2009/08/30

Moderat taktik hotar den solidariska välfärdsstaten

Jag har inte följt moderatstämman i Västerås särskilt nära. Men jag har hört och läst kommentarer som bekräftar min känsla sedan 2-3 år. Med stor taktisk känsla förändrar moderaterna Sverige långsamt, långsamt. Och skulle man - Gud det förbjude - mot förmodan få förnyat mandat om ett år kan vi räkna med en betydligt uppskruvad förändringstakt. Ett är säkert, utanförskapets människor som man talade om för tre år sedan i valrörelsen de är inte färre. Begreppet 'utanförskap' används dock inte längre i den moderata retoriken eftersom moderaterna nu är ansvariga för eventuellt utanförskap.

Attackerna mot a-kassan och facket, naggandet på arbetsrätten och det naggandet övergår efter en eventuell valvinst i att alliansen sliter bitar ur den, skattesänkningar som istället behövts till ökade statsbidrag till kommuner och landsting, ett alltmer ökat öppnande för privata och vinstdrivande verksamheter .... osv.

Uppgiften för oss i vänsterpartiet blir dels att visa på denna långsamma men systematiska nedmonteringen av en solidariskt uppbyggd välfärd och samtidigt förmedla vår egen politik. Det är inte alldeles lätt. Men vi har påbörjat diskussionerna i partiet lokalt hur vi ska kommunicera med medborgarna närmaste 12 månaderna.

2009/08/25

Att se inte bara skattebetalarna i ögonen

Gunilla Carlsson säger att hon vill kunna se skattebetalarna i ögonen när det gäller biståndet, att det inte slarvas bort eller används för att göda korruption. S-riksdagsmannen Kent Härstedt tror inte att det är huvudargumentet men ett gott svepskäl för att dra ner på biståndet.

Korruption? Visst finns det och västerlandet har tidigare haft lite skrupler när det gällt att göda diktatorer som Mobutu, Bokassa, Shah Reza och många fler. Det har inte i första hand varit bistånd då utan lån av olika slag via Världsbanken, Valutafonden, olika regionala utvecklingsbanker m m.

Varje enskild organisation inkl min egen, IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut, har väl utvecklade antikorruptionsprogram för att minimera möjligheterna för någon att otillbörligt lägga beslag på insamlingsmedel. Visst har smörjpengar begärts - men vi betalar aldrig. OVh vi sätter en heder i det!

Alla människorna i nöd ute i världen, dem har tydlgien inte Gunilla Carlsson några problem att se i ögonen när hon drar ned biståndet kraftigt. Vi för vår del begärde nyligen 10 milj för humanitära insatser för krigets flyktingar i Sri Lanka. Men Nej, det blev inget, fast vi är både erkänt och dokumenterat duktiga på detta i Sri Lanka.

Vår ansökan till Sida för 2010 för våra utvecklingsprojekt bereds för närvarande av Forum Syd och vi har utlovats kraftiga nedskärningar. Nejdå, inte på grund av korruptionsanklagelser, utan på grund av det Gunilla egentligen vill: Biståndet ska dras ned. Ett av världens rikaste länder ska inte ha råd att satsa en krona på varje hundring för människor i absolut nöd eller människor som vill bygga en rimlig välfärd.

Det är klart att Kent Härstedt har rätt. Det handlar om att gömma sig bakom "bra" argument för att göra något som saknar verkliga motiveringar. Visst, styr upp biståndet och se till att det går dit det ska, men minska det inte!

Gunilla! Titta de hivsmittade barnen i Mocambique i ögonen också så ser du nånting annat än du ser i en svensk skattebetalares ögon. Fy skäms!

2009/08/23

Regeringen delar Sverige

Det är ingen ny politik som moderaterna håller på med. Inriktingen är densamma fast fasligt mycket skickligare förpackad.

Den moderata politiken fungerar bra i ett samhälle med en stor medelklass och en relativt välmående arbetarklass. Vi tenderar att bli alltmer egoistiska och glömma bort det tänkande som gjorde folkhemmet möjligt - solidariteten. Den materiella välfärden förborgerligar arbetarna - och tjänstemännen. Man har fått alltmer att värna och tenderar då att bli allt mindre benägen att genom det starka samhället, som står för en rimlig fördelning av välfärden, se till att alla får vara med.

Facket och arbetslöshetsföräkringen har attackerats och snart är bara två anställda av tre fackligt anslutna. I akademikerskrået är bara 57 procent medlemmar i SACO. I LO är det fortfarande lite över 70 procent.

Jobbskatteavdragen gynnar konsekvent de bäst betalda och sker genom att välfärden i övrigt ges allt knappare resurser.

Den som inte ser vad som pågår blundar förmodligen och ser bara till det egna. Jag är allvarligt bekymrad. Skulle svenskarna nästa år ge moderaterna förnyat mandat att uppbära regeringsansvaret kommer decennier av välfärdssamhälle att vara raserat 2015.

2009/08/17

Rätt att stämma a-kassa/f-kassa

Läser i NT om problemen en person har med sin arbetslöshetskassa. Hon får vänta i 14 veckor! Vi har hört det förr. Och vi har läst om hur Försäkringskassan misslyckas med att klara rimliga utbetalningstider. Rimliga för den sjukskrivne alltså.

Både a-kassa och försäkringskassa är serviceorgan till oss medborgare. En service som vi månatligt betalar in en avgift för. Försäkringspremien. I avtalet mellan mig och a-kassan/f-kassan borde det finnas en paragraf som ger mig som medborgare/försäkringstagare rätt till skadestånd när jag inte får ut mina pengar i tid.

Bästa kollegor i riksdagen! Se till att lagstifta om detta så slipper personer som redan befinner sig i stress att bli än mer stressade. Det som ska göra tillvaron tryggare för medborgaren leder istället till otrygghet.

2009/08/13

.... under galgen

Man kanske inte ska blanda ihop galgen och korset, men bildligt må det vara tillåtet. Nu kommer parti efter parti i alliansregeringenen krypande med besked om att kommuner och landsting kan hoppas på ökade statsbidrag. Först var det kommunala kd-politiker som tog partiledningen i örat, sen kom Jan Björklund eftersom han också kände snålblåsten och så självaste Fredrik och Anders. Kan jag ha missat Moddan, tro?

Maud tog väl revansch idag på broder Mats som igår sade att SAS inte skulle säljas. Det gick inte 24 timmar så meddelar centerledaren att det kan man visst tänka sig.

Vi är många på vänsterkanten som klart och tydligt kunnat se att alliansregeringen monterar ned välfärdssamhället. Fördelningspolitiken kallnar alltmer. Jag har skällt flera gånger på alliansgänget i vår majoritet här i Finspång och sagt åt dem att ringa cheferna i kongliga hufvudstaden och ta dem i örat. Hmm? Var inte Anders Borg lite röd i örsnibben.

Vi ser en omvändelse men inte under galgen. Dit har vi inte kommit än. Här sviktar alliansregeringen redan på vägen upp till galgbacken. Det är bra det. Så är det större chans för oss i kommunen att klara såväl jobb som välfärd. Men jag hoppas bödeln håller yxan vass till i september nästa år ändå. Folket kommer att vilja se huvuden rulla, tror jag.

2009/08/11

Aung behöver dig


Det minsta man kan göra när diktaturer våldför sig på demokrati och mänskliga rättigheter är att uttrycka sitt missnöje med sitt namn på en lista. Dagens dom i Burma fordrar att man reagerar. Droppens envishet kommer en dag att urholka även den mest förhärdade generalskalle en dag.
Klicka på länken nedan och signera.

Dear friends,
Aung San Suu Kyi was sentenced today, but it's the Burmese generals who jailed her who have committed the real crimes. Join the call for justice for the Burmese people by signing the petition to put the generals on trial.

Today, the ailing Nobel laureate and democracy icon Aung San Suu Kyi was sentenced to another year and a half in detention by a Burmese kangaroo court.

Suu Kyi's treatment is just the tip of the iceberg of the brutality of the Burmese regime -- spanning 40 years of murder, torture, mass rape, and slave labour.

It's time for the world to put the Burmese generals on trial. Avaaz is launching a call for the UN Security Council to investigate the regime for crimes against humanity -- a judgment of guilt could lead to prosecution of top generals by the International Criminal Court. Click below to join the call and see a mock up of a banner that we plan to drop in front of the UN calling for action:


http://www.avaaz.org/en/jail_the_generals

2009/08/10

Godtycke eller ej - liv eller död i Sri Lanka

Kan vara skönt att ta semester även från bloggen. Att inte röra datorn flera dagar i rad. Att helt koppla bort jobbet. Att göra saker man inte hinner göra annars eller rättare sagt väljer att göra. Men väl på jobbet lades en större uppgift på bordet direkt.

Chefen kommer in från sin semester och slänger fram jobb. Han vill att vi reagerar på att Sida gav nej på vår ansökan om katastrofhjälp till Sri Lankas 300 000 krigsflyktigar. Jag håller med honom. Den är inte logisk så nånstans bakom kulisserna finns det svarta skuggor. Mitt uppdrag att tvinga fram skuggorna i ljuset.

I juni delades 56 000 matpaket ut varannan vecka av Forut Sri Lanka. De fortsatta insatserna skulle finansieras med de 10 milj vi sökte. Det känns som att Sida struntar i Sri Lanka, i alla fall insatser genom enskilda organisationer. 27 milj till olika FN-organ gick bra. Men 10 milj via oss, som i mer än 25 år gjort katastrofinsatser i landet, det gick inte.

Så nu ska jag försöka vara balanserat arg, eller i diplomatiska termter "föra ett samtal med Sida i en uppriktig ton".