2009/07/07

Alkoholkamp i Kenya


"You made my day", sade jag igår kväll till Jennifer Kimani i Nairobi när hon ringde mig. Jennifer är chef för (alkohol och) narkotikamyndigheten i Kenya, NACADA. Vårt samarbete är snart ett år gammalt.

Kenya är ett land med flera politiska ledare med ena foten i alkoholindustrin, Kenya Breweries m fl. För ett par veckor sedan samlade hon 35 kenyanska parlamentsledamöter för ne heldagskonferens om evidensbaserad alkoholpolitik. Nu håller vi på att stärka motkrafterna för att snart få igenom en folkhälsobaserad alkohollagstiftning. Jennifer matchar just nu en ledamot som ska lägga en motion, Private member's bill, om alkohol. Jag har gott hopp om att vi lyckas, men kampen är inte vunnen.

Botswana, Malawi, Uganda och Kenya. Det är spännande att sitta här i Norden och backa upp alkoholkampen i ett antal afrikanska länder. Och samtidigt också veta att det är alkoholkapitalet som tar stryk om vi lyckas. Jag har två ideologiska plattformar att slåss ifrån, både den nyktra och den socialistiska. Klart det känns gott när Jennifer ringer och rapporterar positivt från "slagfältet".

Inga kommentarer: