2008/12/31

Förväntan och tillit

Snart är alla av 2008 års timmar förbrukade. Jag ska inte se tillbaka. Visst ska man göra det ibland också men det är så mycket intressant framåt.

Jag skrev just några rader till Thomas Babor, som är så värdefull i det arbete vi håller på med att möta alkoholindustrins allt flitigare uppvaktning av afrikanska regeringar i syfte att undergräva folkhälsan. Industrin gör det med betydande framgång så här långt också. Men med Thomas Babor et al verk “Alcohol no ordinary commodity” förändrades landskapet och från att ha varit på ständig reträtt känns det - som jag också skrev till Tom som är vår huvudföreläsare på en konferens om alkohol och alkoholpolitik för Östafrika i Arusha, Tanzania, om två veckor - att tidigare slogs vi med rätt slöa svärd, nu går vi in i en fortsatt kamp med skarpslipade vapen.

Tre viktiga rekvisit för att lyckas finns där idag:
- KUNSKAPEN/forskningsunderlaget
- ENGAGEMANGET
- OPINIONSMOBILISERINGEN/allt fler sluter upp.

Jag ser med tillit och förväntan fram emot ett 2009. Och vilket "födelsedagsparty" det blir i Arusha när jag fyller 60 den 14 januari. 70 pers från 10-12 länder i en härlig, stor arbetsgemenskap. Det är eufori för mig!

2008/12/27

Rökfritt Finspång

Ibland måste vissa förslag planteras för att långsamt få chans att mogna. Det sägs att Göran Persson släppte upp försöksballonger. Han gjorde det dock inte själv utan lät andra göra det.

För snart ett år sedan väckte jag frågan om att Finspång skulle införa rökfri arbetsplats. Det vore väl en smärre överdrift att säga att det blev jubel i partigruppen. Trots reaktionen så är det ett förslag i tiden om man ser till hur tobaken sakta men säkert drivits på reträtt. Rökfria restauranger har ju blivit en succé istället för en katastrof som näringen förutspådde (troligen med gott stöd av tobaksindustrin). Nu har även den stora grannkommunen beslutat införa rökfri arbetsplats Norrköpings kommun så egentligen: Vad väntar vi på? Motionen ligger färdigskriven på min hårddisk sedan ett år tillbaka. Men jag vill ju helst vinna majoritetsstöd för den om jag ska lägga fram den.

Ytterligare ett skäl att väcka frågan är det faktum att elever på högstadiet i Finspång röker i lika stor utsträckning idag som för 5-10 år sedan, beroende på att tobaksfrågan inte drivs aktivt på kommunal nivå. Närsjukvården erbjuder rökavvänjning, men det är landstinget och inte kommunen.

Jag får släppa ballongen internt först får jag se om landskapet är lika avvisande idag som för ett år sen.

2008/12/26

Kvinnan är till för mannen

För ett par månader sedan hade vi en jämställdhetsdebatt i Finspångs kommunfullmäktige. Den varade i tre timmar. Många utmaningar, men vete sjutton om det blir något bättre efter debatten. Det var svårt att vidga perspektivet. Sossarnas fokusering på heltidstjänster var total, alla andra aspekter på jämställdhet sköts i princip åt sidan av dem.

Jag blir påmind två gånger denna förmiddag om behovet av att arbeta vidare och ännu hårdare med jämställdhetsarbetet såväl inom som utanför rörelsen.

Jag råkade läsa Första korintierbrevet vers 11:7-9 och förstår att bibeltrogna kan ha svårt med kvinnans likaställning. Läs här:

En man ….. är en avbild och avglans av Gud. en kvinnan är en avglans av mannen, ty mannen kommer inte från kvinnan utan kvnnan från mannen och mannen skapades inte för kvinnan utan kvinnan för mannen.

Kristna får ursäkta men Paulus kan då knappast anklagas för att ha varit en radikal och progressiv person på detta område. Stockkonservativt reaktionär, för att inte säga en förtryckare, med dagens ögon mätt.

Så läser jag resedagboken från en bekant som åker runt i Ghana i ett par veckor. Hon skriver:

Mannen är ofta mycket äldre än sina fruar, vilket ofta innebär att han dör först. När detta sker “ärver” mannens bror fruarna eller så får mannens äldste son “ta över” de fruar som inte är hans mor.

Här är det islam som sätter de kulturella normerna tillsammans med nedärvda traditioner i övrigt. Möjligen har sekulariseringen i västerlandet påskyndat en riktning mot jämställdhet. Folkrörelserna, däribland den jag själv arbetar för, har defintivt katalyserat en förändring sedan 1800-talets slut. Men när jag ser Joseph Ratzinger välsigna världen i midnattsmässan från Rom, så faller det mer välsignelse över oss män än över kvinnor eftersom grunddokumentet till stora delar är kvinnofientligt.

Och i mitt parti tuggar vi vidare om feminism och könsmaktsordning. Och vi vänstermän utövar säkert könsmaktsordningen även vi om än i bästa fall omedvetet. Det är onekligen en bit kvar så vi tuggar på!

2008/12/24

GOD JUL!

GOD JUL bloggläsare! Hoppas det är grönt att den blir vit! Och då inte bara på marken.

Handelsministern talar för egen läpp

Jag har en särskild relation till Ewa Björling, den moderata handelsministern. Nu tycker hon att EUs marknad ska öppnas för svenskt snus. Vårt snus lever ju på en undantagsklausul. För ett drygt år sedan tillägnade jag henne en limerick med anledning av en del händelser med fortkörning och svartbygge. Jag byggde ut den med en andra strof. Hoppas hon sätter pris på mitt ode.

Ode till Ewa Björling

Hon är handelsminister hon ifrån Ekerö
och så gaspedalsglad denna Porschemö.
Har en svartbyggd veranda
i moderatblå anda
och ett samvete vitt som aprilmånadssnö.

Och med putande läpp hörs nu snuset hon rosa.
Hon sa: Fritt ska den handlas i EU min dosa.
Idiotie, bullshit och quatsch!
Det är dags för en Swedish match
nästa gång när till Bryssel jag ställer min kosa.

(Lustigt! För precis ett år sedan inledde jag min blogg just med limericken om handelsministern. Undrar vad hon hittar på inför nästa jul som kan föranleda mig att skriva om henne. Om två jular hoppas jag få lyckönska henne till ministerpensioneringen.)

2008/12/21

Skål Berit och Hans!

Omdömeslöst, Berit och Hans, det jag läser i Folkbladet och som folk för den del pratat om ett tag! Omdömeslöst och fantasilöst är det att som vänortsgåvor frakta vin fram och tillbaka i Europa. När fullmäktigepresidiet och utvecklingschefen i Finspångs kommun uppvaktar sin tyska vänort bär man med sig italienskt vin. Den enda kopplingen till Finspång är kvittot från Systembolaget som det står Finspång på.

Varför inte stödja lokala hantverkare? Det finns långt fler än Björke vävstuga och Rejmyre glasbruk som tillverkar representativa artiklar. Italienskt vin är en illojal handling!

En annan aspekt är folkhälsan. Vi står nu inför en helg där hundratusentals barn kommer att uppleva en otrygg och för många till och med en otrevlig del av det som är DERAS högtid. Familjer far illa av alkohol.

Alkoholen är (enligt WHO) femte främsta riskfaktorn för hälsan. Och det alltmer vanliga drickandet i alla möjliga sammanhang har Folkhälsoinstitutet redovisat effekten av nyligen. 50 procent fler kvinnliga alkoholmissbrukare och 35 procent fler män, enbart på en femårsperiod.

Kommunfullmäktiges förra presidium och dess utvecklingschef är med och underblåser en alltmer utvecklad alkoholkultur. Ursäkterna har vi ju redan läst och det kommer säkert fler. "Några flaskor vin är väl inget problem." "Det är i alla fall inte sprit!" Men har man inte förstått nånting!?? Det tycks ju dessutom inte bara varit en gång som alkohol utväxlas.

Berit Martinsson kommer säkert mer än en gång i fullmäktige att tala om vikten av att ta ansvar för Finspångsbornas skattepengar. Att för våra skattepengar köpa vin till tyskar, där alkoholproblemen är minst lika stora som här, det är ansvar det!

Att vi sedan bara ett par månader före resan antog ett nytt drogpolitiskt program med en klar alkoholanalys och ambition, det missade både presidiet och utvecklingschefen. De varken läste eller lyssnade. Eller vad är förklaringen?

Omdömeslöst. Fantasilöst.

2008/12/18

Solidariska EU-parlamentariker

Jag läser Jens Holms nyhetsbrev regelbundet. Jag vet ju var han står så överraskande är det inte men visst är det kul att läsa följande från nyhetsbrevet idag:

En vit jul?
Vill man inte ha en vit jul, alltså med snö och minusgrader? Jo, absolut. Dessvärre ser det inte så hoppfullt ut. Som kompensation har jag bestämt mig för en alternativ vit jul: www.vitjul.com, d v s ingen alkohol under jul, juldagen och annandagen. Gör det du också – i solidaritet med alla som drabbas av alkoholens baksidor.

2008/12/12

Verkställ! Men vi bryr oss inte!

I den kommunala verkligheten visar det sig att åtskilliga beslut som fattas av kommunfullmäktige inte verkställs och att ett stort antal inte återrapporteras. Med andra ord drivs kommunen framåt till delar beroende av godtycke eller understundom av ett slumpmässigt engagemang.

Varje år genomförs undersökningar i skolan om elevernas drogvanor. Jag har hittills inte sett någon form av uppföljning där en analys av undersökningsresultaten åtföljs av slutsatser som sedan omsätts i politik med åtföljande verkställda beslut.

Vilket slöseri med tid och kraft om en sådan sak som denna undersökning bland eleverna bara lämnas därhän. Den har visserligen sammanställts men oftast på ett svåröverskådligt sätt och utan jämförelsetal över tid. Och analys? Kan inte erinra mig att det skett.

I den nya organisationen är meningen att beredningarna ska följa upp och utvärdera. Hoppas att ledamöterna i beredningarna tar uppdraget på allvar, att man ges tydliga uppdrag och att kompetens och ambition kombineras.

2008/12/10

Tafsa inte på föreningslivet

Det finns tendenser i samhället, med skuggor även i Finspång, som vill reglera föreningslivet genom att binda krav och uppdrag till samhällets anslag. En tydlig markering gjordes i helgen när en överenskommelse mellan SKL, regeringen och ett antal sociala organisationer undertecknades.

Vikten av att värna frivilligorganisationers självständighet och låta dem fritt få fungera som opinionsbildare framhölls.

- Ideella sektorn är viktig för demokratin, men det har tidigare funnits tendenser att samhällets bidrag förbundits med vissa villkor och motprestationer. Något vi vill värna oss från, säger Göran Pettersson, generalsekreterare på Forum för frivilligt socialt arbete, till Drugnews.

Det ideella arbetet uppskattas vara värt 150 miljarder årligen. Så tafsa inte!!

I graven, hum hum

Kl 19.13 onsdag 10 december föll sista klubbslaget i Humanistiska nämnden i Finspång. En gång var det skolnämnden, därefter uppdelat i Barn- och utbildningsnämnden och Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, så åter en nämnd, Humanistiska nämnden. Och ikväll sista mötet för nämnden.

Tre månader som ordförande - ett slags transportsträcka fram till den nya politiska organisationen. Jag har ju ansvaret året ut egentligen men tycker efter ett rätt rörigt och konfliktfyllt år att det var skönt att stänga den här butiken. Inte bara för egen del utan för att en del av personalen far illa i omorganisationen.

Lite färre politiska uppdrag efter nyår och heltid på mitt ordinarie jobb. Tror att jag uppskattar det när en viss trötthet smugit sig över mig tillsammans med en rejäl förkylning. Fokus på uppdraget i demokratiberedningen efter nyår och så fullmäktigeuppdraget. Skönt!

Gravöl? Nej, sånt kör vi inte med men däremot smörgåstårta från Sonstorp och pepparkakshjärtan.

2008/12/09

Strider på den afrikanska fronten


Några notiser från Afrika:

Värst drabbad på den nigerianska börsen gångna veckan var Guinnessaktien som föll med 22 procent. Jag gråter floder!

I Västra Kapprovinsen i Sydafrika antogs förra månaden en lag om att stänga de 30 000 illegala "shebeens" som finns i provinsen. SADD, Southafricans Against Drunk Driving, hälsar denna lag välkommen. I landet i sin helhet dödas 18 000 personer i trafiken varje år och 150 000 skadas. Hälften orsakas av rattfylleri. Härligt!! ?? Ja, inte att folk dör men att lagen redan börjat tillämpas!

När vår systerorganisation norska Forut arrangerar en konferens om alkohol och alkoholpolitik i Malawi för några veckor sedan, skickar sydafrikanska SABMiller sin informationsdirektör Mitch Ramsay (top shot) för att störa(?) konferensen. Bättre kvitto kan man knappast få!

Tycker du det är tråkigt att vi bråkar i baren?

2008/12/08

Sitta och kissa viktigare än Lucia!

Nu ska jag sticka ut hakan! Vilka jämställdhetsstrider är viktiga att ta, bästa elever på Bergska? Ni som blivit upprörda över rektorns beslut att ta bort en kille från Luciakandidatlistan? Slår en manlig Lucia ut någon enda av följande 10 frågor i viktighetsgrad:
1. Gemensam front för undanröjande av ojämställda löner när man kommer ut på arbetsmarknaden.
2. Dizza alla killar som fäller nedsättande uttryck om tjejer som hora, fitta m m.
3. Bojkotta affärer som säljer Slitz och liknande tidningar. Kör blockad mot sådana affärer en gång i månaden.
4. Gemensam front mot brorsor (och farsor?) som inte tar ansvar hemma för hushållssysslor.
5. Bryt mönstret att killar ska bjuda om ni ändå har lika god ekonomi.
6. Bryt könsstyrda yrkesval. Påverka killar att välja omsorgsutbildningar och tjejer att välja teknikutbildningar.
7. Kräv av män/killar att dricka mindre och bli mer jämställda med er istället för att ni dricker er upp till samma nivå.
8. Påverka den medicinska forskningen så att läkemedel och behandlingar anpassas till kvinnors behov.
9. Försäkra er om att olika beslutande församlingar, från elevråd till kommunfullmäktige, har ungefär lika många kvinnor som män.
10. Kräv att killar sitter ner när de kissar på gemensamma toaletter.

När får vi se Bergskas kvinnliga (och manliga) elever framföra de här jämställdhetskraven? Men är en manlig Lucia ett viktigare krav än de här så - à la bonheur - då viker jag mig.

2008/12/07

Vad har SJs VD och julgrisen gemensamt?

Jag har just slagit vad med killen i bistron. Varken grisen eller SJs VD kommer att överleva julen. Det var illa för en månad sedan men Murphys lag är tillämplig även på SJ. Det kan med andra ord bli mycket värre än. Och redan nu har det blivit det.

Bistropersonalen tyckte inte det var VDns fel men han menade att VDn borde hålla käft eftersom han bara säger dumheter. VDn borde ge sig ut och åka tåg, tyckte han, och möta verkligheten. Kanske kunde han komma problemen på spåren?!!

Jag undrar om det går att prenumerera på Restidsgarantin. Senaste månaden är det nog dessvärre så att endast ett tåg av fyra är i tid. Att markera att man stänger dörrarna en halv minut innan avgång för bättre punktlighet har blivit ett av de skojigare uttrycken på perrongen.

“Numera stänger vi dörrarna 30 sek före avgång för att kunna gå bara 16 minuter försenade. Trevlig resa!”

“Visst är SJ fantastiskt! Häromdagen köpte jag en resa som skulle ta 50 minuter och så fick jag åka en och en halv timme. Vilket nöjesfält matchar den generositeten?”

Först blir man irriterad, sedan frustrerad, möjligen arg, till slut skrattar man åt eländet. Nu har det blivit löjligt att åka med SJ.

Försiktig glädje

Opinionsundersökningar är som livet i Finnskogarna, först går upp så går det ner så går det upp. Men visst är dagens höga opinionstal för (v) något att glädja sig åt. 7,7 procent gör oss just nu till det tredje största partiet och den samlade oppositionen samlar nästan 54 procent medan regeringsalliansen samlar 43 procent, ett betryggande 11 procentsgap.

Det är ju väldigt tidigt att spekulera i den lokala valutgången där den nuvarande majoriteten samlar 53 procent och socialdemokraterna 45 procent. Det kommer att bli en del förändringar i antalet mandat att slåss om eftersom vårt gamla förslag om en valkrets kommer att aktualiseras under 2009. Det förslaget har vunnit stöd av alliansen varför allt tyder på att Finspång vid valet 2010 kommer att ha en valkrets. En valkrets kräver en nedjustering av antalet mandat till högst 49. Den debatten kommer under våren 2009.

2008/12/05

Lycka till, Anders!

Så har då huvudena rullat färdigt i (s) i Finspång. Första var när Peter Fransson fick snöret av arbetarkommunen och Jan-Eric Svenblad tog över som ordförande. Den mer konstruktiva av det äldre gardet, Berit Martinsson, kommer att finnas med i ledningen fortsatt, medan Anders Härnbro blir gruppledare i fullmäktige. Ulrika Jeansson kommer också att vara tongivande.

Det är nya kvastar och det kommer nog att sopas en del i partiet. Analysgruppen har jobbat på och funnit att det enda raka för att bryta den förlamning och splittring partiet led svårt av var att sätta in ett helt nytt ledargarnityr. Nya tankar, nya strukturer, nya personer utan åtaganden hit och förpliktelser dit eller i värsta fall hållhakar därtill, SAP har nu skaffat sig möjligheter att bygga nytt.

Men Anders Härnbro har ingen lätt uppgift. Han kommer att ha ögonen på sig och säkert få utstå kritik av det gamla gardet när smekmånaden är över. Även om han är klok och diplomatisk så befann han sig i konflikt med gamlingarna innan samarbetet med vänsterpartiet upplöstes. Vid sidan om klokskapen och diplomatin kommer han nog att behöva sätta ner en och annan fot med ett stamp ibland.