2010/07/01

Att göra ett bra jobb utan att lyckas

Reser hem efter ett par dagar på Hönö i Göteborgs skärgård med kollegorna och tre av medarbetarna ute i världen, Koon i Chiang Mai och Gunnar och Rose i Dar es Salaam. Vi känner att vi gör ett mycket viktigt arbete i syostasien och i östafrika.

Att få stopp på alkoholindustrins expansion måste vara en av nutidens viktigaste hälsoinsatser i världen. Att öppna upp marknader ytterligare för en produkt som redan med nuvarande marknadspenetration ligger på tredje plats som orsak till sjukdom och på åttonde plats för förtida död, verkar inte bara fel och oförnuftigt. Jag är inte vän av starka uttryck men att göra det måste vara rent vansinne.

Det stora jobbet är nu att vinna tillräckligt opinionsstöd såväl här hemma som ute i världen för kraftfulla åtgärder. Det goda jobb våra partners och vi gör i östafrika för närvarande önskar jag kunde iscensättas på många fler håll i världen. Men här i vårt eget land är det svårt att föra en dialog om vad som behöver göras för att minimera skadorna.

Vi fick beröm av en person på Forum Syd som jobba rmed metodutveckling för vilken betydelse vi spelat i Sverige. Men gör vi det? Har vi lyckats? Det har aldrig funnits så många kvinnliga alkoholister i vårt land som nu!