2008/10/31

Kristallnatten högtidlighålls i Finspång

Fick en inbjudan av ARG, Antitrasistisk Generation här i Finspång, att tala när Kristallnatten uppmärksammas 9 november. Det är 70 år sedan attackerna mot judarna i Tyskland intensifierades efter en lång uppbyggnad av hatet mot judarna.

Rasismen smyger kring ute i kulisserna även i Finspång. Intoleransen mot det annorlunda med förenklade och förvanskade förklaringar till samhällsproblem vinner gehör hos okritiska och ofta förfördelade människor.

Insatserna för att avslöja rasisternas förfalskade bild måste hela tiden tillföras resurser. Skolorna har ett mycket stort ansvar här. Många lärare gör också ett utmärkt jobb mot intolerans och rasism.

Hoppas att uppslutningen blir god 9 november kl 19.00 så att Finspång gör tydligt att främlingsfientlighet och rasism inte hör hemma här. Utan invandrare från Valloniet hade Finspång inte varit nånting idag.

2008/10/30

Motståndsrörelsen är född

Undrar om inte vinden vänder? Härlig rapport från Uganda där Gunnar och Rogers samlade ett 60-tal personer för att diskutera hur man ska agera för att fälla förslaget till alkoholpolicy. Det förslaget har skrivits av alkoholindustrins representant, Keith Evans, som åker runt i Afrika och manipulerar policyprocesser.

Fullständig enighet i Kampala. Hur många organisationer som var representerade vet jag inte men säkert ett tiotal. Motståndet mot industrin håller på att organiseras. En motståndsrörelse är född i Östafrika och med "general" Rogers Kasirye i ledningen får fienden (läs:alkoholindustrin)det tufft framöver. I januari samlar vi styrkorna i Arusha. Då är jag med också.

Min roll är konsultens. Jag analyserar och dissekerar policyförslagen och avslöjar hur dåliga de är ur folkhälsoperspektiv. Min analys låg till grund för diskussionen i Kampala i går och i förrgår.

Möjligen är vi på väg att skriva historia i Östafrika. Hittills har Keith Evans "glidit runt i limo" i Afrika. "Risken" är att inte ens pansarbil kommer att räcka inom en månad eller två. Festen är över ICAP! Skål för nederlaget!

Ur mörkret ut i ljuset ... eller tvärtom?

Vi har ett jobb framför oss i politiken i Finspång, inte minst i fullmäktige. Ansvaret för att skapa ett konstruktivt och respektfullt debattklimat tillkommer båda sidorna. Erfarenheten från onsdagkvällen föder visst missmod.

Under ledamöternas frågestund ställdes några av frågorna på ett sätt som kändes som man ville provocera. Dessvärre svarade majoritetsrepresentanterna lite på samma sätt. Därmed var stämningen för kvällen satt.

När jämställdhetsdebatten blev som den blev med ett evigt omtuggande av heltidsfrågan istället för en bred, allmänpolitisk debatt om jämställdhet och mångfald, var det en tydlig signal från en stukad socialdemokrati som nog kommer att tjura ett tag framåt. (Vissa s-representanter behöver inte ta åt sig.)

Ska vi skapa intresse för det politiska arbetet i fullmäktige och kommunen i sin helhet så har Stig, Monica och Britt-Marie som fullmäktigepresidium nåt att bita i. Ett livaktigt, spänstigt, friskt debattforum hoppas jag att Finspångs fullmäktige ska utvecklas till. Får hoppas att det var ett genrep igår. Är genrepen dåliga går ju premiären och efterföljande föreställningar bra.

2008/10/29

En lite konstig debatt

Jämställdhetsdebatt kan vara liten eller stor. Problemet blir att sy ihop det lilla sammanhanget kommunen som arbetsplats med det stora som är världen utanför och ändå inget annat än Finspång.

Svårfångade uttryck för bristen på jämställdhet som låga prestationer i skolan av Finspångs tjejer mot kallt, konkreta heltidstjänster.

Integration av etniska minoriteter mot kallt, konkreta heltidstjänster.

Mera tid för att genomföra heltidsreformen mot kallt, konkreta heltidstjänster - nu!

(s)-representanter som anklagar oss för att inte vilja genomföra heltidstjänster, när den främst ansvarige för området skolan inte gjorde det själv under ordförandeuppdraget till för bara ett par månader sedan.

Tre timmar och från (s) i stort sett bara heltid, heltid, heltid. Till slut fick man intrycket att all brist på jämställdhet löser sig bara det blir heltid.

Varför får jag intrycket att det finns Finspång och sedan finns det en annan värld utanför också. Den börjar bortom Risinge.

Släpade sambo i håret

Rubriken är ur Folkbladets Finspångssidor 29 okt. I stort sett allt våld som redovisas i Folkbladet har alkoholanknytning. Här är ytterligare ett fall i ordningen. Närpolischefen i Finspång säger att i 80-90% av våldet som polisen hanterar finns alkohol med.

Det blir alltmer uppenbart: Väljer vi att ge alkoholen så stor plats i våra liv som vi gör, väljer vi också en våldsnivå som vi egentligen inte önskar. Samhället löser inte det här utan att medborgarna tar ansvar för att minska alkoholkonsumtionen.
Genast säger läsare: "Men om andra drack som jag dricker då blir det inga problem." I teorin ja! Men det är betydligt mer komplext än så. Ju liberalare normer och ju frekventare bruk i samhället totalt desto större problem.

2008/10/27

Övergivna alkoholoffer

Folkhälsoinstitutets studie indikerar att så mycket som 900 barn i Finspång kan leva i familjer där alkoholen tar för stor plats. För en stor del av dessa 900 barn innebär alkoholen en inskränkning i möjligheterna att utvecklas till en trygg och lycklig individ. Barnkonventionens artiklar 19 och 39, men också andra, ställer krav på samhället att agera till dessa barns skydd.

Det finns även anledning att tro att Finspång följer rikets utveckling vilket innebär att antalet kvinnor som missbrukar alkohol ökat med 50 procent de senaste fem åren. För kvinnorna själva är det jobbigt att leva med denna lögn gentemot sig själv och familjen. En ökning av antalet missbrukare om 30 procent gäller för män.

Varken för barnen eller för kvinnorna och männen, i vars liv alkoholen tagit kommandot, har samhället ökat insatserna. Det stor flertalet lever okända för de sociala myndigheterna. Det är två vägar att gå: Arbeta för att minska nyrekryteringen samt att i samarbete med primärvården få till tidig intervention. En minskad nyrekrytering kräver kraftfulla åtgärder.

Det är inte brist på medkänsla för alla dessa barn, kvinnor och män som gör att ingen ökad aktivitet märks. Brist på kunskap är en orsak. Rädslan att stöta sig med folk kombinerad med feghet är den främsta orsaken som gör att varken politiker eller tjänstemän engagerar sig mer för dessa tysta och undangömda människor.

2008/10/26

Prost, Kinder! Schönes Leben!

I Tyskland föds varje år närmare 4000 barn med FAS/FAE eftersom mamman druckit under graviditeten.

Det känns verkligen angeläget att värna vuxnas rätt att dricka alkohol när och var man vill. Blivande pappors rätt att dricka ska ju inte inskränkas - det är ju inte dom som är gravida. Kändisars rätt att i tidningar oemotsagda få tala om att de tänker dricka under graviditeten.

Och lyckas man inte som barn få sig en helkväll som foster så fixar hundratusentals föräldrar ett tämligen alkoholmättat liv senare i vårt land. Fler i Tyskland tycks det.

I den här kulturen är det inte säkert att alkoholberoende betyder att man är missbrukare.

2008/10/23

FN-dagen i morgon


Ur Planeten jordens hushållskassa i miljarder dollar (multiplicera med 7,5 för kronor)
- Militären i världen: 1 300 mdr
- Biståndet i världen: 70 mdr
- FN-organisationen: 2 mdr

Övertygelsen att man med militära insatser kan skapa en värld i fred och välfärd är ungefär 20 ggr så stark som tilltron till biståndet som freds- och välfärdsskapare.

Man kan också uttrycka det som att rädslan är 20 ggr starkare än tilliten.
Hatet 20 ggr starkare än kärleken. Egoismen 20 ggr starkare än omsorgen om nästan. Vansinnet 20 ggr större än förnuftet.

I morgon fokuserar man på världen runt om i världen. Men inte i Finspång. Kanske nästa år när en internationellt inriktad förening blivit en del av verksamheten i nya Kulturens hus? Det skulle jag kunna tänka mig blir mitt bidrag till ökade kulturaktiviteter i ett nytt, fräscht Finspång.

2008/10/22

Bra början och bra slut

Inledde dagen i Stockholm på en slutträff kring Sveriges nya internationella hivpolicy. Ovanligt att ett departement i sådan omfattning för en dialog med det civila samhället. Vi enskilda organisationer har verkligen gjrots delaktiga, det var alla överens om. Om en månad drygt ska cen nya policyn antas av regeringen. Får väl se om det står någon rad om alkohol i texten om bakomliggande orsaker.

Dagen avslutades med en första diskussion om vad Kulturens hus (tidigare och fortfarande Folkets Hus i var mans mun) ska kunna fyllas med. Enorm respons! Närmare 90 personer samlade. Efter en inspirerande inledning av Robban Zetterberg följde gruppvis diskussioner kring sju teman. De flesta var positiva och kreativa. Det fanns några gamla stötar som bara tänkte på sitt utan att se att ett Kulturens Hus ska kunna bli något som alla Finspångsbor känner är deras. Men de gnällspikarnas tid är förbi. De hörs fortsatt men spelar knappast någon roll. 22 oktober 2008 kan något stort, nytt ha fötts i Finspång.

2008/10/18

900 barn med fulla föräldrar

IOGT-NTOs barnorganisation, Junis, har räknat om vad Folkhälsoinstitutets siffror betyder för Finspång. I en rapport om barn i familjer med riskbruk eller missbruk av alkohol och andra droger säger FHI att 385 000 barn lever i sådana familjer. Det betyder att i Finspång finns det omkring 900 barn som har en eller båda föräldrarna som dricker för mycket eller är missbrukare.

Är 900 barn tillräckligt för att sätta fart på det förebyggande arbetet tro? Det drogpolitiska programmet som togs i augusti ska omsättas i åtgärder i de olika nämndernas styrkort. Jag undrar om det sker. Skadar nog inte att påminna om det. Vi har de här barnen i skolan. Ett antal av dem kräver extra resurser. Det har de rätt till. Men jag kan tycka att det är en onödig kostnad. Alkohol är inget basbehov! Man kan låta barnen gå först! Gör vi det, vi som inte fastnat i missbruk? Eller är alkoholen för viktig för det?

Arbetsmyror

De kör hårt i ledningsgruppen för att få så mycket som möjligt på plats till 1 januari. Att höra Elisabeth beskriva hur många möten hon har och se de övriga också köra för fullt så framstår sossekritiken mot deras arvoden vid senaste fullmäktige som väldigt småaktigt. Lyckas de ha en fungerande organisation vid årsskiftet är de värda beundran liksom de tjänstemän som är inblandade. Förmodligen kommer det att krävas ett kalenderår innan allt har prövats och modifierats. Och den som påstår att vi politiker glassar och solar oss med stora arvoden för lite jobb och ingen klokskap, de har inte sett vad det innebär. Skulle tro att timpenningen ligger nånstans i lokalvårdarsegmentet.
Men observera! Jag sade inte att det är synd om nån, för uppdraget har vi erbjudit oss högst frivilligt att ta på oss och väljarna har lagt sitt förtroende hos oss. Så klagar gör vi inte. Vi trivs ju att vara "mitt i smeten".

Givande skolbesök

Hade mycket givande diskussioner med elever, personal och föräldrar på Nyhemsskolan igår. Jag tog det här initiativet i våras när jag föreslog att vi pollitiker skulle göra organiserade besök i verksamheten.

Det vi fokuserade på var måluppfyllelse. Det handlar alltså om hur vi ska få fler att få godkända betyg i grundskolan. Finspång har halkat ner. Något måste ske och vi vet att pengar inte är lösningen. Den är inte så enkel. Elevrådet tyckte att tryggheten behöver förbättras. Personalen vill utveckla en röd tråd mellan de olika stadierna vilket är svårt med ständiga omorganisationer. Föräldrarna vill vara säkra på att nollvisionen om lärarlösa lektioner gäller.

Se, där några exempel på frågor som kom upp. Mycket annat ventilerades också. Det var bra samtal. Det som gjorde starkast intryck var nog ändå samtalet med elevrådet. Förhoppningsvis engagerar de sig mer i trygghetsfrågorna och i det pedagogiska arbetet. Och lyssnar rektorerna kan nog skolan bli lite bättre genom att elevernas inflytande ökas.

Besök och samtal av det här slaget väcker förväntningar. De måste vi som politiker ta ansvar för.

2008/10/16

Forshaga - here I come

Värmland hör av sig ibland. Det blev en del spår från tiden jag jobbade där. Så ikväll ska jag ta mig an ett gäng politiker i Hvilan, IOGT-NTO-lokalen, i en debatt(?) om alkohol och kommunal alkoholpolitik. Jag är onekligen lite dubbel inför uppdraget. Men när gamla bekanta och kämpande idealister hör av sig och vill ha assistans är det svårt att säga nej trots 6 timmars bilresa i oktoberkvällens regnmörka landskap.

Dubbel är jag eftersom jag vet hur svårt det är att baxa igång politiker på det här området så att det kan hända nåt. Jag ser ju här i Finspång och i Östergötland i mitt politiska värv att i mitt eget parti är denna fråga ingen prioritet. Och vore det inte för att jag är aktiv i (v) här vore det sannolikt en ickefråga för (v) i Finspång liksom det var en i det närmaste ickefråga i (v)s landstingsgrupp när jag satt i landstingsfullmäktige.

Den belastning alkoholen utgör på samhället och individer, socialt, hälsomässigt och ekonomiskt, motsvaras på inget sätt av en proportionellt sett lika stor politisk initiativkraft.

Samhället lider, ekonomin blöder, individer far illa, våldet får näring, otryggheten breder ut sig, men att gripa sig an alkoholfrågan och begränsa utrymmet för alkoholen i våra liv och i samhället? Nej! Rädsla, feghet, egna mönster m m är så starka faktorer att vi hellre pratar om något annat.

Får se om politikerna i Forshaga går att tända. Jag tvivlar. Hoppas mitt tvivel gör att jag känner utmaningen, att jag blir provocerad.

2008/10/14

Förklaringen!

Alkohol får din hjärna att krympa
Undersökningen, som ingår i den stora Framingham-studien som sedan 50 år följer hälsan hos invånarna i staden Framingham i USA, visade att hjärnan hos helnykterister krympte minst.

Och jag som alltid undrat över varför jag har 61 i hatt-/mössnummer!

2008/10/11

77 468 kr 50 öre till Världens Barn

I ett inspirerande samarbete mellan IOGT-NTO, Lions, Rädda Barnen, Röda Korset, Svenska Kyrkan och Kooperation Utan Gränser i Finspång lyckades vi nå vårt eget insamlingsrekord från ifjol ganska precis.

Lions stora bidrag är värt mycket men minst lika mycket är NSF-scouternas insats under Lars Liljeqwist och Majlitz Hilding värd. 10-12 barn som tidigt får lära sig att hjälpa utsatta barn i fattiga länder. Det är värt mycket! En investering i solidaritet i framtiden.

Vi har en fin gemenskapskänsla och kanske kan vi nästa år klämma 100 000 kr-gränsen. Jag menar vi gjorde ju inte mer i år än ifjol och ändå nådde vi ett gott resultat. Jag skulle tro att vi med våra 3,76 kr/invånare också i år ligger över riksgenomsnittet. Det får ses som klart godkänt.

Eivor, Olov, Petronella, Sven-Erik, Irene, Bosse, Sven-Erik och alla ni andra. Tack för ett bra samarbete!

2008/10/10

Dramat i Botswana

Botswanas president konstaterar att alkohol finns med i de flesta sociala problem i landet. Han tar nu strid mot alkoholindustrin, som först lyckades påverka parlamentet att avvisa hans förslag om 70% skattehöjning på alkoholen. Parlamentet gick med på 30%, ett beslut som industrin med Högsta domstolens hjälp tills vidare upphävt.

President Khama säger: När våra unga fyllt 13 år har 18% redan börjat dricka, vilket stiger till 72% när de är 17. Ingen ansvarskännande regering, ingen regering som påstår sig vara av, med och för folket, har råd att blunda för ett sånt förhållande.

Alkoholmissbruk är en utmaning som vi haft att möta en längre tid. Vi har länge varit medvetna om dess roll i att underblåsa spridningen av hiv/aids, liksom att bidragit i betydande grad till asocialt, riskfyllt och kriminellt beteende, inklusive övergrepp mot barn, våld mot kvinnor och död i trafiken.
Kan det sägas bättre?

Det pågår ett drama i Botswana. En president mot en mångmiljardindustri som inte skyr några medel. Insatsen är folkhälsan i Botswana. Ett nederlag för presidenten vore förödande för ett av de länder som drabbats värst av aidsepidemin, vilket inte bara president Khama utan även vi vet förvärras av alkoholen. Sveriges regering och många övriga svenska biståndsaktörer har fått kunskapen om det sambandet - av oss.

Beställ gärna temaskriften HIV OCH ALKOHOL från oss: Epost: per-ake.andersson@iogt.se)

2008/10/08

Farväl och vi ses igen!

Vitryssarna och några till hos Mariedalslänkarna

Idag tog jag avsked av Andrey, Stanislaus, Margarita, Igor, Dinara och de övriga vitryssarna. Det blev känslosamt. Gruppen har varit här i sex dagar varav jag tillbringat fyra intensivt nära dem. Gennadij som varit nykter i 18 år hade en livshistoria som inte väcker avund. Båe alkohol- och narkotikamissbruk samt fängelsetid.

Gennadij - en livshistoria som krönts med 18 års nykterhet

Vi har levererat ett mycket bra program, tycker de och det tycker jag med. Tollarelärarna, Olle, Staffan och Barbro, håller mycket hög klass såväl kunskapsmässigt som pedagogiskt. Minst 24 karat. Jag sade det till rektorn Eva idag när jag åkte och hon såg stolt ut och sade: Jag vet det. Tollare folkhögskola kan leverera högklassiga utbildningar vid sidan om sina långa kurser.

Det ska bli spännande att följa upp det vitryska besöket om ett år eller två och se vad resan hit gav för effekt. Har det då hänt nåt i Minsk och kanske även i Vitryssland i sin helhet. Kommer det att finnas fler än åtta behandlingsplatser för missbruk i hela landet som har en befolkning ung så stor som vår.

Knutten Olle med spättorna Oksana och Dinara

2008/10/05

Billig fylla i öst

Stanislaus i min vitryska delegation berättar om alkoholpolitiken i sitt land. Där kostar en liter vodka 40 kr och en genomsnittlig liter öl 10 kr. Vodkan borde kosta 80 kr för att åtminstone beskattas lika mycket som ölet. Den är ju åtta gånger starkare men kostar bara 4 kr mer. Riktig billig fylla i Minsk får man om man köper hagtornstinktur på apoteket. Den ger ännu mer alkóhol tillbaka för pengarna.

Svenska Adoptionscentrum har vänt sig till IOGT-NTO-rörelsen för att i sin tur kunna hjälpa två vitryska organisationer, vars syfte är att hjälpa barn i missbruksfamiljer. Barn i missbruk hamnar på barnhem och barnhem är inte bra ställen att vara på för barn, trots beteckningen.

Vitryssland behöver en bra alkoholpolitik. Det är möjligt att de första stegen till det tas den här veckan i Stockholm. Och togs i Göteborg på bokmässan i diskussionerna med Amanda från SILC. Allt beror på vad vi orkar med och kan rycka loss pengar till från Sida för nya åtaganden i öst.

För barnens skull!

Bortblåst solidaritet

När jag läser texter som denna i dagens NT blir det tydligt hur totalt hänsynslös alkoholkulturen är mot den som har eller haft problem:

Men han har också haft svåra stunder. Inte minst när han nyligen blivit nykter och var på en konferens med jobbet. Arbetsledarna anordnade ölprovning och flera av deltagarna blev jättefulla och kom på villovägar.
Johan kände sig ensam och gick hem till hotellrummet. Det var en svår natt, men när morgonen kom och han som den första kom ner för att äta frukost var det lättare.


Mottot i denna alkoholkultur är: Vi hjälper gärna till att supa ner dig men när du väl supit ner dig, då får du klara dig själv.

"Välkommen till Sovjetunionen!"

Stanislaus, som ingår i den vitryska grupp som jag är värd för i sex dagar, förklarade för mig att Vitryssland idag är en kopia av det gamla sovjetväldet. Ingen frihet att uttrycka det man vill. En totalitär stat. Oförmågan att ta initiativ coh skapa nånting hänger kar sedan gamla sovjettiden och cementeras genom den ofrihet som råder. Alla affärer (i stort sett) ägs av staten. Alla beslut fattas av staten. Visst finns det enskilda organisationer men deras utrymme är kraftigt beskuret.

Perestrojkan svepte in över Sovjetunionen. Muren föll. Men den demokratiska smittan drabbade inte Vitryssland. Jag ser en uppgfit för oss. Vitryssland kan mycket väl bli ett framtida samarbetsland för oss. Folkrörelser vore verkligen nåt för Lukasjenko och hans Belarus!

2008/10/03

Livräddare? Jag?

Ibland betyder man mer för andra som också kämpar med alkoholfrågan här i världen. Det här mailet fick jag idag:

My dear dear friend!
You are life saver - just when I did not know where to get more ammunition from, you have opened this world of information and contacts, yes, be sure I am sending out all these websites and downloaded booklets etc.
Thank you for the offer of the book-kindly post it to the below mailing address.
Take care and please keep the info coming.


Det är Sambayawo Nyirenda som jobbar med TB och HIV i en frivillig organisation i Botswana. 'Life saver', hmmm ... inte varje dag man får sådana, ska man kalla det, komplimanger. Men det är klart, är man aktivist och ser industrin manipulera alkohollagstiftningen i sitt land, det värst aidsdrabbade landet, och saknar kunskap och jag kan förmedla det vi kallar för effektiv evidensbaserad alkoholpolitik, ja men då förstår man känslan bakom ordet 'livräddare'.

Där fylldes tanken på för ytterligare en veckas arbete!

2008/10/02

Respekt!

Eufori är ju ett nyckelbegrepp inom mitt arbetsområde. Lustkänslan som kopplas ihop med droger av olika slag. Jo, det finns motsatsen också, massor av olust.

Men, men ... vi upplever lite av eufori jag och mina kollegor på Internationella Institutet. Pratade med Sara nyss och vi utvärderade hur vi blir betraktade idag jämfört med för 3-4 år sedan i familjen av biståndsaktörer, såväl organisationer som regering och departement. Det kan sammanfattas i ordet: Respekt.

När chefen för nån vecka sen besökte UD med en vietnamesisk delegation, talade hiv/aidsambassadören väldigt väl om oss. När en kollega var på ett avstämningsmöte inför Internationella torget nån vecka före Bokmässan, kände hon en påtaglig skillnad mot tidigare.

När allt flera organisationer tar kontakt med oss och vill ha vår assistans för att arbeta med alkoholfrågan, i Sydostasien, i Bosnien, i Vitryssland, i Afrika söder om Sahara, även i Latinamerika där vi inte har någon verksamhet alls, så handlar det om respekt. Respekt i betydelsen erkännande av såväl frågans vikt i utvecklingssammanhang som av vår kunskap på området.

I längden är det utvecklingsländerna och deras många gånger extremt fattiga befolkning som drar nytta av detta. Vi är inte ensamma om att säga att alkohol är ett utvecklingshinder. Fler och fler ser det.

Respekt, mannen, respekt!