2008/07/30

Kultur och religion

Kulturen i Finspång är ett ansvarsområde för humanistiska nämnden, den nämnd där jag är 1:e vice ordf. Ikväll trampade jag ut till Bönergården, den ekumeniska, en bit utanför Finspång. Alldeles lagom cykelavstånd, 7-8 km från där jag bor. Annas Jazztrio med tidigare lärar-/klassföreståndarkollegan (hon jobbar fortfarande kvar på Grosvadskolan till skillnad från mig) Anna Sandström som skönsjungande jazzvokalissa. Hon hade utmärkta musikanter med sig på elpiano och bas. Bönergården är vackert belägen, inte minst med en kvällssolbelyst strand på motsatta sidan sjön som bakgrund till trion.

Det bjöds lite gudsord mellan avdelningarna i konserten vilket är helt okej, även om jag själv inte är troende. Det var inte påträngande. Jag satt faktiskt och tänkte det att såväl frikyrkorna som svenska kyrkan i Finspång står för viktiga kulturarrangemang under sommaren med Musikcafé på onsdagar resp Musik till helgsmål på lördagar. Nästa onsdag bjuder Folkets Hus i Rejmyre på Svante Thuresson & Viktoria Tolstoy. Och innan sommaren är över ska jag försöka se Mor är ingen häxa, det historiska spelet ute i Hällestad.

Finspångs kulturutbud är rätt bra för en så pass liten ort. För mig med politiskt ansvar för området känns det bra. Tack såväl religiösa som profana arrangörer!

En viktig födelse


Bloggen har gjort uppehåll ett tag. Jag har varit i Afrika, i Nigerias huvudstad Abuja på konferensen Drugs & Society in Africa. Många tunga namn i den internationella alkoholforskningen föreläste som Tom Babor, Louis Glicksman, David Jernigan, Isidor Obot, värden för konferensen och tillika redaktör för AJDAS, African Journal on Drugs and Alcohol in Society. Vi har stöttat den tidskriften under tre år med en hel del medel för att möjliggöra dess utgivning, vilket varit mycket betydelsefullt.

Vad som föddes? Jo, en arbetsgrupp om ett tiotal personer, främst från Nigeria men också från Uganda och Kenya, ska försöka bilda ett nätverk för Afrika kring alkohol och narkotika. Hoppas det blir ett vackert barn. "Föräldrarna" är både kunniga och engagerade så möjligheten är rätt god. Vår roll härifrån Sverige blir att heja på och uppskatta, ge feedback m m.

Bäva månde alkoholindustrin och drogbaronerna!!

2008/07/12

Nån har inga kläder på sig

Sossarna fortsätter att lasta oss i vänsterpartiet för egna brister. Senast Helge Backman i Folkbladet den 12 juli. Men det är inte vi som hållit i spaden. (s) har grävt själva eller sågat, vilken metafor man nu föredrar att använda.

Det här är en intressant jämförande analys av klansamhället som skapats i Finspång: "Kejsarens nya kläder" berättar en historia om ett hierarkiskt system, där det är enklare att ljuga än att ifrågasätta. För ifrågasättandet utmanar inte bara kejsaren och hans styre utan också dig själv, din egen delaktighet, din rädsla för att inte duga och bli lämnad utanför.

Jobbar på en insändare som Conny L och jag ska svara med i Folkbladet i veckan som kommer.

2008/07/09

Skål för våldet!


Ibland är tillvaron komplicerad, ibland enkel. I en stor majoritet av våldet i vårt samhälle är alkoholen en avgörande faktor. Tycker man att alkoholen ska ges ännu större plats i samhället säger man automatiskt Ja till våld. Våldet har ökat i vårt land i takt med serveringstillståndens antal. I grannlandet Finland fick man en kraftig våldsökning efter att ha sänkt alkoholskatten och därmed gjort alkoholen mer lättillgänglig.

Allt som syftar till att ge alkoholen mer plats - även Steffo Törnqvist och Bengt Absolut Baron på Finspångsdagarna - leder i förlängningen till ökat våld. Den logiska konsekvensen kommer varken kommunalråd eller kommundirektörer undan.

2008/07/07

Kommunledningen vet förstås!


Hörde idag att den positiva trenden bland niondeklassare är över. 16-åringar har börjat dricka mer än tidigare. Några års nedgång är över. CAN har redovisat sin senaste undersökning med nedslående resultat.

Nu sker det inga häftiga kast men med tanke på att ungdomar inte ska dricka alls är och har situationen varit helt oacceptabel. Inget kommer emellertid att förändras eftersom vuxnas alkoholkultur är fridlyst område. Det är ju den som är den stora drivkraften i alkoholproblematiken och som hindrar att ungdomars drickande kan påverkas på allvar. Än har jag inte hittat argumenten som gör att jag når fram till partikamrater eller andra politiker här i kommunen.

När jag hade synpunkter för två år sedan på att Steffo Törnqvist var inbjuden till Finspångsdagarna att tala om alkoholens njutning och erbjuda whiskyprovning, ett arrangemang som kommunen var medarrangör för, fick jag ett minst sagt laddat brev som svar från kommunalrådet och kommundirektören. Min argumentation var enligt dem inte vederhäftig och jag hade en starkt färgad infallsvinkel. Steffos program handlade inte alls om att glorifiera alkoholen ....

Jag har sagt det tidigare och säger det igen: Alkoholen och dess brukare är varandras försvarsadvokater.

Nej, att ifrågasätta alkoholen ska man inte göra, särskilt inte gentemot vederhäftiga och omdömesgilla kommunalråd och kommundirektörer. Dom vet ju!

Just det!!! Där har jag det! Dom vet ju förstås hur man ska få ungdomar att inte dricka. Dom vet ju!

2008/07/03

Några politiska citat som sommarhjärngympa

Ta initialen i förnamnet på de personer som citaten kommer från. (Jag kan avslöja att de är politiker.) Det ord du får fram har en speciell funktion som i överförd bemärkelse kan kopplas till en specifik tidsperiod i historien. Möjligen kan man av citaten dra slutsatsen att den historiska tidsperioden aldrig påverkat de här personerna. Av respekt för att du har semester så gör jag det inte onödigt jobbigt för dig. Bokstäverna ska inte kastas om. Skönt, va?

1. Vem stod för de här statsmannaorden? Den opinionsmässiga grunden för uttalandet ska sägas var mycket svagare än uttalandet ger sken av.
Jag går sida vid sida med folket, vars förtroende jag bär.

2. Det här citatet har knappt trycksvärtan hunnit torka på. Det kommer från opinionsvågen kring FRA-frågan. Tänk på vad du skriver nu för FRA ser dig.
..... svansen av egotrippade gaphalsar.

3. Kommer du ihåg vilken minister som sade så här? Skulle du utfärda en sjuksköterskelegitimation till denna person?
Jag har också själv haft en släng av utbrändhet för tio år sedan när jag arbetade som sjuksköterska. […] Det som hjälpte mig var att jag inte skickades hem och blev sjukskriven. Jag sov i tre dygn och sedan började jag arbeta igen.

4. För den här personen blev en vanlig kolförening i flytande form hennes Waterloo. Men ingen tvivlade på att hon menade det hon sade när hon om det egna partiet sade:
I retoriken kanske, men i sakpolitiken har vi inte blivit vänstervridna. Jag är väldigt liberal och skulle ha reagerat på det i så fall.

5. Och han som sade det här trodde att man till och med skulle vilja gifta sig med en åsna om man tillät samkönade äktenskap. Men snälla herr ...... ! Det vore inte första gången nån gift sig med en åsna, även om de upptäcker det först senare.
Ändrar vi på det ena så finns det ingen anledning att vi ska tänka oss att det inte blir ändringar på det andra.

6. Denne man, som idag intar en mer tillbakadragen roll, hade varit en statsman idag om han tänkt lika väl som han talade.
Det faktum att äktenskapet syftar till att säkerställa att livet förs vidare till nya generationer rättfärdigar också att det är förbehållet par som kan bidra till denna reproduktion.

7. Även i de bästa familjer kivas man och han som var bergsäker på att få styra och ställa över den dyraste lekskolan i landet, han föll för ett stenskott.
Jag avundas honom inte. Inom försvarsmakten har han fått smeknamnet ”tomhylsan”. Det säger väl litegrann om att man inom myndigheten uppfattar att det här är någon som är tillsatt för att tillfredsställa ett annat departement, finansdepartementets order.

8. Vem kan det här vara? Jo, en av Sveriges främsta arabkramare. En av de ivrigaste sanningssökarna. En av de mest toleranta liberalerna. En av de mest rabiata judehatarna. ??? Okej, jag skämtar.
Framför allt kommer Amerikas Armé att leta fram de hittills dolda, väldiga kvantiteterna av vapen för massförstörelse, däribland Saddams projekt för atombomber.

9. Snälla, skäll inte! Jag erkänner. Det blev lite många män men till sist kommer ytterligare en kvinna. Kan det vara den kvinnliga simultankapaciteten hon refererar till? Jag böjer mig ödmjukt inför med vilket ansvar hon hanterar sitt med skattepengar finansierade uppdrag.
Riksdagen är inget heltidsuppdrag.

************
Nå, vad kom du fram till för ett ord? Det var väl inte så svårt även om du inte kom på källan till riktigt alla citaten. Facit kommer kanske senare i sommar. Jag orkar inte skriva den. Jag har ju också semester!

Widar gillar hemsidan

Widar Andersson på Folkbladet följer vad vi har för oss i Finspångspolitiken. Idag får vi på Widar Direkt uppskattning för att vi har en aktuell och aktiv hemsida för att kommunicera ut utvecklingen till medier och medborgare. Kul med tanke på den kritik som riktades för bara några månader sedan mot hemsidorna som partierna i Finspång har. Kul också eftersom vi inser värdet i en bra hemsida och bestämt oss för att utveckla en sådan.

Men det är väl bara att instämma med hans uppfattning. Det är viktigt att göra politiken tillgänglig och känd både i handling och i ord. Hemsidan är viktig och blir allt viktigare ju längre vi jobbar med den. Om bara ett och ett halvt år börjar en valrörelse och då om någonsin blir hemsidan värdefull.

Nu får det bli några veckors politiksemester men helt stilla blir det väl ändå inte. En semestervecka i Dalarna i mitten av månaden och sedan direkt en arbetsvecka i Nigeria gör att augusti snart kommer att vara här.

2008/07/02

Vem litar på Carlsberg?

Probably the most dishonest brewer in the world.

Jag frestas travestera Carlsergs egen lilla globalt spridda slogan. Trots etiska försäkranden om att inte marknadsföra sig till minderåriga. Trots löften om att respektera lagar. Trots att man säger sig själv inte vilja se minderåriga dricka.

Trots detta, så riktar nu norska konsumentverket, forbrugerrådet, stark kritik mot Carlsberg. Varför? Jo, på Facebook, den mycket populära ungdomssajten, har man skapat en fanclub för sin 4,7% cider Somersby. Man har med hjälp av en reklambyrå, en s k buzzmarketing-bureau, på kort tid lyckats få 19 000 fans, företrädesvis flickor/unga kvinnor. Det segment man siktar in sig på med cidern.

Alkoholindustrin ska hållas kort. Mycket kort! Den skiter totalt i om unga människor, vuxna med för den del, super ner sig på de produkter de sprider med omisskänneligt skicklig marknadsföring.

Du kan blunda eller protestera. En stark protest är att sluta köpa alkoholindustrins produkter och samtidigt skicka en rad till producenten där man talar om att man numer räknas som f d kund. Tiotusen sådana brev till Carlsberg gör skillnad! Tro mig!

2008/07/01

Berit är bra!

Läste intervjun med Berit Martinsson i NT med rubriken Vi får antagligen kliva av. Jag gillar Berit. Hon är rak och hon har växt in i rollen som fullmäktigeordförande. Hon är en av de sossar som jobbar med analys av vad som gått fel mellan oss i (v) och dem, men framför allt med analysen av det egna partiet.

Hennes ärlighet och klarsynthet inger hopp för Finspångs socialdemokrater. Inget hymlande här inte. Är det hon som sätter agendan inom (s) och andra av det yngre gardet som tar plats i analysen och reformerandet av det socialdemokratiska arbetarpartiet i Finspång finns det hopp för dem. Finspång behöver en modern, öppen och samarbetsinriktad socialdemokrati. Makt det får man av förtroende från det egna partiet såväl som från medborgarna i val.

Ett nytt land .... för mig.

Nigeria. Konstig känsla inför det faktum att jag om tre veckor befinner mig i Nigeria för första gången. Lämnade in pass och ansökan om visum igår på nigerianska ambassaden i ambassadkvarteren på Östermalm. Det hängde nationsflaggor på vart och varannat hus där.

Känslan? Vad har Nigeria utöver sharialagar i norr och miljö- och oljekonflikter i söder. Måste läsa på. Inte rädsla men ändå en viss olust. Landet är ju inte i första hand känt för att vara vänligt och tryggt. Men det är väl delvis en mediaprodukt. Nyfiken ändå på vad jag kan få se och uppleva. Och sist men inte minst mycket intresserad av vad konferensen Alcohol, Drugs and Society in Africa ska ge mig av ny kunskap och spännande människor att möta.

Thomas Babor, USA, och Neo Morojele, Sydafrika, är gamla bekanta som det ska bli intressant att träffa igen, särskilt efter beslutet i WHA om den globala alkoholstrategin för en dryg månad sen. Det beslutet har förändrat positionerna globalt mellan folkhälsa och alkoholkapital, till folkhälsans fördel.