo.com/NR/rdonlyres/44579410-DBA7-4419-97CA-2B25B7866EF4/0/AFRICA_CORPORATE_BROCHURE.pdf

Låt dig fascineras!

2008/03/14

CSR - en omöjlighet

Corporate Social Responsibility (CSR) är honnörsord för alla större företag i världen idag. Med det indikerar man att man inte ägnar sig åt rovdrift varken på människor eller natur. Men hur mycket substans är det i företagens sociala ansvarstagande, som CSR betyder i översättning.

Ta DGB som exempel, den största distributören av sprit och vin i Sydafrika, som skriver så här på sin hemsida:
In particular we support the aims of the South African Constitution to improve the quality of life of all citizens and free the potential of each person.

Att utan att rodna skriva att man vill höja alla medborgares livskvalitet och frigöra varje enskild människas potential när man, ofta med omfattande marknadsföring, distribuerar en substans som är bereondeframkallande, som framkallar/bidrar till fattigdom och ohälsa samt sociala problem, det kräver både rymligt samvete och oblyghet. (Jo, det där kommer att räknas inte bland dagens 'understatements'.)

CSR är ingenting annat än ett förhållningssätt hos ett företag som DGB, vilket styrs av två saker:
A. Befintlig lagstiftning och grad av tillämpning av denna lagstiftning.
B. Marknadsvärdesbedömning av att framstå som ansvarstagande i förhållande till konkurrenter och till marknaden i sin helhet.

CSR är för alkoholindustrin ett av flera marknadsföringsinstrument eftersom CSR på alkoholområdet per definition är en omöjlighet. Givetvis finns det större och mindre bovar i det här sammanhanget också, men de som framstår som små är det ofta av strategiska skäl som val av segment man marknadsför sig gentemot.

2008/03/13

Anders Wijkman kunde ha frågat mig.

Empiri eller vetenskap?

Empiri det är när jag blir resursvegetarian för drygt 25 år sedan. Med mitt engagemang i globala frågor, men utan särskilt mycket vetenskapligt underlag kunskapsmässigt, kommer jag fram till slutsatsen att den här planeten inte tål en livsmedelsproduktion av den typ vi har i början av 1980-talet, en resurs- och miljöförstörande köttproduktion.

Vetenskap det är när Anders Wijkman 27 år senare som ledamot i klimatberedningen drar slutsatsen baserat på det hundratals forskare för tiotals miljoner kommit fram till, dvs detsamma som jag konstaterade - då!

Jag skriver inte detta för att förhäva mig utan för att ge upprättelse åt det vi kallar för vanligt sunt bondförnuft, byggt på observationer med åtföljande resonemang. Om inte ekonomiska intressen pumpade in gigantiska belopp i att manipulera oss att inte lita på det vi egentligen ser så skulle den här världen förändras till det bättre i långt snabbare takt än den för närvarande gör. På vissa områden är den helt ute på villospår.

2008/03/12

Till glädje och sorg

Varje dag flyter det in uppgifter om förändringar i dryckesvärdlen via mitt just.drinks-nyhetsbrev. Idag gläds vi åt att den brittiska regeringen, efter att alkoholpolitiken varit ute i kylan under Tony Blair, nu med Gordon Brown väcks till liv igen. Skattehöjningar på alkoholen sänker mungiporna hos industrin.

Samtidigt har APB, Asia Pacific Brewery, färdigställt sitt bryggeri i Laos och Heineken tar över Shanghai Asia Pacific Brewery, så nu ska väl både laotier och kineser kunna kyla strupen med öl, mer öl än tidigare, allt till folkhälsans främjande.

2008/03/11

Kvinnor dör som flugor

Det är inte klokt. Varje år dör 536 000 kvinnor i samband med graviditet. Hälften av dessa kvinnor tänkte dessutom inte bli gravida eller tvingades att bli det. De dör altså i stor utsträckning av oönskade graviditeter. I många fall handlar det om tonårsflickor som inte alls är färdiga att bli mammor.

Jag noterar detta eftersom det var internationella kvinnodagen häromdagen. I Missionskyrkan i Finspång markeras det med att männen bjuder kvinnorna på fika. Fixar fikat och diskar så att kvinnorna får vila. I kommunen utfördes även i år på kvinnodagen de lågavlönade jobben att utföras av kvinnor. Själv gjorde jag egentligen ingenting särskilt för jämställdheten just denna dag detta år.

I de s k minst utvecklade länderna i världen dog 8 mars 2008 närmare 1500 kvinnor som skulle ge liv åt en ny varelse. I USA tycker Bushadministrationen uppbackad av kristna högern att familjeplanering inte ska ske med hjälp av kondomer eller andra preventivmedel. Fortplantning ska bara ske inom äktenskapet mellan man och kvinna. Därför har Bush dragit ner på anslagen till FNs familjeplaneringsprogram.

Så ger man CYNISMEN ett ansikte! Så spottar man på de kristna värdena!

Katoliker syndar allt mindre ... tro?

Katolska kyrkan håller på att förändras. Trots allt! Påven har nu förklarat klimatproblematiken som en "social sin" och arrangerar symposier i ämnet. I andra lite mer kontroversiella frågor står man dock fortsatt fast, varför stamcellsforskning inte får bedrivas på aborterade foster och genmanipulering omfattas också av restriktioner. Men det gör det iofs hos oss med.

Däremot finns det sådant som är mer bekymmersamt för Benedictus - eller kanske är det så att italienarna har lämnat syndens väg. 60% av katolikerna i Italien biktar sig inte längre. Vad månde bliva? Jag tror man måste bli lite modernare av sig. Varför inte MSN Messenger Confession i stället för den lilla hytten med gallret och skynket.

En chattande pater som ger absolution via nätet är väl betydligt mer i tiden. Eller varför inte sms - Small and Major Sins ... kanske nåt för Nokia att lägga in i sina nya telefoner för den katolska marknaden för att återvinna marknadsandelar. Ett 077-nummer direkt till Vatikanen - förprogrammerat. Vore guld för Nokia på den latinamerikanska marknaden åtminstone.

2008/03/10

Nya utmaningar - Vitryssland

I veckan ska Helen (min chef) och jag sätta oss med representanter från Adptionscentrum och diskutera ett samarbete i Vitryssland. Adoptionscentrum jobbar med att stödja familjer och ge barnhemsbarn familjeboende i stället för barnhemsboende. Projektet syftar alltså inte till att barn ska adopteras av svenska familjer.

Det handlar om socialt föräldralösa barn, barn som har de biologiska föräldrarna i livet men inte kan växa upp hos dem. Huvudorsaken till detta anges vara alkoholproblem. Mellan 25 000 - 30 000 barn i Vitryssland är socialt föräldralösa och i nästan samtliga fall är alkohol boven. Varje år tillkommer det 5 000 - 6 000 barn.

Vi har ombetts att bistå Ad-centrum med vår expertis på området. Här finns det hur mycket jobb som helst och det blir både förebyggande arbete, kamratstöd och familjeklubbar skulle jag tro, metoder som vi jobbar med.

Vart man sig än vänder skördar alkohol tusentals offer. Vi får se hur samarbetet utvecklas och omfattningen. Vitryssland är ju en diktatur och en del av arbetet består i att samarbeta med myndigheter. Nödvändigt arbete - för barnens skull alltså - men säkert inte oproblematiskt.

2008/03/09

Noaks ark, hiv o alkohol

Noaks ark har en väldigt bra kurs om hiv/aids. Inte för att jag blev inbjuden för första gången i sådana sammanhang att föreläsa om kopplingen alkohol-aids, utan generellt. En översikt över aidssituationen i världen idag (kolla förresten UNAIDS 2007 AIDS epidemic update på www.unaids.org), ett bra pass om SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, läkemedelsbeskrivning med en mycket pedagogisk Farm Dr Jenny Ekengren och så Maria Winbergs film om Carolines resa hem till Kenya för att lyfta stigmadoket i hennes hemby där man pratar om aids men där ingen träder fram.

Det som gläder är att det jag jobbat med i snart tre år vinner alltmer acceptans. En framgångsrik bekämpning av aidsepidemin måste innehålla planer, strategier och åtgärder som riktas direkt mot alkohol också. Nu fattas bara att Sveriges nya aidsstrategi kommer att innehålla centrala skrivningar om alkohol också och inte bara parentetiskt.

Jo, det ska sägas att det finns ljus i aidsmörkret. Även om få aidssjuka ännu får läkemedel så blir det alltfler och vissa länder har idag ingen ökning i antal smittade medan i andra länder sjunker dödligheten.

En intressant observation från kursen var att för oss över 40 är AIDS fortsatt förenat med död medan det för 20-åringar inte är det mer än marginellt eftersom risken att dö i AIDS är väldigt liten i Sverige idag. En av deltagarna som varit svårt AIDS-sjuk för några år sedan satt där och såg fullt frisk ut.

2008/03/06

Nervositet och aids

Känner av viss nervositet ikväll. Ska möta ett 30-tal kursdeltagare i morgon på Noaks Arks kurs HIV/AIDS och global utveckling. Det är verkligen ett erkännande för det arbete vi gjort de senaste tre åren med att lyfta fram kopplingen alkohol - hiv/aids. Minst 15 års förnekelses mörker börjar vika och allt fler talar om hur alkoholen i betydande grad bidrar till spridning av hivsmitta och förvärrar situationen för den som redan är smittad.

Jag måste göra bra från mig i morgon. Ovanligt att känna sig nervös vid den här åldern men nervositet och ambition brukar gå hand i hand.

Men det är ju läge rent opinionsmässigt att göra detta på en kurs som slutar på Internationella kvinnodagen. Tre av fem nysmittade i södra Afrika är kvinnor och särskilt yngre kvinnor drabbas. Med mindre alkohol skulle antalet nysmittade sjunka.

Hur sann blir inte Bellmans "Drick ur ditt glas se döden på dig väntar" i det här sammanhanget.

2008/03/04

Längtan tillfredsställd!

Äntligen - Äntligen - ÄNTLIGEN!!!!!!

Åååååååååhhh vad jag har längtat efter Smirnoffs senaste två smakvarianter på vodkan - INTE! Nu går det att få med smakerna passions frukt och vita druvor. Jag kan knappt bärga mig innan de finns att köpa på bolaget.

Visst är det så hörru! Vissa saker kan man bara inte vara utan!!

2008/03/03

Ordfronts demokratipris

IOGT-NTOs förbundsstyrelse borde nomineras till Ordfronts demokratipris för att man så tydligt stått upp för alla människors lika rätt och värde när man sparkade ut Åke Green. Hans kränkning då och fortsatta kränkningar av homosexuella passar dåligt ihop med våra grundläggande värderingar i IOGT-NTO-rörelsen.

Gamling, lär dig var Kampala ligger!

En tysk tankesmedja förutspår att arbetskraftsbehovet i EU genom invandring kommer att vara 130 miljoner år 2050 för att klara av att försörja en ständigt ökande andel gamla i våra befolkningar. Det är Sam Knight som i Financial Times skriver detta. Han för ett samtal med Jotham Musinguzi, Ugandas ledande demograf, om befolkningstillväxten i Uganda. JM tror att Ugandas befolkning när 60 milj år 2030 och drygt 100 milj år 2050. Idag är 60 procent av befolkningen under 20 år. Hans lösning är en massmigration av ugandier till Europa. Arbetskraftsbristen här balanseras ut med arbetskraftsöverskott där.

Ser fram emot när privata äldreomsorgsbolag här i Sverige med 50 procent ugandisk arbetskraft om sådär 25-30 år pysslar om gamla ofärdiga sverigedemokrater.

2008/03/02

Upplys mänskligheten

Om du planterar för ett år, plantera ris.
Om du planterar för tio, plantera träd.
Om du planterar för hundra år,
ge mänskligheten upplysning.
(Kuan-Tzu)

Heja Västmanland!

Responsen i Västerås var okej på min föreläsning om Globala hot. Närmare 30 personer i Hörsalen på biblioteket. Jag gjorde reklam för de NBVs utmärkta studiematerial Världens vatten - Vårt vatten och Världens baksmälla, det senare om alkohol och utveckling. Hoppas det blir några studiecirklar nu då som resultat av mitt besök.

Åt lunch efteråt med de gamla aktivisterna på det internationella området inom IOGT-NTO-rörelsen i Västmanland och med distriktsordföranden som jobbar som länsnarkotikapolis. En mycket positiv ny bekantskap. Vi ska göra ett arrangemang till i höst i Västmanland, tyckte de, där vi tar upp alkoholindustrins marknadsföring och reklam i utvecklingsländer.

Västmanlänningarna är pålitliga och alltid på G!

Striden går vidare

Kontaktade ett par av riksdagsledamöterna som jag hade med mig till Bryssel i november. Jag informerade dem om hur alkoholindustrins konsulter försöker påverka alkohollagstiftningen i ett antal afrikanska länder. Skickade också över utkastet till text för en alkoholpolicy/-lagstiftning i Uganda (framarbetat av alkoholindustrins konsult i hälsoministerns namn) med mina egna kommentarer för att göra manipulerandet tydligt.
Egon Frid och Kent Persson i (v) har jag haft kontakt med tidigare, nu var det Jan Lndholms (mp) och Rosita Runegrunds (kd) tur. Det här är en del av en strategi som handlar om att mobilisera brett i resp land men också i Sverige och EU. Mobiliseringen gäller såväl NGO-sfären (enskilda organisationer alltså) som GO-sfären (myndigheter och statliga organ) i såväl utvecklingsländer som här. Striden går vidare.

Propagandakriget

I varje krig pågår det ett propagandakrig parallellt med strider. Inbördeskriget i Sri Lanka är inget undantag. Propagandakriget förs på flera fronter. De faktiska egna förlusterna underrapporteras och fiendens förluster överdrivs.

Det är ett psykologiskt krig med minst tre målgrupper.
För det första gäller det att lura den egna befolkningen som ska övertygas om att förlusterna är ringa och att striderna går bra och att fienden förlorar.
För det andra ska de egna trupperna stärkas moraliskt genom att förmås tro att fienden lider stora förluster och försvagas.
För det tredje ska motståndarens trupper genom att ta del av ens egen information luras att tro att förlusterna är större än den egna ledningen uppger och på så sätt demoraliseras.
Det finns en fjärde målgrupp och det är det internationella samfundet inkl stödgrupper av olika slag.

I Sri Lanka avslöjades propagandamaskineriet häromdagen när försvarsstaben på hemsidan rapporterade 45 dödade gerillasoldater medan befälhavaren för striderna i norra delen av landet uppgav 22. Det intressanta är att det inte ens är säkert att antalet ligger nånstans mellan de två talen. I båda fallen kan det sannolikt handla om överrapportering, i det förra med all säkerhet.

Det gamla talesättet att krigets första offer är sanningen har åter bekräftats.