2009/06/30

Barack slår till

"One decisive decision of a president may save thousands of lives, which cannot be saved even by all the medical professionals in a country."

En kommentar till att Barack Obama signerat en ny tobakslag i USA, the Family Smoking Prevention and Tobacco Control Act. Det stämmer ju. Ett kraftfullt beslut om preventiva åtgärder är värt hundra kraftfulla beslut om att reparera skadorna.

2009/06/29

Sluta dalta med alkoholen

Ett samhälle byggs bäst genom ett kollektivt ansvar för att en rimlig välfärd kommer alla till del. Att löneklyftorna inte blir avgrundsdjupa. Att fördelningspolitiken fungerar. Att alla ges plats och att grundläggande humana värderingar styr vårt samhällsbygge, det nationella men också det globala.

För att detta ska fungera krävs av varje individ att man tar ett eget ansvar inom gemensamhetsmodellen. Man kan inte plocka russinen ur kakan. Man kan inte skapa sig egna enklaver av privilegier där man inte är beredd att ta konsekvensen av sin del i ett större sammanhang.

PÅ NTs webdebatt har jag skrivit det här inlägget om alkohol eftersom alkoholen är ett av de stora hoten mot folkhälsan, ja mot världshälsan. Och i fallet alkoholen lägger verkligen de flesta, för att inte säga alla,ansvaret för lösningen på problemet på någon annan:

Visst daltas det med alkoholen. Jag tror det är så här också att den som dricker försvarar alkoholen eftersom alkoholen (som ursäkt) försvarar den som dricker om man gör nåt dumt. Bland arter i naturen kallas sånt för symbios. Arterna drar nytta av varandra.
En annan observation: Om man kör bil väldigt lite accepterar man ändå att man påverkar miljön. Rökarna köper att de påverkar andras livsmiljö. Men dricker man är det alltid andra som är problemet. Själv är man aldrig en del av problemet. Det upprepar man till dess att det blir en sanning - för en själv och alla andra som gillar den sanningen.
Att alkoholproblemen ökat i takt med att allt fler dricker utan att (i sina egna ögon) vara en del av problemet, den sanningen den existerar inte. Hur utmanar vi denna kollektiva förnekelse?

Flextider i skolan

Det har säkert diskuterats tidigare. Frågan är om det på allvar utretts. Skulle de ekonomiska fördelarna vara så stora att de uppväger nackdelarna och det besvär man måste göra sig? Skulle skolorna vara beredda att pröva idén?

I samband med diskussionen med Anders Hällesta'buss igår så tänkte jag åter tanken om det kan finnas ekonomi att göra på flextider i skolan. Skulle det möjliggöra ett rationellare upplägg av skolskjutsar och således kunna innebära sänkta kostnader? Jag får väl väcka frågan med övriga ingående i majoriteten.

Var det arrogans?


Pratade med en skolskjutsentreprenör vid brevlådan igår eftermiddag, Hällesta'buss ägare. Han hade synpunkter på upphandlingen av samhällsbetalda resor och att han efter timmar av jobb med offerten avvisades för att det var flera miljoner för dyrt. Kommunen fick ju bara det anbudet. Ett skäl till det var säkert villkoren, att såväl fordon som personal skulle ingå.

Han är framgångsrik Anders. Företaget är i högsta grad solvent. Gammal bilhandlare som han är köper han, renoverar och säljer bussar också. Det kompletterar hans ekonomi med skolskjutsar och diverse evenemangsresor m m. Men han sticker ju inte under stol med, när man pressar honom lite, att avtalen med kommunen är lönsamma och med tanke på företagets goda ekonomi kan man ju ha anledning att tro att konkurrensen på transportområdet är för svag förutom att Anders är en duktig företagare.

Om hans beskrivning av hur han bemötts av ansvarig tjänsteman på kommunkontoret stämmer, ser jag att vi har behov av personalutbildning i bemötande. Kommunen ska ju bemöta inte bara medborgarna på ett trevligt och respektfullt sätt. Det gäller ju även de vi gör affärer med. Det handlar inte bara om image, det handlar lika mycket om grundläggande förhållningssätt till människor och tillvaron överhuvudtaget. Gentemot medborgarna ska vi dessutom vara serviceinriktade och underlätta deras kontakt med oss och övriga samhället. Gentemot affärskontakter ska man vara rak, tydlig och respektfull, arrogans klär ingen.

2009/06/26

Fyndlådors begränsning

Det kan vara som med fyndlådor på auktion med organisationsförändringar. Det är vissa saker i fyndlådan som man vill komma åt och ta tillvara. Sen får man räkna med att få en del annat på köpet som inte är så stor nytta med. Antingen får man ge bort det eller slänga. Att behålla det är ingen mening. Det tar bara plats.

Tusan vet varför jag kom att tänka på det idag när jag läser tidningen.

2009/06/25

Respekt, politik och narren

Förfärligt långt men samtidigt ett bra fullmäktige med flera debatter som var konstruktiva och städade. Det verkar som båda parter börjar hitta sin roll och känna sig trygga i den. Oppositionen är tydlig och konkret i sin kritik fast inte aggressiv längre, och majoriteten är mindre fåordig och visar mer respekt för den kritik som framförs genom att gå i svaromål istället för att vresigt avvisa.

Det var intressant att se och höra hur partierna spelade in möjlig skattehöjning på planen i det fortsatta svåra budgetarbetet inför 2010-12. Med försiktiga formuleringar så kände man lite på varann, jabbade lite, kanske man kan säga.

En valkrets är på plats liksom ett minskat fullmäktige, från 51 till 45 ledamöter, från nästa mandatperiod. Ibland uppträder en narr i fullmäktige och den narren skramlade med sin bjällermössa igår och föreslog att det skulle vara 49 ledamöter. Visst kan man ha fullmäktige som lekplats men är man pappaledig finns det lekplatser på dagtid som man kan nyttja istället.

Sedan får vi se om det flyter upp några lik efter fastighetsförsäljningarna. Det kan vara en delikat fråga som ger efterdyningar.

Generellt blev jag ändå inspirerad efter gårdagens fullmäktige trots totalt 337 minuter. Ser hösten an med visst intresse.

2009/06/23

Väsentligt och futtigt


Nu är den klar vår skrift om alkohol och våld i nära relationer sett i ett utvecklingsperspektiv. Den kommer med 98 procents sannolikhet att heta Skål för familjen!, en lätt provocerande rubrik.

Det är alltid intressant att jobba fram informationsmateriel. Det ligger mycket research bakom, som ger inblick i ett problemområdes omfattning men framför allt i dess karaktär. Normer och roller spelar större roll för våldet än alkoholen, men utan alkohol i "fel" människor så skulle våldet i samhällen världen runt minska något enormt.

I ett av 'casen' i skriften kan vi läsa hur enbart samtal framför allt män emellan i ett samhälle i nordöstra Thailand får 100 män i de 250 familjerna att sluta dricka. Effekten av det är att 30 kvinnor slipper leva i en våldsrelation. 30 män slår inte för att nu är de nyktra.

Futtigt? Fråga de 30 kvinnorna ska du få höra vad som är väsentligheter och vad som är futtigheter här i tillvaron. Väsentligt är att inte bli slagen. En futtighet, det är alkoholen.

2009/06/14

Det man inte dör av härdas man av

Finspångs ungdomsråd prövades rejält i fredags när musikfesten blåste och regnade in - på Folkets Hus. Jag var inte där men jag hoppas att det blev lyckat. Vi behöver ett aktivt ungdomsråd som uppmuntras av framgångar och med envishet och kreativitet så lyckades man ändå genomföra festen trots sämsta väderförutsättningar.

Det man inte dör av härdas man av, sägs det. Skinnet blev lite tjockare på ett gäng ungdomar efter den här helgen. Men kämpa på! VI BEHÖVER ER! Finspång behöver er!

Nya organisationen hackar

Vi i demokratiberedningen i kommunfullmäktige ska följa upp den nya organisationen som vi satte i sjön vid årsskiftet. Vi gör intervjuer med både tjänstemän och förtroendevalda om hur de upplever situationen.

Flera av beredningarna tycks halta. De intervjuade klagar över att uppdraget är otydligt och att man inte vet vad man ska göra. Jag har trott att personer som tar på sig förtroendeuppdrag för ett parti eller i en förening vill nånting. Har ambitioner. Vill förändra. Jag har trott att partierna har valprogram som man ska genomföra under mandatperioden. Men det är uppenbart att även politiskt förtroendevalda är tämligen passiva medborgare som sitter och väntar på att andra ska ta ledningen, säga åt dem vad de ska göra.

Vi ska inom ett par veckor ta beslut om att minska antalet ledamöter i fullmäktige i samband med att vi beslutar göra Finspångs kommun till en enda valkrets. Om vi tar bort sex eller tio ledamöter tror jag inte att det kommer att märkas. Fripassagerare tynger bara.

Internets avloppsrännor

Har du testat NTs webdebatt nån gång? Där sitter ett gäng som inte tycks göra något annat hela dagarna. Ett antal av dem är sverigedemokrater och halvtokiga så varje försök att föra en diskussion är dödfödd. Jag gjorde ett försök idag igen eftersom de gick in på mitt inlägg om Demokratins grovjobbare. Men jag gav upp. Vissa debatter är inte värda att driva vidare. De är varken sakliga eller följer någon tråd, hur mycket man än försöker.

Man kan fundera över om alla tidningars webdebatter ser ut så här. Ger möjlighet för mer eller mindre trasiga personer att tugga och älta och kunna gömma sig bakojm nätets anonymitet. Det finns inget som är demokratiutvecklande i dessa debattsidor.

2009/06/07

Valfunderingar

Klockan är åtta på kvällen. Om en timme ska vi börja räkna röster. Kl 18.00 hade 34 procent av 1327 röstberättigade i vårt valdistrikt röstat. Det blir tufft att nå upp till 40 procent. Men vem vet, det kanske rasslar till sista timmen.

Visst är det otroligt att var fjärde svensk inte ens vet om att det är val. Hur ser dessa människors värld ut. Läser man inte tidningar? Ser man aldrig på annat än såpor, talk shows och filmer på TV? Råkar man inte lyssna på en nyhetssänding i radio? Eller stänger man helt enkelt av sina hörselorgan när något som handlar om samhället syns eller hörs i något media?

EU-parlamentets legitimitet upphör att gälla om mindre än var tredje person röstar. Är det något som kommissionen och parlamentet behöver jobba med så är det dialogen mellan Bryssel och medborgarna runt om i EU. Ett val till kan gå bra men valet 2019 kommer att starkt ifrågasättas om röstandet sjunker ytterligare.

Nu ska jag gå och räkna röster.

**********
INte nådde vi upp till valdeltagandet i Sverige på nästan 45 procent, ett bra resultat om man bortser från Belgien m fl länder där det råder röstplikt. Men min tidigare oro för parlamentets legitimitet gäller fortsatt eftersom Europa i stort visar sjunkande valdeltagande.

Även om opinionssiffrorna vari tydliga med omkring sex procent för oss så finns ju en besvikelse där förstås. I förra valet gällde fortfarande Schymaneffekten. Redan då märktes det att EU-valet i ströre utsträckning än i riksdagsvalet är personanknutet. Marit Paulsens skicklighet att förmedla ett budskap som engagerar och som hon ger trovärdighet åt, har lyft folkpartiet. Det är den huvudsakliga orsaken till partiets framgång.

Nu är detta över. Nu ska vi tillbaka in i de kommunala. politiska lunken och käbblet.

2009/06/04

Att ändå inte ge upp

I mitt jobb läser jag en hel del artiklar särskilt om länder där vi har utvecklingssamarbete. Idag när jag läste CCMC Push Journal som jag får i mailboxen sjönk mungiporna. I Kambodja är ca 10 procent av befolkningen sexslavar antingen i landet eller i angränsande länder. Det är nästan uteslutande unga kvinnor det handlar om. TIO PROCENT!!!!!

Det som skrämmer än mer är att det är en FN-insats en gång i tiden, UNTAG i början av 1990-talet, som skulle hjälpa landet i ett övergångsskede, som är en av de främsta orsakerna. Det dessa FN-experter lämnade efter sig var en mängd prostituerade som i ett läge med svår brist på det mesta hittade en utkomst genom att sälja sin egen kropp eller sina barns kroppar.

Även om Kambpdja antagit en lag mot sexhandeln har organiserad brottslighet slagit sina klor i den här verksamheten så djupt att det är svårt att förändra nånting.

Sexslavhandeln måste fortsatt bekämpas och Kambodjas befolkning få möjlighet att bygga ett samhälle där människor kan försörja sig på annat sätt. EN procent, ja en tiondels procent, är alldeles för mycket. TIO procent är en katastrof!

2009/06/02

Vänsterpartiet för människan och naturen

Vänsterpartiet behövs verkligen i EU och Eva-Britt Svensson och Jens Holm har gjort skillnad senaste mandatperioden. Att vara mycket kritisk, som Vänsterpartiet är, betyder också en stark motivation att driva på för förändring. Riktigt bra kan EU inte bli så länge inte fördraget ändras, dvs EUs grundlag. De mjuka värdena, det som är människor och natur, måste få ta större plats. Det har vänsterpartiet varit en garanti för tidigare. Jag tror att det gäller för närmaste fem åren också. Vänsterpartiet är ett självklart val!