Vad är det som händer med skolan och i skolan? Det verkar som att de som har lätt för att lära allt bättre lyckas tillgodogöra sig undervisningen medan skolan blir allt sämre på att stödja dem som har det svårare. Meritvärdet ökar generellt medan de som inte når upp till gymnasiebehörigheten (saknar godkänt i ett eller flera av ämnena Svenska, Engelska, Matematik) blir fler. 89,1% behöriga är lägst på 10 år.
Det krävs en bred och djup analys av oss skolpolitiker för att skapa en mer jämlik och mer rättvis utbildning. Skolan ska ju inte förstärka ojämlikheten utan sträva efter att utrusta dem med sämsta förutsättningarna på bästa sätt.
En rapport från Skolverket visar följande:
Föräldrarnas utbildning är den bakgrundsfaktor som visar de allra största variationerna i resultat. Elever med minst en högskoleutbildad förälder har i genomsnitt ett högre meritvärde (229,5) än elever med föräldrar vars högsta utbildning är gymnasieskola (192,3) eller grundskola (164,4).
Stirrar vi oss blinda på att söka lösningen enbart i skolan? Kanske måste vi tänka lite nytt i den nationella skolpolitiken. Kanske ska pengarna från utförsäljningen av Vin&Sprit inte gå till att betala av statsskulden utan till en satsning på vuxenutbildning, där alla lågutbildade ges möjlighet att komplettera sina studier; där framför allt läsning och litteratur vid sidan om matematik ges en framskjuten plats.
Vi har vetat detta tidigare och siffrorna ovan bekräftar det än en gång: Din hemmamiljö är starkt avgörande för dina studieresultat. Hur kan din hemmamiljö bli så stimulerande och stödjande som möjligt för att du ska kunna nå din fulla potential i skolan?
2008/01/29
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar