2009/09/09

Svårt, bästa sossar!

Ser med intresse fram emot Anders Härnbros och hans socialdemokraters förslag till skattesats för 2010 senare i veckan. Jobbet blev inte lättare efter regeringens taktiska/insiktsfulla/undfallande (välj det tillämpliga) extra anslag som ger Finspång ca 16 milj.

Vilket förslag ska man lägga efter vårt förslag om höjning med 40 öre. Ska man lcoka med lägre eller hota med högre?

< 40 öre = risk att inte klara hem budgeten utan ofinansierade verksamheter.
40 öre = tolkas som ingen egen politik
50 öre = lätt löjeväckande egenprofilering, ungefär "ska själv!"
70 öre - 1 krona = omöjligt opinonsmässigt. Vi i vänsterpartiet och alliansen klarar det med hälften.

Besvärligt läge för våra tididgare majoritetskamrater, men jag vet att man aldrig ska underskatta "motståndaren". Därför säger jag: Man ska inte ropa Hej om man ligger på bäcken.

2009/09/07

Sängarna i Finspång är obekväma

Att vara vänsterpolitiker i Finspång är inte lätt. Jaja!!! Jag vet att man får ligga som man bäddar. Men här ska vi stå ut med en alliansregering som nu äntligen fått arslet ut vagnen och anslår tio mdr till kommunsektorn, varav sju mdr till kommunerna. Jag vill minnas att det var det belopp jag sade i våras att staten måste föra över till kommunerna. Måste jag älska regeringen nu?

Samtidigt ska vi klara av att existera ihop med en allians här i Finspång eftersom livet med stabbiga betongsossar blev omöjligt. Det går väl men inte är det självklart inte. Och när man ser vad moderaterna och centerpartiet här levererar i form av kyrkovalsprogram känns det som jag fått klimedel innanför skjortan. Det är i stort sett samma terminologi och formuleringar som sverigedemokraterna har i sitt program.

YESSS! Plastpåsespriten försvinner


En av de mest spännande uppdragen jag har i jobbet är att backa upp partners i Östafrika i påverkansarbete av regeringar i fråga om alkohol. I Uganda säljs sprit i små plastförpackningar, 'satchets', till ett väldigt lågt pris. Det gör inte minst att ungdomar dricker alkohol tidigt och i stor mängd.

UYDEL, vår partner med den otroligt energiske Rogers Kasirye i ledningen, har en längre tid lobbat regeringen och i lördags stod det i Monitor i Kampala att regeringen kommer med ett förslag att sprit inte ska få säljas i annat än glasförpackningar större än 250 ml, kvartingen alltså.

Ett litet steg men oändligt betydelsefullt för att minska lättillgängligheten för barn och ungdomar. Tänk om man kunde räkna ut hur många liv det här sparar. Tusen? Tiotusen? Hundratusen?

Det är inte lätt att omsätta resultatet av påverkansarbete i konkreta tal som när man i ett projekt byggt 37 latriner eller 15 kor köpts till ensamstående mödrar.
Bistånd är ofta väldigt komplicerat men med sån här feedback är det oändligt stimulerande det jobb jag håller på med.

2009/09/05

Rökfri arbetstid

Nu är det ungefär etthundra kommuner som infört rökfri arbetstid. Jag har väckt tanken i mitt parti och var på väg att motionera om det för ett par år sen men det var kalla handen.
Visst händer det att Finspång går före, jag tänker på Socsamförsöket, men inte är det världens mest progressiva och frontgående kommun.
Men .... det kanske är dags att väcka frågan igen. En och annan blir säkert grinig, inkl några av mina bolmande kamrater, men fördelarna är så många, såväl för den enskilde som för samhället.