2009/12/08

Vin och spritleverantörerna manipulerar

Det gläder mig att Sprit och Vinleverantörsföreningen satsning Prata om alkohol röner så dålig respons i skolorna runt om i Sverige. Efter 4-5 år redovisar bara 144 lärare att de använder materialet. Dessutom oftast enstaka övningar. Sedan är ju utvärderingen tämilgen kass. Bara att ställa frågan: I vilken utsträckning tror du att Prata Om Alkohol har påverkat ungdomarna till en sundare attityd och inställning till alkohol?

Vilken lärare skulle säga att han/hon gjort ett dåligt val av undervisningsmaterial och att hans sätt att leda lärandet är dålig? Snacka om "bias"! Så verkar en ickeseriös aktör på marknaden. Dessbättre svarar 25% av lärarna att de inte kan bedöma det som efterfrågas. Det inger visst hopp om lärare!

Lägg därtill att lägga ned jobb med Prata om alkohol är pengar slängda i sjön. Det sättet att hantera sådana komplexa frågor som barns och ungdomars attityd till och vanor kring alkohol har väldigt svagt stöd i forskningen som varande effektivt. Pengar, tid och personalresurser slängda i sjön.