2009/07/14

Katolsk bögmoral i Litauen

Vad kan man exemplifiera ordet 'diametralt' med bättre än Sasha Baron Cohens nya film Brüno och beslutet i det litauiska parlamentet igår att förbjuda information i skolor om homosexualitet och att överhuvudaget uttala sig i positiva termer om homosexuella.

Katolicismen breder ut sitt överallt kvävande täcke av egna rädslor och fördomar. Och inte minst handlingar som inte tål ljuset. Det är klart att påven har ett finger med i spelet bakom den lettiska lagstiftningen.

Brüno däremot, han har ett finger nån annanstans. Skulle den filmen visas på biograferna i Vilnius vore det nog lika med 10 års straffarbete, damma biblar, lyssna på Ratzingers predikningar och stoppa kardinalers trasiga strumpor. Jag är lite förvånad över beslutet i Litauen. I praktisk handling tycks katolska präster lite överallt i världen inte ha något emot att leka med småpojkar - både bak och fram.

2009/07/11

Mindre sprit är lika bra som p-piller

Anders Milton utreder tonårsaborter åt regeringen. Anders Milton konstaterar att flickor blir gravida när de och killarna är berusade. Anders Milton föreslår gratis p-piller till ungdomar. Vi föreslår att Anders Milton kompletterar åtgärdslistan med att vår alkohollagstiftning tillämpas. Satsa på att minska ungdomsdrickandet så ger det minskat antal oönskade tonårsgraviditeter. På köpet minskar dessutom könssjukdomarna.

Tipsa sedan Gunilla Carlsson om biståndsinsatser mot alkoholen så minskar tonårsgraviditeterna i utvecklingsländerna också. Då bidrar det till att förverkliga minst tre av FNs millenniemål, a) minskad mödradödlighet, b) minskad barnadödlighet och c) minskad hivspridning.

PS. För övrigt är Vänner i Världen en viktig insamlingsverksamhet. En hundring i månaden. www.bistand.iogt.se

2009/07/07

Alkoholkamp i Kenya


"You made my day", sade jag igår kväll till Jennifer Kimani i Nairobi när hon ringde mig. Jennifer är chef för (alkohol och) narkotikamyndigheten i Kenya, NACADA. Vårt samarbete är snart ett år gammalt.

Kenya är ett land med flera politiska ledare med ena foten i alkoholindustrin, Kenya Breweries m fl. För ett par veckor sedan samlade hon 35 kenyanska parlamentsledamöter för ne heldagskonferens om evidensbaserad alkoholpolitik. Nu håller vi på att stärka motkrafterna för att snart få igenom en folkhälsobaserad alkohollagstiftning. Jennifer matchar just nu en ledamot som ska lägga en motion, Private member's bill, om alkohol. Jag har gott hopp om att vi lyckas, men kampen är inte vunnen.

Botswana, Malawi, Uganda och Kenya. Det är spännande att sitta här i Norden och backa upp alkoholkampen i ett antal afrikanska länder. Och samtidigt också veta att det är alkoholkapitalet som tar stryk om vi lyckas. Jag har två ideologiska plattformar att slåss ifrån, både den nyktra och den socialistiska. Klart det känns gott när Jennifer ringer och rapporterar positivt från "slagfältet".

2009/07/04

Baron Död, nej tack!

Bengt Baron är inte min idol faatän han borde väl vara det. Han som OS-guldare i simning i Moskva-OS och jag som Finspångsbo. Kanske skulle jag känna mig stolt. Men hans tid i Finspång och min tid sammanfaller inte.

ABSOLUT BARON (VD hos Vin&Sprit) kanske är en affärsmässig framgång men hälsomässigt knappast. Absolut Baron = Absolut död till ett antal människor i världen.

BENGT BARON var en gång en person som hyllande mens sana in corpore sana (en sund själ i en sund kropp). Men det var då det, inte sen och inte numera.

CANDY BARON ska nu kränga godis till svenskarna och det vet vi hur nyttigt det är. I klass med hans Absoluta karriär. Godis för begravningsentreprenörerna blir det med alla säkerhet.

AB, BB, CB .... vad kommer sen i alfabetets logik? Jo, DB.

DRUG BARON kanske blir nästa steg i karriären. I linje med de tidgare meriterna i CVt.

Martin Nyberg motionerade om ett minnesmärke över guldsimmaren Baron. Men ska vi lägga pengar på ett kostsamt minnesmärke över en person som är verkställande direktör i affärsidéer som leder till ohälsa och för tidig död? Kommunfullmäktige avvisade det.