2009/04/30

Nöden väntar inte till måndag


Underbar morgon. Lyssnar på P1 morgon till ett långt reportage om hiv och alkohol. Alla säger det jag och mina kollegor jobbat med de senaste fyra åren. Det finns ett starkt samband mellan alkohol och spridningen av hiv varför man i kampen mot aids måste fundera på hur man minskar alkoholbruket.

UNAIDS, Sida, reportern, två intervjuade personer i Malawi. Alla säger det vi lyft fram i seminarier, artiklar, skrifter, frågor till biståndsminister, samarbete i nätverket Forum hiv/aids m m. Det är en sådan dag som man njuter.

Förmiddagen har jag ägnat åt ett bitterljuvt uppdrag. Försvarsministeriet i Sri Lanka vill ha tekniska uppgifter om det vattenreningsverk vi skickade ner direkt efter tsunamin för drygt fyra år sedan. Det vattenreningsverket försåg tiotusentals tsunamidrabbade människor med rent vatten i det katastrofdrabbade Batticaloaområdet på östkusten. Nu behöver senaste veckans hundratusen krigsflyktingar rent vatten i Vavuniyaområdet i norra Sri Lanka.

Jag jobbar intensivt i två timmar, ett arbete som kröns med framgång och Forut Sri Lanka har de nödvändiga uppgifterna vid lunchtid (svensk tid; kl 16.00 i Colombo, Sri Lanka) idag. Om allt funkar och det vatten som ska renas inte är alltför förorenat kan inom 3-4 dagar 100 kbm rent vatten per dygn distribueras i flyktinglägren. Enbart det reningsverket förser 100 000 personer med en liter rent vatten/dygn. Det kan vara skillnaden mellan liv och död för många.

Surt!

Nej, nån självkritik från socialdemokraternas sida när vi diskuterade årsredovisningen igår i fullmäktige kom det inte. Stolthet och självgodhet präglade inläggen, utom möjligen Stig Anderssons då.

Den aktiva oppositionspolitiken den uppskattar jag från (s) sida. Kritiken, om den är konstruktiv och inte smutskastande. Den leder ju någon vart. Och socialdemokraterna har lång erfarenhet. Det kan man inte ta från dem.

Men det som vi såg igår, som Ingo Ahlander från (kd) såväl beskrev, självrättfärdigandet från (tidigare?) ledande (s)-figurers sida, det var ju den självgodheten som fällde dem förra året. Det kallas maktfullkomlighet också.

Surt, tycker jag.
Finspång borde vara världens bästa kommun om Peter Franssons och Conny Erikssons beskrivning av sina insatser stämmer. Det har alltid gjort rätt, det som är bra är deras förtjänst och det som har gått snett är alltid andra än de själva ansvariga för.
Världen behöver fler sådana som dem! Så duktiga personer menar jag!

Kul och lite nyktrare

Stod och delade ut flygblad mot langning vid Viberga igår vid lunch. Av som jag uppskattar mer än 200 personer som passerade under ca 45 min så var det bara ett tiotal som itne tog emot flygbladet med en bild av tre tonårstejer och texten "De känner en langare" och så ett tipstelefonnummer.
"Du är alltid engagerad i nåt", sade BA när han gick förbi med ett uppmuntrande tillrop. De små orden värmer. Och det stämmer nog. Mitt liv är väldigt mycket engagemang. Kanske blir Finspång lite nyktrare av flygbladen vi sprider inför Valborg. Ska göra ett pass vid bolaget senare idag också.

2009/04/29

Utrikesminister non grata


Nej, det bidde ingen Sri Lankaresa för Carl Bildt. Den lankesiska regeringen förklarade att han inte var välkommen. Förklaringarna på lankesisk sida är flera och spekulationerna på svensk sida långt fler. Varför, det vet man endast i regeringskretsar i Sri Lanka och det lär aldrig bli känt.

Sverige måste göra en markering nu, meddelar Carl Bildt och kallar hem sin chargé d'affaires. För vår del var det viktigt att Carl Bildt fick vårt pressmeddelande så att han förstår att IOGT-NTO-rörelsen har mer än 20 års erfarenhet av katastrofinsatser i Sri Lanka, naturkatastrofer eller katastrofer skapade av människan och är beredda att hjälpa till igen. (Se hemsidan www.bistand.iogt.se) Vi är uppe i mer än 250 000 kr i insamlade medel nu. Det är månadsslut så på måndag borde 300 000-kronorsstrecket ha passerats.

Självklart har du plusgirot här: 90 04 63 - 1. Skriv "Akut Sri Lanka"i meddelanderutan så bidrar du också till att lindra flyktingarnas nöd. Eftersom insatserna kanaliseras vid vår norska systerorganisation kan du där fortlöpande läsa om vad som görs: www.forut.no.

Telefonförsäljararrogans

Jag blev idag uppringd av en telefonförsäljare. Det händer några gånger i veckan. Det här ville erbjuda mig att pröva en ny revolutionerande rakhyvel. Företaget hette Matrix. Jag började småskratta och frågade om han hade tillgång till videotelefon och sade att förra gången jag rakade mig var 1972. Klick och tut, sade det i örat. Inte ens adjö, allra minst tack och adjö. Det är så man skapar förtroende för en hel säljarkår.

Jag ska erkänna att jag ljög lite. För att i maj 2005 rakade jag halva ansiktet. Men det var ett vad med en klass där nästan halva gänget skrev MVG. Förresten, jag lånade en rakapparat då.

2009/04/27

Carl Bildt, David och Bernard

I morgon drar de till Sri Lanka, tre utrikesministrar, för att försöka förmå regeringen och LTTE-gerillan att låte civilbefolkningen lämna krigszonen och få skydd och mat efter många veckors lidande och ovisshet.

Vi skickade ett pressmeddelande idag med kopia till Carl Bildt med några uppmaningar
- se till att civilbefolkningen inte kommer till skada
- försäkra er om att katatrofinsatser görs och kommer fram
- kräv av regeringen att den tamilska civilbfolkningens rättigheter garanteras
- möjliggör för flyktingarna att återvända till sina hem så snart som möjligt
- verka för att EU engagerar sig i en långsiktig återuppbyggnad
- anslå pengar till IOGT-NTO-rörelsen om svenska regeringen återigen gärna ser att vi tar oss an humanitära insatser

Carl Bildt har fått pressmeddelandet innan han åker. Hoppas han tar del av det!

2009/04/26

En söndagförmiddag

På helgen ska man vara ledig. Tänk på vilodagen så att du helgar den. Och ändå ville jag inte delegera bort uppdraget att informera deltagare i kamratstödsarbetet som samlats på Herrfallet vid Hjälmarens strand i helgen. 140 pers deltog i olika parallella seminarier och aktiviteter.

Jag fick låna 14 av deltagarna för att berätta om vårt internationella arbete. Och fick jättebra respons. Alla tyckte det var väldigt intressant att se ut utanför våra gränser. De fick förhandsvisning på filmen Världens baksmälla och tips om en hel del annat användbart material i föreningsarbetet. En kvinna som är ansvarig för opinionsarbetet i Visby under Almedalsveckan bjöd in mig direkt och tyckte att jag borde vara med där och berätta om rörelsens kamp mot alkoholindustrin i utvecklingsländer.

En gång som denna blir jobb faktiskt vilsamt. Med så mycket feedback får man en kick som är värd lika mycket eller mer än en slappardag. Tack, kamratstödjare från Gotland, Borlänge, Växjö m fl ställen!

2009/04/24

900463-1 det räcker!

Har du några pengar över? Sätt in dem på det där kontot 90 04 63 - 1 och skriv "Akut Sri Lanka" så går de till krigets flyktingar i Sri Lanka. Kontot innehas av "IOGT-NTO Bistånd".

Du har säkert sett på TV de senaste dagarna floden av människor som väller ut från en smal kustremsa i nordöstra Sri Lanka. För 31 år sen hjälpte jag själv flyktingar inte långt från där de bilderna kommer från. Det lägret hetter Visvamadu.

I mer än 30 år har tamilerna varit utsatta för pogromer och krig. Det kommer att ta många år än även om kriget tar slut innan alla som nu tillförs redan fulla flyktingläger har återvänt och kunnat börja leva något så när normala liv. Men tusentals krigsskadade och krigstraumatiserade människor går en trist framtid till mötes. Om ett år har Sri Lanka fallit bort från medierubrikerna och in i glömska.

2009/04/22

Riv det gamla - satsa på framtiden!


Äntligen! Gamla simhallens öde är beseglat. Eller badhuset kanske man ska säga. Jag har varit kommunpolitiskt aktiv i något mer än 10 år nu. Badhuset har varit ett bekymmer hela tiden. Allt från amatörmässigt klantiga beräkningar i förvaltningshuset på vad en renovering skulle kosta till Matz Birgerssons överklagande.

Tänk om denna entreprenör lagt ner pengar och tid som han ägnat det gamla badhuset på att skapa nya verksamheter och jobb, vilken samhällsnytta han skulle ha gjort. Nu har han skjutit sig själv i foten i stället.

Det har kostat honom stora pengar. Det har kostat kommunen stora pengar - arbetstid och juristkostnader. Det har kostat Siemens pengar som inte kunnat gå vidare med sina utbyggnadsplaner. Det har kostat oss Finspångsbor pengar. Vem sörjer på den nära förestående begravningen? Inte jag!

2009/04/21

Globala Ambassadörer


I helgen som gick utbildade vi unga människor i internationella frågor. Vi kör en kurs varje år som heter Globala Ambassadörer. Vi ägnade en hel del tid åt alkoholreklam baserat på den forskning som STAP i Nederländerna gjort. Avalon de Bruijn som lett forskningen blev sjuk så vi fick köra hennes material. Det gick bra verkar det som trots att det blev ett i-sista-stunden-jobb.

Hur som helst så visar den här forskningen som STAP (Stiftelsen för alkoholprevention) gjort att barn och ugna påverkas av alkoholreklam. Annan forskning som suttit och kollat idag bekräftar det STAP bevisat vetenskapligt. Det betyder att vill vi skydda våra barn och unga så ska alkholreklamen bort. SÅ enkelt är det!

2009/04/13

Kvinnans rättigheter ökar långsamt

Den kristna, omänskliga konservatismen utsätts för hård press från olika håll. I USA kommer Obama att ta bort samvetsparagrafen, "conscience clause", som infördes av Bush. Den innebär att sjukvårdspersonal med hänvisning till religiösa eller moraliska skäl kan vägra en kvinna abort.

I det djupt katolska Spanien ska en ny abortlag föreläggas parlamentet, Las Cortes Generales, där abort tillåts upp till 14:de veckan och där 16-åriga flickor ska tillåtas att själva bestämma om abort utan föräldrars inblandning.

I Hongkong pågår diskussioner om att införa sexualupplysning i skolan, en kraftig utmaning mot ett starkt tabu. Sex talar man inte om och framför allt inte med barn om.

I Bolivia finns sedan januari i år för första gången ett avsnitt i konstitutionen (som röstades igenom med 61% majoritet i en folkomröstning) som garanterar kvinnans rättigheter, bl a sexuella och reproduktiva rättigheter.

Trots hedersrelaterat våld som gör att tonårstjejer i vårt land måste fly familjen och gömma sig och trots att sedvänjan med kvinnlig omskärelse ännu biter sig fast så är tendensen tydlig. Kvinnans rättigheter och lika värde är en växande trend men det kräver ständig opinionsbildning. I EU vet jag inte många som är bättre på detta än vänsterpartiets Eva-Britt Svensson. För den som har ett stort engagemang i jämställdhet och kvinnans rättigheter är valet lätt 7 juni. Rösta Eva-Britt!

Bödelsyxa eller skalpell

På onsdag ska kommunens sektorschefer leverera förslag på besparingar 2009-2011. Det blir intressant att se vilka vägar de hittar i en fortlöpande försämrad ekonomi. Lite andhämtningsutrymme ger ju pengarna regeringen äntligen lyckades klämma ur sig häromdagen. Men det är eländigt att kommunerna ska behöva skapa sådan oro i organisationen innan finansministern så att säga fick tummen ur.

Kanske kan vi ställa undan både giljotin och bödelsyxa och ta fram skalpellen för lite mer begränsade och exakta snitt. Skäras bort ska det men vargen-kommer-200-tjänster-ropet kan gömmas undan.

Vi har ett uppenbart dilemma i att många yngre kan kasta in handduken varpå vi står med kompetensbrist om 3-4 år istället. Risken att hamna ur askan i elden finns. Läget kan alltså vara det motsatta om några år fast betydligt smakligare då. Men då ska lilla Finspång konkurrera med betydligt attraktivare och större orter. Här behövs ett offensivt förhållningssätt.

2009/04/07

Men 2009 då, regeringen?!!

"Säll är den glädje som ...." Nej några pengar för 2009 blev det inte varför det tuffa sparbetinget på över 30 miljoner ligger kvar. Så den som hoppades att regeringen redan för innevarande år skulle sträcka ut handen, den står där med handen tom och förödmjukelsens rodnad på kinden.

Jag kan acceptera att regeringen anslår tillfälliga förstärkningar. Förhoppningsvis ska vi se en konjunkturuppgång 2011 och kanske åter hyfsade sysselsättningstal 2012 och därefter. Men sveket 2009 mot ett stort antal småkommuner är inte acceptabelt. Att välfärden i Finspång far illa närmaste året är alliansens fel - regeringsalliansens. Lyckas vi få till en mer effektiv organisation i Finspång är det alliansens förtjänst - kommunalliansens - byggd på ett starkt vänsterparti.

Sköna miljoner

Regeringen tar till slut sitt förnuft till fånga. Det blev de ca 20 miljoner jag har sagt till våra allianspartners i majoriteten här i Finspång att tjata till sig. Det räddar tillfälligt ett 50-tal jobb under 2009 utan att kommunens ekonomi raseras helt. Men långsiktigt kommer det ändå att krävas nedskärningar.

Miljonerna idag ger trots allt andrum. Regeringen hade nog gärna sett att man sluppit ge ut miljarder till kommunerna men trycket både nationellt från oppositionen och lokalt har tvingat fram denna eftergift. Den offentliga sektorn har ett politiskt pris även om nuvarande regering gärna såg en kraftig minskning med privatiseringar i dess släptåg.

Jag tänker inte ödmjukt tacka Anders Borg, för detta har han gjort motvilligt. Och med tanke på hur regeringen tidigare angripit välfärdssystemet så är det skönt att det även hos allianspartier finns någon moral - eller var det självbevarelsedrift?

2009/04/06

Påvemoral, sån skandal

Jag tror påven har förlorat sitt förstånd!
Ska man med kondom ekipera sitt stånd
och därefter ägna sig åt sex
får det endast ske inom äktenskapets stånd
enligt katolska kyrkans lex.

När barnen mår bra finns det hopp i hopplösheten


Blir inte du varm också när du ser de här barnen? Glad? Känner du hopp? Det här är barn i Sri Lanka som drabbats av inbördeskriget och fått hjälp vid ett rehabiliteringscenter som vårt arbete i Sri Lanka möjliggör. Sedan 1985 när vi drog igång med humanitära insatser tillsammans med våra norska bröder och systrar har flera hundratusen människor fått hjälp. Allt ifrån akut hjälp med matpaket, när kriget nått byn och man tvingats fly hals över huvud, till hjälp att bygga sig ett nytt hem. En av de absolut viktigaste insatserna har varit att ge barnen undervisning och möjligheter att leka. Även om man är flyktingar i eget land så fylls vuxna av hopp när de ser att barnen mår bra.

Pg är 90 04 63 - 1. Det är pengar på det kontot som ligger bakom glädjen på bilden.

2009/04/05

50 år moderat men rätt okej ändå


Han fyllde år idag, kommunfullmäktiges ordförande. Det är en bra kille så jag åkte ut till Österby Gamla Gästgivargård i Hällestad med tulpaner och en gratulation i form av ett bidrag till arbetet mot alkoholindustrins härjningar i utvecklingsländer. Det blev en bra present eftersom han hade fått whiskyglas i present av majoritetskamraterna. Jag ska erkänna att jag visste det, så jag tänkte balansera deras gåva med min.

Det blev ett rätt intressant samtal vid kaffebordet med hans kusiner och medföljande när de diskuterade om det är rökt whisky som smakar bäst. Ena kusinen ledde in samtalet på vad jag jobbar med. Och när jag då fick tala om att det är den skotska whiskyindustrins härjningar i Afrika som jag kämpar mot blev det ännu intressantare. Det där med hur oskyldigt och ofarligt det är att dricka whisky och att man verkligen borde göra nåt åt det hembrända, sådana diskussioner är lite charmiga, tycker jag.

Men Stig är en hyvens grabb tycker jag. Det var ju för det jag grattade honom.

2009/04/03

Katolska prästers övergrepp på barn

Öppet brev till Katolska kyrkans i Sverige biskop Anders Arborelius

För en tid sedan visades på TV en dokumentär om den katolske prästen O'Grady och biskop Mahoney i Kalifornien. De är huvudpersoner i de systematiska och omfattande övergrepp som skett på barn i katolska kyrkans hägn i USA.

I programmet framfördes att individens rättigheter är underordnad kyrkan, kyrkans namn och image som till varje pris ska skyddas. Några offers försök att få till ett samtal med katolska kyrkans högsta i Rom avvisades, vilket närmast bekräftar detta påstående.

Var står den svenska katolska kyrkan? Finns det inom katolska kyrkan en kultur, en mentalitet och kanske till och med en skriven eller oskriven policy att kyrkan i varje läge är överordnad individens rätt? Att kyrkans tjänares övergrepp på barn göms undan och bagatelliseras? Att katolska kyrkan sköter sin egen rättvisa som är maktens rättvisa. Och att samhällets rättssystem inte är tillämpligt.

Hur har svenska katolska kyrkan reagerat på de tusen och åter tusen övergrepp som katolska präster begått i USA?
Hur anser ni att Rom hanterat den här förfärliga historien som inte är slut än?
Står ni upp för de barn som drabbats eller är skyddet av kyrkans image och rykte viktigare även här?
Vad finns det för garantier att den svenska grenen av den katolska kyrkan inte styrs av samma värderingar?
Varför ska jag tycka att den katolska kyrkans budskap om kärlek, respekt och människovärde är sant?

**********************

Jag skickade detta öppna brev idag 3 april till Folkbladet för publicering.