2009/03/31

Nya ansikten är mindre gamla


Nu har vi skaffat oss en ny ordförande i partiet här i Finspång. Det tror jag blir intressant. Stefan Carlsson är väldigt sympatisk och det känns som att han är ideologiskt klar och pragmatisk på en gång. Det är ju nödvändigt att vi alla partier klarar att få in nytt folk i ledningar och till uppdrag. Det kryllar inte av kandidater men jag tycker nog de övriga partierna också uppvisar en del nya, yngre förmågor, vilket bådar gott för framtiden.

Innan året har gått kommer vi att ha beslutat om att minska ner antalet platser i fullmäktige efter valet 2010. Jag ser inget som kommer att stoppa att vi senast i augusti beslutar göra Finspång till en valkrets och således också minska antalet ledamöter till max 49.

Och anledningen är att få en något mer rättvisande representation i fullmäktige i förhållande till röstetalet. Kanske blir det lite mindre uppslitande denna gång. Förra gången frågan var uppe rullade fullmäktigeordförandens huvud.

2009/03/27

Kondomer för påvar, politiker och groggar

I kampen mot aids tar vi olika positioner vi människor - vi organisationer - vi institutioner. Att påven får nåt svart i blicken när kådisar kommer på tal det känner vi till sedan länge. Den senaste med namnet Benedictus (benedictus betyder 'vältalig' eller 'med gott tal') kan knappast anklagas för att ha gjort katolicismen mer progressiv.

I den ekonomiska krisens spår flyter det upp illaluktande bonuskorvar när reningsverket Uppdrag granskning filtrerar verkligheten. Och mer än en politiker har lärt sig senaste veckorna eller månaderna att spottar man i lovart så kommer det ofelbart tillbaka rakt i ansiktet på en själv.

Att en kondom på fickan att ta fram vid behov ger ett bättre skydd mot hivsmitta än hot om en excommuncation från Vatikanen det vet alla utom några kardinaler, några präster och VDn i Rom, förblindade av vit rök.

När jag tänker på detta och att alkohol tar livet av fler människor varje år (2,4 miljoner) än vad aids gör (2,1 milj), så har jag här en affärsidé i tre plus en varianter för hugade kondomtillverkare. (Patenträttigheterna säljer jag för 5% på varje såld kondom.)

1. PÅVEKONDOMEN. Bållång. Trädes på huvudet och sluter tätt under hakan för att skydda mot att smittsamma, direkt dödsframkallande åsikter läcker ut. För ökad känsla kan man tillverka den med en liten behållare i form av ett kors på toppen.

2. BONUSKONDOMEN. Bygger på påvekondomen - fast utan korsbehållaren - och går ner till knäna. Den utrustas med en behållare på baksidan i höjd med bakfickan så att de egna förmånerna skyddas samtidigt som ogenomtänkta uttalanden inte läcker ut. Huvudsaklig marknad: Politiker.

3. GROGGKONDOMEN. Finns i storlekarna small, medium och large samt extra large. Small för snapsglasen, medium för de lnga drinkarna och large för konjakskuporna. Extra large är för varianten direkt ur flaskan. Denna kondom skyddar mot att dödligt gift läcker ut.

4. PÅVEKONDOMEN MODELL PRÄST. Denna modell avviker från påvekondomen endast genom att den är ogenomskinligt svart. Dras också över huvudet för att katolska präster inte ska se småpojkar. Inriktning främst för den amerikanska marknaden.

2009/03/26

Kul me' riksda'n


Ibland är det här jobbet särskilt kul. Jag fick inbjudan till socialdemokratiska gruppen i utrikesutskottet för några veckor sedan. Det var Olle Thorell och Kent Härstedt som ville arrangera ett seminarium om alkohol som utvecklingshinder. Klart vi gjorde ett seminarium.

I tisdags stod så jag, mina norska kollegor Dag Endal och Öystein Bakke tillsammans med Rogers Kasirye, som är chef för UYDEL, vår samarbetspartner i Uganda i riksdagshuset. Vi beskrev hur alkohol på olika områden griper in i människors liv i utvecklingsländer och försvårar en redan svår situation. Kent Härstedt vittnade om att han fått upp ögonen de senaste åren för magnituden av problemet, inte minst sedan han läst vår bok Världens baksmälla.

Läs mer om seminariet på www.bistand.iogt.se.

Tillsammans med en innehållsidé skickade jag in ett braskande förslag till rubrik för seminariet. Att alkoholen dödar 2,4 miljoner människor och aids "bara" 2,1 miljoner kanske bidrar till att ge perspektiv på alkoholproblemets omfattning.

Eftersom kondom är en effektiv metod att skydda sig mot aids tror jag jag ska utveckla en kondom för grogglas. Dags att sluta gulla med alkoholen, "a truly giant killer".

Tur att det inte är cancer

Vi har världens bästa sjukvård. Det är nog sant. Trots brister så känns det sannolikt tryggare att vara sjuk här än på de flesta ställen i världen. Invandrare och flyktingar jag pratat med verifierar den höga kvaliteten. Men även solen har fläckar. Lyssna på det här!

Strax före jul besöker jag primärvården här i Finspång för en mindre åkomma. Läkaren finner att jag nog ska remitteras till US i Linköping. OK, tänker jag. Max 90 dagar, ja, i värsta fall.

I värsta fall var värre än jag trodde. Idag ringde jag US och förklarade för dem att de längtar efter mig. Men det gjorde de inte. Jag fanns inte!!!!
OK, tillbaka till primärvården i Finspång som än en gång bekräftar att mail gick 23 dec till US. Men nån remiss gick inte med och uppenbarligen har man i sjukvården inte ett system av att fråga när det kommer ett internmail om en remiss utan nån remiss: "Jaha, och remissen då??!!"

Jag konstaterar bara det: Vilken tur att jag inte hade galopperande cancer för då hade jag varit "six feet under" nu. Just nu letar de förtvivlat efter mig, för nånstans finns jag, i form av en remiss i nån IT-kulvert på landstinget.

Sjukvården är fortsatt i världsklass. Och människor gör fel. Kanske med rätt person den här gången. Jag lever ju!

2009/03/14

Ryskt uppvaknande

Jag har en rysk läkare i min bekantskapskrets. Hon berättade för mig att rysk TVs kanal 1 häromkvällen körde ett helt program om alkohol och de problem alkoholen orsakar i Ryssland. Visst har man sagt nån gång på TV att man inte borde supa men hon kan inte erinra sig att hon någon gång sett ett såpass seriöst försök till beskrivning och analys av problemet.

Vi har ju pratat en del om alkohol jag och läkaren förutom att hon som distriktsläkare i en av Stockholms förorter verkar i en miljö där man möter problemet. Hon kunde därför ställa diagnos på programledaren som var skamligt okunnig på området. Enligt denne ställde inte alkoholen till med några problem i Afrika, Indien och Kina. Det är en intressant(!) analys.

Men nu ska jag inte gnälla utan se positivt på att rysk TV äntligen då börjat ta i en av de stora sociala, hälsomässiga och ekonomiska utmaningarna i landet. Bara att önska dem lycka till och vänta på att de bjuder in IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut att komma och utbilda dem.

Heja Ljusfall!

- Kan du åka till Ljusfall i morgon kväll och leda museiföreningens årsmöte?

Det var Stig Andersson som frågade mig i onsdags. En snabbkoll i kalendern och så tackade jag Ja. Det ångrar jag verkligen inte.

Mitt liv har ju varit föreningsliv. I vissa organisationer livslångt som IOGT-NTO-rörelsen. I andra periodvis som fredsrörelsen och Amnesty (främst 80-talet), hembygdsföreningen uppe i Värmland i ungdomen, fackligt syndikalist i snart 30 år, studieförbundet NBV, internationella nätverk med utvecklingsfrågor, medlem i Röda Korset, i Kvinnohuset i Karlstad osv .... och sedan i torsdagskväll medlem i Museiföreningen i Ljusfallshammar.

Jag vet med andra ord vad ett föreningsengagemang innebär, vad det kräver och vad det möjliggör. Det är ju den gemensamma insatsen som förändrar. Att man organiserar ett intresse eller en kamp. Det är det som kan förändra. Ljusfallsbornas arbete de senaste åren med att få stil och ordning på Lantbruksmuséet är ett bra exempel på när föreningslivet är som bäst.

Jag blev mycket imponerad av arbetet som har ett inte oansenligt stöd (50 000 kr) av kommunen. Men av vad jag såg och hörde skapar entusiasterna något väldigt fint för de pengarna. Med en ännu aktivare marknadsföring (det görs en hel del redan) så kommer Lantbruksmuséet att dra ytterligare turister till kommunen.

Det kostar bara en hundring att vara med! Hör av dig till Inge Palmkvist, Christer Eklund eller Siw Johansson så får du säkert bli medlem.

Och gör en utflykt dit till sommarn!

2009/03/09

Sällskap man förtjänar

USA gör det, Sudan gör det, Somalia gör det, Qatar gör det liksom Iran och så tre små stillahavsrepubliker. Tycker samma sak när det gäller kvinnor. Det gemensamma är att dessa åtta länders regeringar och parlament vägrar att skriva under och att ratificera CEDAW, konventionen mot diskriminering av kvinnan.

Mohammed Ahmadinejad, George W Bush och den förste sittande regeringschef som åtalats för krigsbrott, Sudans president Omar al-Bashir, sicket sällskap! Det är bara att önska Barack Obama lycka till att skaffa sig andra vänner.

Vad det handlar om? Att vinna 2/3 av senatens röster. USA slutar aldrig att förvåna en. Det är väl onödigt att påminna om att USA och Somalia är de enda länder som inte antagit, ratificerat, barnkonventionen.

Så utan att ha ratificerat varken konventionen mot våld mot kvinnor eller barnkonventionen aspirerar man på - nej, anser man sig ha den legitima skyldigheten, jodå, just skyldigheten, inte rätten - att leda världen!!

Försörjningsstöd och cynism

En kraftig ökning av försörjningsstödet i kommunen. Hela 26 procent och signaler om mer. Vissa signaler kommer från högsta håll om ytterligare pengar till kommunerna i Borgs vårbudget. Knappast så att det kommer att räcka till.

Kanske blir det så i detta tidevarv när regeringen kör sin arbetslinje att vi i kommunerna måste förlita oss på den cynism som smyger sig in i politiken. Finns det inget jobb på orten får du välja på att stå utan pengar eller flytta.

Men stå utan pengar kommer man ändå inte att göra eftersom kostnaden läggs över på kommunernas försörjningsstöd. Återstår för oss i den politiska majoriteten i Finspång att hoppas att personer som blir utförsäkrade inte nöjer sig med ett liv på mininiinkomster utan söker sig bort.

Kylan och cynismen smyger sig in över de människor som knappast röstar borgerligt, de som är mest utsatta, de som har mindre antal valmöjligheter. Om ett och ett halvt år kan vi förändra detta. Och redan 7 juni göra en markering.

2009/03/06

Vem är funktionshindrad?

- Hej! Ska du ut och resa?
- Nej, jag ska hem, säger jag.

Jag står på busshållplatsen och det är Ann som frågar. För Ann är det naturligt att börja prata med en annan människa på en busshållplats. Hon berättar att hon jobbar på föreningen Grunden. www.grunden.se. Det är intressant det hon berättar.

Vi pratar med ett par andra kvinnor när vi klivit på bussen. En av dem känner igen Ann fast kallar henne Helena. Men Ann säger att Helena är en annan tjej. Men den här kvinnan Tina känner igen Ann, det blir de överens om till slut.

När vi åkt ett tag kliver en kompis till de två kvinnorna ombord och samtalet hamnar snart på innehållet i kassen vid fötterna på Tina. Och så blir det snack om att smaka innan vi kommer in till stan - ja. Göteborg alltså.

Ann talar om vad hon tycker. För henne är alkohol inte något positivt. Människor blir konstiga och opålitliga. Hon är inte otrevlig mot Tina och hennes kompisar, hon är bara rak och frank. Som hon är mot mig.

Det är 7 minuter in till Brunnsparken. Törsten blir för svår. Tina och kompisarna pratar om att det inte är tillåtet att dricka men reser sig och går längst bak i bussen för att frälsa sina sandtorra halsar. Ja, eller stilla ölbegäret, som driver dem att överträda normerna, reglerna på bussen.

Det är det alkoholen gör med oss människor. Gör oss till norm- och regelbrytare och ibland till och med till lagbrytare. Vi har lärt oss att omgivningen ursäktar vårt beteende när vi är påverkade. Det är en av förklaringarna till att vi så ihärdigt försvarar alkoholen. Den försvarar (ursäktar) oss, och då försvarar vi den. Ett symbiotiskt förhållande.

Men Ann ursäktar inte, hon är rak och oförfalskad. Och ändå är det hon som kallas funktionshindrad.

2009/03/02

Mobbning uppmärksammad

Skolverket levererar idag en rapport som är mycket kritisk mot antimobbningsarbetet i skolan. Förra helgen var jag på Feministiskt forum i Stockholm där mobbningen också togs upp i ett seminarium. När jag själv jobbade på Grosvadskolan upplevde jag att arbetet mot mobbning hade en hyfsad kvalitet.

Det finns många aspekter på mobbningen. Förutom det lidande och utanförskap det kan skapa begränsas också en mobbad människas möjligheter till inflytande i samhället. Med andra ord är mobbning en demokratifråga också. Det ger ytterligare en dimension till hur det hindrar en människas utveckling.

I dagens NT fins en artikel om en syriansk tjej som var svårt mobbad i skolan men som med ett lika modigt som drastiskt grepp (och uppenbarligen smart) fick hjälp att komma tillrätta med mobbningen.

Jag vet själv vad mobbning innebär. Under de fem första åren i skolan var jag själv utsatt. Det gick så långt att jag stannade hemma. Nu föreslår Skolverket att lärarutbildningen tillförs normkritisk utbildning för att lärare ska bli duktigare på att förebygga och ta itu med mobbning.

Jag ska följa upp ett arbete vi gjorde på några av skolorna i kommunen i höstas, där elevrådet på en skola klart uttryckte att deras arbetsmiljö inte är trygg även om det hade blivit bättre.

2009/03/01

Att inte avslöja att alkohol bidrar till cancer

Tänk, jag undrar varför såcäl Svenska Dagbladet som Ekoredationen på Sveriges Radio lät bli att nämna alkoholen i samband med den cancerrapport som nyligen publicerats. Tobak, javisst; för lite motion, javisst; för lite frunkt och grönt, javisst; men varför nämner man inte alkoho?
Är det redigeraren av nyheten som väljer bort alkoholen? På vilka grunder? Egna förutfattade meningar kanske?

Alkohol är en viktig faktor i uppkomsten av ett antal cancersorter. Tidningar och Sveriges radio kan inte mörka detta faktum.