2008/06/30

Ett nytt landskap .... lokalt.

Förändringens vindar blåser in i vår kommun. På sina håll gör det ont. Från ett tämligen självklart (v)+(s)-styre efter valet 2006 har vi nu inte bara brutit upp "förlovningen" (vi var ju faktiskt aldrig gifta) utan diskuterar med en annan partner om nåt slags "särbo"-förhållande. Lite affärer har vi ihop redan men det är ett partnerskap med "äktenskapsförord" vi ser fram emot. Det inser alla i den inre kretsen och förstår de som är utanför. Så även om vi inte flyttar in under samma tak så kommer vi sannolikt ändå att jobba nära ihop.

Vi ska diskutera ett nytt samarbete, den kommunala organisationen ska förändras, vi ska fokusera på viktiga strategiska frågor som arbetsmarknad, utbildning, boende, infrastruktur men också en bra service som gör ålderdomen trygg och barns och ungdomars fritid aktiv och meningsfylld.

Det största partiet i kommunen ska reformeras, men det är ju inte upp till mig att bestämma hur. Jag kan bara stå vid sidan om och önska att ett nytt garde kräver plats, för en bitter, "loser"-präglad socialdemokrati gör ingen glad. Det finns friskt blod där, med ansvarskänsla för kommunens väl och idéer om Finspångs utveckling. Vi ser det nu, men jag/vi har också upplevt det efter många fullmäktigemöten genom åren, när enskilda (s)-ledamöter i förtroende mellan fyra ögon vittnat om att man röstat MED partiet MOT sin övertygelse. Samvetets röstförklaring i enskildhet!

2008/06/29

Huvud rullar

Det socialdemokratiska mansväldet i Finspång börjar luckras upp. Splittringarna och bristen på förtroende inom den socialdemokratiska arbetarkommunen har skördat sitt första offer. ETT huvud har rullat och det kanske blir fler. Det ska bli intressant att se hur pass nytänkande och förändringsinriktade de mer samarbetsvilliga sossarna är och framför allt vilken plats de är beredda att ta i förhållande till gamlingarna. Socialdemokratin har ändå en massa erfarna och säkert kloka människor som fått stå tillbaka för maktutövande ledare. Utåt gäller det att hålla ihop förstås, men att ett huvud nu rullar är för mig ingen överraskning. Frågan var när och vems huvud det var som skulle rulla.

Alla initierade har vetat att socialdemokraterna omöjligen hade kunnat fortsätta med de spänningar och den misstro som funnits länge i organisationen. Men detta räcker inte. Det krävs ännu större förändringar i partiet.

Folkets Fenix

Kanske är det med skogsbranden i Lämmetorp som med Folkets hus i Finspång. Det uppstår nya växer i brandresterna. I resterna av Folkets hus efter likvidationen kommer något nytt och friskt att kunna växa upp.

Det är ingen som sagt annat än att Conny Eriksson och hans styrelse verkligen försökte bryta den nedåtgående trenden man ärvde för något år sedan. Men vi har inget modernt Folkets hus och det som tycktes vara ett rimligt önskemål från Folkets husföreningen var ändå ingen lösning på lång sikt. Det handlar om långt större investeringar för att ge Finspång ett tidsenligt och modernt Folkets Hus. Kulturhus? Kanske? Det finns intressanta tankar om det. Men det är inte en möjlighet på flera (många?) år för Finspång. Investeringsutrymmet är begränsat och att tänka sig ett fortsatt driftsbidrag på 1,5 MKr om året med nuvarande besvärliga ekonomi är bara att glömma.

Men Fågel Fenix återuppstod. Folkets Hus återuppstår kanske också. Och kriser är samtidigt möjligheter. Precis när det brinner känns det förtvivlat. När huset och föreningen går under känns det förtvivlat. När det väl brunnit kan man fokusera på att skapa något nytt utan att behöva dra på det gamla, delvis inte livsdugliga. På sikt kan det till och med ge arbetarrörelsen ny kraft och värdefulla resultat.

Så gråt en stund, men torka sedan tårarna och blicka framåt. Låt besvikelsen omsättas i konstruktiva tankar och kraft. Bitterhet slår värst inåt.

2008/06/28

Bryssel och alkohol

I november ska vi på initiativ av en av våra EU-parlamentariker arrangera ett seminarium i Bryssel om utvecklingsländer, alkohol och WTO. Det är ett resultat av ett studiebesök vi gjorde med en grupp i höstas i Bryssel. Såväl Anders Wijkman (kd) som Jens Holm och Eva-Britta Svensson båda (v), och Anna Heed och Åsa Westlund båda (s), är engagerade i alkoholfrågan. Kontakten med Christopher Fjellner (m) har däremot tydligt visat vem som inte bryr sig om folkhälsa särskilt mycket.

Visst är det inspirerande att allt fler vill ta tag i alkoholfrågan lite mer handfast politiskt för att få till förändringar som värnar folkhälsan inte bara i vårt land utan särskilt i utsatta utvecklingsländer.

Det här jobbet är inne i en otroligt spännande fas. Responsen ökar hela tiden. Bekräftelser på att vi är rätt ute kommer varje vecka. 25 års påverkansarbete börjar ge frukt. Klart jag känner mig privilegierad. Det är inte alla som har möjligheten att kombinera ett hyfsat betalt arbete med spännande arbetsuppgifter som jag dessutom ges stora möjligheter att själv utforma. Arbetsuppgifter som handlar om att skapa en bättre värld för människor att leva i.

Turbulens och omdömeslösa drömmar

Det har onekligen varit speciella dagar i den lokala politiken. Brytningen med (s) är definitiv. De samarbets- och förändringsvilliga krafterna i socialdemokraterna var inte starka nog för att bryta gamla, traditionella strukturer och maktcentra. Det är synd, men den ideologiska samhörigheten med socialdemokratiska värderingar är inte tillräckligt för att gå vidare. Idag tycks det vara alliansens partier i Finspång som är beredda att gemensamt med oss i (v) göra nödvändiga förändringar.

Jag blev uppringd av en uppbragt vänsterröstare i Södermanland som undrar hur vi kan hålla på att "tramsa" med borgarna här i Finspång. Han tyckte det skulle vara bättre att låta alliansen sköta skutan och visa hur dåliga de är på det för att Finspångsborna ska ge dem på tafsen i valet om två år.

Jag gjorde ett försök att förklara skillnaden mellan politik på nationell nivå och kommunalpolitik. Den senare präglas av betydligt färre ideologiska konflikter. Det är ganska konkreta sakfrågor vi har att förhålla oss till och oftast råder konsensus i den kommunala politiken. Ta budgeten t ex. (s) och (v) lade senast en budget på en miljard i runda tal. Hur mycket brukar borgarnas budget avvika? Max 10 milj. Dvs i det ekonomiska underlaget för den kommunala verksamheten satsar vi till 99 procent lika oavsett styre.

Jag lovade Christer, han hette så, att med vänsterpartiet vid makten blir det inget vårdnadsbidrag. Jämställdhetsarbetet - kvinnors lika rättigheter och möjligheter - är alltför viktigt för att vi ska dagtinga på den punkten. Vi kommer inte att sälja ut äldreomsorgen och några avknoppningar à la moderatstyrda Täby kommer heller inte i fråga.

Nej, nu är det resultat som gäller utan att sälja ut själen. Utveckling av kommunen. Leverera det medborgarna vill ha. Bättre politisk styrning i riktning mot de mål vi satt upp och lovat leverera. Det är det Finspångsborna efterfrågar. Det är det som skapar förtroende som ger oss legitimitet att leda kommunen.

Jag vet inte om jag var pretentiös eller rent av högmodig. Men jag dristade mig att avsluta samtalet med Christer med att säga att stödet i Finspång för vänsterpartiet inte längre är 12 procent, som vid senaste valet, utan uppåt 20 procent. Men det är säkert en omdömeslös dröm jag ger uttryck för.

2008/06/23

Inte illa, Kenya, inte illa!

En uppgift jag har i mitt jobb är att bistå våra partners med råd och dåd kring alkoholpolitik i de länder vi har samarbete i. Senaste två dagarna har jag läst ett förslag till ny alkoholpolitik från Kenyas minister för provinsadministration och inre säkerhet.

Det är inget dåligt förslag trots en viss infiltration av alkoholindustrin. Men man har tagit till sig det vetenskapliga underlag som finns om vad som är effektiv alkoholpolitik från ett folkhälsoperspektiv. Det ser riktigt bra ut. Kan man nu bara ställa industrin offside så kan det bli riktigt bra och stilbildande i regionen.

SCAD ska lägga sina synpunkter och jag har inbjudits av NACADAA, Kenyas byrå för narkotika och alkoholfrågor, att framför mina synpunkter. Ena dagen Finspångs alkoholpolitik, andra dagen Kenyas. I bästa fall är man med och påverkar åt det håll som innebär friskare och tryggare samhällen.

2008/06/20

KATASTROFLÄGE!!!

Helt oacceptabelt! Finspång tillhör det absoluta bottenträsket resultatmässigt vid grundskolans slut. I den nyss utkomna skriften Öppna jämförelser 2008 Grundskolan från SKL, Sveriges kommuner och landsting, framställs Finspång i en generande och bekymmersam dager. Det genomsnittliga meritvärdet för elever som går ut nian placerar Finspångs skolor på plats 273 (255). Med justering för det som kallas modellberäknat värde sjunker vi ännu djupare i träsket till plats 286 (278). (Parentesen är förra årets värde.)

Finspång har plats 286!!! Herregud, det finns bara 290 kommuner i landet. Det här är verkligen katastrofala siffror. De här siffrorna sitter jag och har politiskt ansvar för!

Resultatet för elever som uppnått målen i samtliga ämnen vid grundskolans slut placerar oss på plats 251 (250) och med justeringen på plats 271 (274).

Det intressanta är att för tidigåren i skolan upp till åk 5 är resultaten och placeringen inte lika dåliga. I de nationella proven för femman hamnar Finspång på plats 70 (22) i ämnet matematik, plats 29 (83) i engelska och plats 110 (151) i svenska. Sedan händer något. Kvaliteten och resultaten sjunker kraftigt de sista fyra åren i grundskolan. Eleverna faller igenom och rasar ner till botten. Andelen behöriga till gymnasieskolan är något bättre än de värsta siffrorna ovan. Där ligger vi på plats 241 (215), men även det är oacceptabelt.

Vi satsar förhållandevis mycket pengar men får dåligt betalt i betygspoäng. Det placerar oss på plats 236. Det är uppenbarligen inte pengarna det beror på. Och lärarnas utbildningsnivå ligger ganska precis på rikssnittet så där finns inte heller den enkla förklaringen.

Här behövs en helt öppen och självkritisk analys av skolans arbete och de insatser som gjorts på senare år. Den analysen måste alla vara beredda att delta i – öppet och självkritiskt. Några av insatserna leder oss säkert på rätt väg men mycket återstår att göra. Attityden till resultaten som redovisas i SKLs skrift har avgörande betydelse. Fokus på vad som kan göras eller fokus på att försvara sig?

Äpplet, tjuren eller katten? Mitt fokus ligger på vad som kan göras. Jag väljer äpplet och tjuren. Alla kommer inte att bli glada åt det som måste sägas.

2008/06/17

I LUF och MUF är spriten viktigare

Alla ojar sig över att ungdomar dricker och särskilt då minderåriga. Man skulle kunna tro då att de politiska ungdomsförbunden medvetna om att antalet 18-åriga alkoholister fördubblats håller sina verksamhet drogfri. Man har ju medlemmar som är såväl över som under 18 år.

Både LUF och MUF tillåter att ungdomar över 18 år dricker, även om minderåriga är närvarande. I CUF får de som är myndiga dricka på annan plats så länge de inte är berusade när de kommer tillbaka till arrangemanget. SSU, KDU, Grön ungdom och Ung vänster förbjuder helt alkohol under sina förbundsarrangemang – både för myndiga och omyndiga.

Det är upp till läsaren att bedöma var etiken och samhällsansvaret är störst.

Den cyniska alkoholindustrin

Alkoholindustrin är hur cynisk som helst. I England har industrin en intresseorganisation med hemsidan http://www.drinkaware.co.uk/. Där hittar man följande text:

Children usually become aware of alcohol and drinking from an early age. There's a lot you can do - probably more than you think - to influence your children in a positive way, so they can make responsible decisions about alcohol in the future.

If your child is 8-11
This is the age when children may have their first taste of alcohol. On special occasions, some parents choose to let them have a sip.
This can be a good idea, so they're not tempted to try it behind your back. However, it's important to remember that it's illegal to give alcohol to children under five.


Vem I hela världen kom på tanken att låta industrin sitta med vid WHOs bord och bestämma hur lagstiftning ska se ut och politik bedrivas. Bjuda barn som är 8-11 år gamla på alkohol. Nej, placera industrin där de hör hemma, ute på gården och absolut inte inne i förhandlingsrummen.

2008/06/16

Dags att utmana alkoholkulturen?

Vi hade möte i BRÅ idag på förmiddagen. Finspång ligger i tidskriften Fokus rating på plats 64, i övre fjärdedelen alltså, av Sveriges kommuner vad gäller brott. Positivt!

Vi hade också en del diskussion om alkoholens roll i brottsligheten och det känns ibland som att det finns stöd i BRÅ för att på allvar utmana alkoholkulturen. Vi upplevde en lugn skolavslutning i år trots att inget särskilt arrangemang genomfördes. Möjligen hade det viss betydelse att grundskolan slutade en tisdag och gymnasiet senare i veckan.

Det finns bland ledamöterna en lyhördhet för att utmana alkoholkulturen, tror jag. Vi vet ju att 70-80 procent av våldsbrotten är alkoholrelaterade. Mindre våld är med andra ord starkt kopplat till mindre alkohol.

Kanske ändå. Kanske? Det vore ju för sjutton rent revolutionärt.

2008/06/15

Mål: Upp till övre halvan

Finspång är en kommun med relativt få skilsmässor och sjukskrivnngar, få brott och hög lärartäthet och hyfsat högt valdeltagande. Det är några positiva dimensioner med Finspång.

Mindre positivt är att vi har höga utgifter för skolan och trots det och den höga lärartätheten låg nivå på gymnasiebehörigheten.

Allt detta enligt tidskriften Fokus rating av landets samtliga kommuner. Totalt ligger vi med vår 188-placering gott och väl på nedre halvan av landets kommuner. Inte bra, inte bra!!!!!

Vi behöver verkligen komma tillrätta med oklarheterna i den politiska makten för närvarande för att ta oss an uppgifterna att få upp kommunen på den övre halvan.

2008/06/14

Hans Positive Höghet Rosling

Jag fick ett meddelande från en kär vän i utlandet häromkvällen. Präglat av pessimism på grund av barns situation i världen. Hon känner väl till mitt globalt inriktade arbete. Hon ville stänga världen ute eftersom hon bara känner maktlöshet över att inte kunna förändra något.

Jag kontrade med att hon skulle titta på Hans Roslings föreläsning på www.gapminder.org . Gör förresten det du med! På startsidan längst ner finns en 20 min föreläsning med ett unikt sätt att hantera statistik som är hur spännande som helst. Han gör det "seemingly impossible possible", det omöjliga möjligt.

Situationen i världen är förskräcklig för miljoner och åter miljoner människor. Men den har blivit och blir bättre fortlöpande även om det går alldeles för långsamt. De sista minuterna av föreläsningen är sevärda enbart de. Där står en internationellt erkänd akademisk auktoritet och föreläser och avslutar med att .......

2008/06/13

Turbulens i Finspång

Det lokala politiska livet karaktäriseras av turbulens just nu. Känsloladdade pressmeddelanden, rykten, outsagda tankar, taktiska drag, flirtar i natten, tjurighet, människoöden, försök till kohandel, noggranna överväganden, ovisshet, vem är "gift" med vem i morgon, kastar nån i handduken, småleenden åt redaktörers spekulationer, lagkänsla till motsats mot inre slitningar, politik mitt uppe i allt, lokalpolitisk historia, omstöpning av ett alltidstyre, kan man lita på varandra, möjlighet eller senare död .... det är tråkigt och delvis förlamande det som sker, men samtidigt nödvändigt och kolossalt spännande att vistas mitt uppe i denna virvel.

Samtidigt lunkar livet i Finspång vidare. Och när Per Olsson på Corren ringer och frågar hur vi i vänsterpartiet ställer oss till vårdnadsbidrag förklarar jag först att vi säger ett tydligt nej, av jämställdhetsskäl. När jag i nästa stund frågar om han känner till det politiska läget i Finspång, så sitter han helt renons. Han har inte den blekaste aning. Då förstår man att Finspång ändå är ganska litet i världen och att Finspångsborna möjligen anar men ändå inte vet vilken turbulens kulisserna döljer. Vi får väl se om ett drygt halvår hur Arne Dagmalm, Ola Palmqvist m fl kommer att återge detta skede i Finspångs historia i den lokala nyårsrevyn.

2008/06/11

(s) är Grekland och (v) Sverige

Den politiska dialogen i Finspång är för närvarande lite spänd och infekterad. Det blir lätt såväl överdrifter som brösttoner.

I dagens Folkbladet säger Conny Eriksson att fullmäktige sidsteppas och att demokratin är i fara. Men jag erinrar mig att Finspångs arbetarkommun för längesen ställt fullmäktigedebatt, som ett instrument i demokratins tjänst, offside. Det var en annan tung socialdemokrat som för några år sedan yttrade i fullmäktige att ett beslut i den socialdemokatiska arbetarkommunen inte kan ändras. Det föranledde mig att föreslå att göra om alla fullmäktigeärenden till rapportärenden eftersom debatt och omröstning var helt överflödig med en (s)-majoritet (som det var då).

Visst kan Conny Eriksson ha synpunkter på hur en fråga hanterats men han ingår i en kultur där fullmäktiges makt i alla tider begränsats av beslut i arbetarkommunen. Ända till dess att valet 2006 tvingade (s) att skaffa sig en partner för att nå majoritet vilket också avslutade arbetarkommunens monopol.

Peter Fransson i sin tur framförde i tisdagens Folkbladet att (s) "aldrig är säkra på att de är överens med vänsterpartiet förrän de kommer till fullmäktige". Vi har samverkat i ett och halvt år och hanterat en lång rad frågor. I den absoluta merparten har vi varit överens och i ett relativt fåtal inte kunnat enats. Inte sällan har oklarheterna berott på kommunikationssvårigheter inom (s), inte på att (v) nyckfullt och plötsligt kastat om i en fråga, som Fransson hävdar.

Jag såg på fotbollsmatchen Sverige - Grekland igår. Det känns som att (s) är Grekland och (v) Sverige. Dålig fart framåt, tveksamhet och få initiativ hos (s) och Grekland. En defensiv inställning. Bristande kommunikation och dåliga passningar inom laget. Bra för fyra år sedan.

Från första början var (v) och Sverige piggt på initiativ, bra på att hålla ihop laget. Hårt arbetande och några spelare på topp. Variation och flexibilitet. Inriktade på resultat som också nås. Och ett massivt stöd från läktaren.

Men vi har tuffa utmaningar. Nästa match mot Spanien i fotbollsEM kan nog liknas vid dusten med budgeten för 2009 och 2010. Det kommer att kosta på. Skulle Sverige förlora mot Spanien så grämer det förstås svenska folket. Men matchen med budgeten måste vi klara även med ett fotbollsnederlag i lasten.

2008/06/09

Blir man mörkrädd?!!!

Det ingår i mitt jobb att dammsuga nätet, institutioner och organisationer på statistik och forskning om alkohol. En av de mest skrämmande nedslagen, fast jag är rätt härdad efter att ha jobbat med alkoholfrågan ett helt liv, är att ta del av förekomsten av FAS-barn i Sydafrika.

I en studie som jag tog del av för något år sedan från västra Kapprovinsen visade sig vart 20:nde barn vara skadat av moderns drickande under graviditeten. Nu tar jag del av en studie från norra Kapprovinsen där man anger att 122 barn av 1000 har drabbats av FAS (fetalt alkoholsyndrom) eller FAE (fetala alkoholeffekter). FAE kan lite slarvigt kallas för FAS light. Vart åttonde barn har som foster skadats av alkohol. VART ÅTTONDE BARN!!!!!!!!!

Sverige är fantastiskt! Mindre än ett barn på tusen föds med FAS här, dvs <100/år. Vi får hoppas att blivande mödrar i vårt land inte börjar kompromissa med budskapet att graviditeten ska vara fri från alkohol. Men trycket att dricka är hårt och hur många blivande fäder ställer solidariskt upp och skippar årgångsvinet eller sponken under graviditeten?

Skilda efter lång och varaktig söndring ....

I brist på annat nöje satte vi oss igår kväll med fem stycken äss ur (s) i Finspång för att se vad man från Socialdemokraternas sida vill. Vi har blivit på det klara vad man inte vill vilket lett till vägs ände. Resultatet av mötet igår var att vi inte kommer vidare.

Närmast måste vi se till att budgetarbetet, som tagit mycket stryk sista månaden, förs i hamn. Den diskussionen kommer vi i (v) att föra med alliansen. Tillsammans med det kommer vi att ta ett beslut om en organisationsförändring som ska sättas i sjön om ett drygt halvår. 2009 kommer att gå åt för att få köra in den nya organisationen som ska vara på plats 1 januari. Den organisationen ska på olika sätt bli effektivare jämfört med dagens där såväl politiken som förvaltningsorganisationen inte är optimerad i sin funktion. Vi har lagt ner oändligt mycket tid på att försvara och bevaka och reda ut missförstånd.

Att som (v) gjort svepa in med förslag och idéer om förändringar i en sådan kontext har visat sig svårt. Till och med omöjligt varför majoriteten sprack.

2008/06/08

Vänsterpolitik för rättvisa

Tre utmaningar talar Lars Ohly om. Sitter just (8 juni kl 16.20) och tittar på webben på sluttalet från partiets kongress i Norrköping. De tre utmaningarna är
1. Klimatfrågan. Vänsterpartiet, säger han, har idag den mest framsynta och radikala politiken på klimatområdet. Det gäller energiforskning, infrastruktursatsningar m m.
2. Rättvis fördelning. På område efter område flyttas idag kapital över till dem som redan har. Det sker genom avknoppning, privatisering av sjukvård, skolor m m, förändring av fastighetsskatt osv.
3. Demokrati. Alltmer ägande går över i privata händer. Allmän egendom säljs ut. Kapitalet tar inte hänsyn till miljö, till fackliga rättigheter och andra mänskliga rättigheter m m om det inte måste. Kontrollen över ägandet måste i större utsträcknng återföras till folket.

Det är inte längre någon tvekan om var Lars Ohly står i demokratifrågor. Men för vänsterpartiet gäller det, som han säger, inte bara den politiska demokratin, utan också den ekonomiska demokratin. Fastighetsskatteförändringen gjorde rika villägare i storstadsförorterna rikare och villägare ute i landet blev ofta utan vinst på förändringen. Fredrik Lundberg, den fattiglappen, tjänade 40 miljoner på ett bräde.

Fördelningen av det goda så att det kommer alla till del. Det är det som är socialism och den socialism som vänsterpartiet står för kan sammanfattas i: Mycket mer demokrati, sade Lars Ohly.

Värdelöst för kvinnor att strejka

Nu är det väl bevisat! Offentliganställda kvinnors försök att strejka sig till status och jämställda löner lyckas bara inte, Vårdförbundets strejk 1995, kommunals strejk 2003 och nu 2008 vårdförbundets strejk.

Uppskrivningen av lönerna förändrar inte löneskillnaderna mellan män och kvinnor. Det man vann med strejken var högst marginellt till priset av en halvtömd strejkkassa. Andra avtalsrörelser har gett minst det vårdförbundets anställda får, varför strejken blev ett slag i luften.

Jämställdheten tog en hel del stora steg i slutet av förra seklet men nu verkar det som att det är svårt att komma längre. Offentligsektorn löper risk att halka efter allt mer och få om ens några unga män kommer att söka sig till utbildning inom sektorn skola, vård och omsorg. Idag är tre av fyra lärarstuderande kvinnor. Andelen killar på utbildningar inom vård och omsorg är lägre än i lärarutbildningen. Statusen på sektorn sjunker fortlöpande. Lönerna matchar inte den privata sektorn.

Det finns en risk att vi kommit till ett läge där det är svårt att komma längre på vissa områden när det gäller jämställdhet. Kvinnan kommer för överskådlig tid att förbli underlägsen och underställd mannen på avgörande områden i samhället. Mannen kommer inte att lämna från sig makten!

Mina försök att ta fram de här orättvisorna i ljuset i Finspång för att få debatt och förändring har hittills klingat ohörda eller rättare sagt motarbetade. Det blir en jämställdhetsdebatt i september i fullmäktige. Får väl ladda, men är djupt skeptisk.

2008/06/06

Ordet för dagen: FÖRÄNDRING

Barack Obama byggde stora delar av sin nomineringskampanj på ordet CHANGE. För att ta ifrån honom monopol på ordet använde John McCain ordet 27 gånger i ett tal häromdagen. Boris Johnson använde ordet flitigt i sin valkampanj och nådde framgång.

Vänsterpartiets kongress avhålls i Norrköping i helgen - och vilket är ordet för hela kongressen? Jo, FÖRÄNDRING! Ordet förändring är inneordet just nu och här i kommunen pratar vi också om behovet av förändring, förnyelse.

Ska bli intressant att utvärdera vem som lyckas bäst, Barack Obama, Boris Johnson, Vänsterpartiet nationellt eller Vänsterpartiet i Finspång. Jag är nog beredd att satsa en hundring på Finspång.

2008/06/05

Accra - Är vi på rätt väg?

Om några månader samlas biståndseliten (om man får kalla det så?) i Ghanas huvudstad Accra. Det man ska göra är att se om Parisagendan från mars 2005 följs eller om de gamla givarstrukturerna med villkor och styrning lever kvar.

För det Parisdeklarationen lade fast var att ansvaret för utvecklingen i de fattiga länderna måste ägas av mottagarna av biståndet, inte av givarna. Mottagarländerna utfäste sig att genomföra politiska och ekonomiska reformer. Givarländerna att bättre anpassa, samordna och fokusera biståndsinsatserna. Det är det som samlas under beteckningen biståndets effektivitet.

Sveriges bistånd håller på att förändras. En del av den förändringen hälsas välkommen. Färre länder för det bilaterala biståndet och fokusering är egentligen positivt. Att det svenska biståndet bjuds ut till näringslivet i större utsträckning, används både för flykting- och fredsinsatser och att regeringen slängt fram tanken om en 20-procentig egeninsats för enskilda organisationer, det är verkligen ingen positiv förändring.

Skäms, biståndsminister Gunilla Carlsson! Såna påhitt vill vi inte se! Du vet själv att samarbetet mellan det civila samhället i Sverige och dess samarbetsländer är ovärderligt för den demokratiska utvecklingen. Det är ju sånt ni inte klarar alls lika bra själva.

2008/06/03

Många män och få kvinnor

Hur ser Finspångs kommun ut jämställdhetsmässigt enligt kommunens hemsida? Kollar man ordförande och högsta chefer rakt av så ser det ut så här:

7 nämnder ordf – 4 m / 3 kv
5 förvaltningar chef – 4 m / 1 kv
1 fullmäktige ordf – 0 m / 1 kv
7 fullmäktigegruppledare - 6 m / 1 kv
4 bolag ordf - 3 m / 1 kv
4 bolag vd – 4 m / 0 kv

Arbetsmarknadsnämnden och valnämnden har kvinnliga ordf, medan de fem tunga nämnderna inkl kommunstyrelsen leds av fyra män och en kvinna. Förhållandet är alltså 21 män och 7 kvinnor.

Hm? En del att jobba med inför nästa mandatperiod.

Bristen på jämställdhet dödar

När man ser ut över världen tar sig bristen på jämställdhet väldigt brutala uttryck. Till och med vid naturkatastrofer får kvinnor betala ett långt högre pris till följd av de roller som följer med könet.

Vid tsunamin för snart fyra sedan var 70-80 procent kvinnor. Vid cyklonen som drabbade Burma för några veckor sedan görs uppskattningar om samma förhållande. Vid en cyklon som drabbade Bangladesh var upp emot 90 procent av de 140 000 som dödades kvinnor.

Förklaringen ligger till stor del i att pojkar får lära sig simma medan flickor inte får göra det. Pojkar är också duktigare på att klättra och kan rädda sina liv därigenom. Att sedan män kan rusa iväg utan att skyla sin kropp när en katastrof plötsligt slår till medan kvinnor måste täcka kroppen helt eller delvis får rollerna att framstå som helt absurda.

AIDS-katastrofen drabbar till 60 procent kvinnor och i nysmittandet bland unga människor är 75 procent kvinnor. 20 miljoner flickfoster har aborterats i Kina och Indien och framkallat svåra kvinnounderskott i vissa delar av dessa länder, som på landsbasis närmar sig 9 kvinnor på 10 män. Var tjugonde minut dör en kvinna i Pakistan i samband med graviditet eller förlossning. 150 nigerianska kvinnor dör av samma skäl dagligen.

Representationen av kvinnor i svenska företagsstyrelser har sjunkit till 1 av 6 och i Finspång är det en massa män som styr förutom att vänsterpartiets Elisabet Rehn tar plats. OK då, Berit Martinsson som kommunfullmäktiges ordförande är kvinna hon också. Annars är Finspång också en mansdominerad värld även om kvinnorna där kan simma lika bra som män, fast är förmodligen sämre på att klättra i träd.

2008/06/02

Janusansiktet Maria Larsson

Ena veckan excellerar folkhälsoministern och hennes hov med framsynt och kraftfullt agerande kring alkoholen i EU och i WHO. Att arbetet med en alkoholstrategi i WHOs medlemsstater kommer igång är mycket socialdepartmentets och ministerns förtjänst.

Nästa vecka, egentligen förra veckan, lägger Maria Larsson och regeringen ett förslag som gör att vem som helst för annans räkning kan föra in billig alkohol från kontinenten. Privatimporten släpps i prinicp fri.

Hur hon får detta att gå ihop rent logiskt, det fattar hon knappast själv. Agerandet kräver nog en psykologisk utredning för att kuanna förstås. Eländigt är beslutet som riksdagen tog, hursomhelst.

IV-utmaningen

Visst är det något grundläggande fel när det största programmet på vår gymnasieskola är IV-programmet? Att det sedan finns elever som går om och går om och går om IV, bekräftar att något är fel. Även om många i skolan gör ett fantastiskt bra jobb och ibland klarar elever som är en hårsmån från IV, så har vi brister som såväl den politiska som förvaltningsorganisationen inte förmått åtgärda.

Det jag funderar över är om det är bristande förmåga att identifiera problemen på grund av svaga kontrollsystem eller om det är en rädsla för att vara öppen om de svårigheter som råder. Jag har noterat att det inte finns ett fritt informationsflöde och en fri diskussion. Brister i ledarskap har jag också kunnat konstatera och inte minst i fråga om politiska initiativ. Engagemanget från de förtroendevalda når heller inte VG-höjder utan karaktäriseras av ett rätt passivt förhållningssätt.

Att det återigen står en lång rad med elever som går ut nian utan att kvalificera sig till nationella program upprör ingen i den politiskt ansvariga nämnden. Kanske är det så att meritpoängen hos våra elever bara är en återspegling av kvaliteten i den politiska och administrativa ledningen. Det sker en del förbättringsinsatser men någonstans brister det och ett alltför stort antal av våra elever blir stående med Svarte Petter!

Mycket pragmatism - mindre ideologi

Partierna håller på att bli alltmer lika. Inte bara i titulaturen som "Det nya arbetarpartiet" utan i den praktiska politiska utövningen också. Arbetsrätten och det sociala skyddsnätet har urholkats en del med socialdemokraternas goda minne. Samtidigt värnar moderaterna kollektivavtalen och systemet med två avtalsslutande parter på arbetsmarknaden, även om man från M far illa med a-kassan. Lokalt är vi i (v) inte främmande för privata initiativ på flera områden, vilket borde vara väldigt ovänsterpartistiskt.

Det finns en risk att pragmatismen går för långt. Att nivelleringen slätar ut profilen på partierna så mycket att klivet från ett parti till ett annat inte längre blir så stort. Det riskerar i sin tur att kunna leda till stora svängningar vid valen.

Jag tror jag saknar lite ideologiska strider. Det skulle vara uppfriskande såväl för lokalpolitiken som för dynamiken i det kommunala arbetet. Kanske kan vi uppamma lite sånt inför den allmänpolitiska debatt om jämställdhet som aviserats för septemberfullmäktige. Vi får för sjutton inte bli överens där! Jag menar det är ju bara sex år sedan jag kallade Lilian B i moderaterna för "könsförrädare" när vi debatterade jämställdhet och kvinnolöner inför valet 2002.

Skolan ska vara en trygg plats för alla

Den som är elev i en svensk skola ska kunna lita på att inte bli utsatt för mobbning. Den lärare och annan personal i skolan som inte ingriper vid kränkningar, verbala (Ex. nedsättande kommentarer), sociala (Ex. utfrysning) eller fysiska (Ex. slag och sparkar) gör inte sitt jobb enligt våra lagar. Lagarna bygger på värden vi håller högt som just respekten för varandra, för människovärdet. Och om jag själv inte ingriper när någon blir kränkt, hur kan jag förvänta mig att någon bryr sig om jag själv blir kränkt?

Det finns en särskild lag från 2006 som ska skydda mot mobbning, Lag om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. I § 7 och § 8 i den lagen står det tydligt att SKOLAN ÄR SKYLDIG att förebygga och förhindra kränkningar och att utreda och åtgärda om någon blivit kränkt. I Skollagens § 10 står det också uttryckt och i läroplanerna upprepas ett antal gånger respekten för andra människor och skyldigheten att ingripa mot kränkningar. Skadestånd kan riktas mot en skola som inte följer lagen. Samhället ser med andra ord mycket allvarligt pä mobbning.

Min erfarenhet är att de flesta som jobbar i skolan sköter det här ansvaret, det här självklara men också tvingande uppdraget. Men det räcker inte! INGET ENDA BARN ska behöva uppleva mobbning, dag efter dag, månad efter månad. Personal som ser eller får kännedom om mobbning men inte ingriper har inte i skolan att göra. Lärarna under mina egna fyra första år i skolan svek. Jag vet hur det känns.

2008/06/01

Bekämpa aids utan alkohol

Det tycks vara en förnuftig strategi i kampen mot aids för världssamfundet att på olika sätt få till en minskning av alkoholkonsumtionen. Enligt Jean-Francois Delfraissy, chef för Frankrikes nationella forskningscentrum för aids och viral hepatit, är ett vaccin mot aids fortsatt långt borta. Kanske först om 5-10 år eller ännu längre in i framtiden.

Att stödja utvecklingsländer så att de kan utrusta sig med en kraftfull och effektiv restriktiv alkoholpolitik ger dessa länder en möjlighet att hålla tillbaka en snabb tillväxt av alkoholkonsumtionen - med ökat antal aidsfall i spåren. Ännu ett bevis för att inriktningen på vårt arbete är helt rätt.