2010/03/09

Mångkulturveckans andra dag. Diskussion med chefredaktör Anders Nilsson NT och politiska redaktören Widar Andersson Folkbladet. Klart godkänd publik, ca 35 pers. Det är rätt bra i Finspång det.

Det blev en rätt snäll diskussion men det var heller inte avsett att vara en tribunal. Kom flera kloka synpunkter från publiken också. Ska bli spännande att se om det märks något av diskussionen på tidningarnas rät begränsade utrikesmaterial.

Starkt intryck gav Khairoullahs berättelse om flykten i sex månader från Afghanistan till Sverige. Nästan andäktig tystnad i aulan. Starkt! Gripande!

Sedan byttes nog nästan halva publiken ut och nästan lika många tittade på "Flyga drake". Det intressanta med Khairoullah är att han är hazar och killen i filmen som tillsammans med sin far jobbar som tjänare, Hassan, är också hazar.

Mångkulturveckan bär. Redaktörerna tyckte att det var ett intressant initiativ. De fick Noveller för Världens barn med sig hem tillsammans med Världens baksmälla, ja. boken alltså. Vill det sig väl kanske det kan bli någon rad om alkohol och utvecklingsländer också.

Lärde vi oss något? Vad är en nyhet? Det är något som avviker, nåt ont i ett gott samhälle och nåt gott i ett ont. Men begreppet har nog en relativ prägel och kan inte ges en absolut karaktär.

Jag gillar Chadet!


Jo, jag gillar Chadet. Men jag gillar inte Leo. Leo är ett öl i Thailand som tillverkas av Singha Beer Company. Kanske säljer ölet dåligt eftersom man måste marknadsföra det med lättklädda tjejer.

Lättklädda förresten? De är helt nakna men kroppsmålade så att det ser ut som de har kläder. Och här finns det också kopplingar till Finspång.

Jaha, men heter tjejen Chadet? Nej, Chadet Chaowilai är ledare för Friends of Women Foundation, en organisation som jobbar aktivt med att få bort våld mot kvinnor i Thailand. För att få det är det självklart att marknadsföring av alkohol som ska få män att dricka mer är negativt.

Fulla män slåss mer än nyktra män. Det har Chadet och hans kollegor i FWF slagit fast. Ja, inte nog med slagit fast, de har drivit projekt som förmått män att dricka mindre eller sluta dricka helt och fått ner antalet fall av kvinnomisshandel betydligt.

Det funkar ju så här också. Dricker färre män och dricker män mindre blir det automatiskt mindre våld. Så det är ju bara att välja. Att föra alkoholkulturen vidare är ena valet. Det andra är bryt den!

Bilden är från kalendern 2010. Den stoppades och den som säljer den blir bötfälld. Det hade ju varit önskvärt att det både var för sexobjektifieringen och för alkoholreklamen. Nu är det alkoholreklamlagstiftningen bara som stoppar den. Chadet och hans vänner i FWF var några av dem som protesterade mest högljutt mot kalendern. Och lyckades.

Om allt går i lås så tar jag Chadet till Almedalen i sommar för att berätta om det arbete FWF gör för att minska exploateringen och våldet mot kvinnor i Thailand.

Här har du 2009 års kalender också. Om du nu inte blev upprörd. Där är tjejerna påklädda. Jo, det var kallt i Thailand det året så då hade de kläder på sig. Ja, allt är ju relativt!

http://www.thai-ab6.com/webboard/index.php?topic=338.0

Glömde jag en sak? Det finns ett väldigt bra postgironummer som minskar våldet mot kvinnor i utvecklingsländer. Pg 90 04 63-1 eller Bg 900-4631.

2010/03/05

8 mars

Det finns tre starka bevis för att Jesus var mexikan:
* Han hette Jesus
* Han var tvåspråkig
* Han blev alltid trakasserad av myndighetspersoner
Men det finns också goda belägg för att han var irländare
* Han gifte sig aldrig
* Han berättade alltid historier
* Han älskade att vara ute i landskapet
Samtidigt finns tydliga indikationer på att Jesus var svart:
* Han kallade alla för 'broder'
* Han tyckte om gospel
* Han kunde inte få en rättvis rättegång
Tre starka fakta talar för att Jesus var italienare:
* Han gestikulerade med händerna när han pratade
* Han drack vin till varje måltid
* Han var säker på att hans mamma var oskuld, och hans mamma var säker på att han var Gud
......medan ytterligare tre företeelser pekar på att han kan ha varit från Kalifornien
* Han klippte aldrig håret
* Han gick omkring barfota
* Han grundade en ny religion
MEN - de mest övertygande bevisen talar faktiskt för att Jesus var KVINNA :
* Han blev tvungen att utfodra en stor mängd människor på kort varsel fast det inte fanns någon mat
* Han försökte göra sin röst hörd bland massor av karlar som inte fattade ett dugg
* Till och med när han var död var han tvungen att stiga upp för att det fanns mer jobb för honom att göra...

Därför: Skicka det här till alla underbara, hårt arbetande tjejer som aldrig vilar... för att uppmuntra dom att förstå att de är mer gudomliga än de anar.
Skicka det även till alla män som har humor ... (och de som har humor skickar det säkert vidare)

Jag lånar denna eftersom den främjar ett gott syfte. Ingen gråter skulle jag tro.

2010/03/03

Forza Finspång

"Forza Finspång" skriver Anders Härnbro på mitt inlägg på facebook. Och onekligen så är det så. Det händer mycket i och med Finspång. Om det är en trend vad gäller befolkningen vet vi inte än, men fjolårets befolkningsökning lovar gott.

Under fjolåret togs det nya initiativ i fråga om tomter runt om i kommunen. Häromdagen öppnade det sig ytterligare möjligheter på Profilen och Nyhem. Östra Hårstorp fortsätter att växa. När Siemens börjar sitt stora kontorsbygge vet jag inte, men vi är många i Finspång som ser fram emot det .

Vi fick en ny organisation på plats politiskt och administrativt i kommunen. Vi i vänsterpartiet vågade lite oortodoxt krypa i säng med alliansen och socialdemokraterna städar ut mycket gammalt och uppträder i nya, fräscha kläder. Om dessutom miljöpartiet lokalt drar nytta av höga nationella opinionssiffror kommer det politiska landskapet på flera olika sätt att se annorlunda ut efter tredje söndagen i september. Finspångs unga kommer mer och mer in i inflytandet över sin tillvaro.

Det är tiomila på gång, talangjakt, och så blir det rock i juni igen, inte att förglömma multikulturveckan nästa vecka som jag själv är med och drar. Just nu känns det onekligen som att man vill le lite nöjt när man tänker Finspång. Hoppas att vi på olika sätt kan hålla vågen uppe och surfa vidare.