2010/01/28

Ett privatiserande vänsterparti?

Såväl miljöpartiets Martin Nyberg som Folkbladets Widar Andersson andades idag om att det skulle ha uppstått ett vacuum i politik för offentligt ägande i Finspång. Att vänsterpartiet går med på att lägga ut verksamheter skulle konstituera detta vacuum.

Jag tycker att de angivna indikationerna är lika övertygande som indikationerna om ubåtar i Hårsfjärden var. En och annan krusning och nåt oidentifierat som sticker upp. Kanske ett gäng minkar?

Upp till 15 år badar man för samma pris som tidigare. E#n viss höjning för övriga grupper. Som pensionär kan man simma på dagtid för 20 kr gången om man motionerar i vattnet 2-3 ggr/vecka. Knappast något stort vacuum.

Att med LOV - Lagen om valfrihetssystem - som grund skapa möjligheter i hemtjänsten för privata initiativ bryter inte upp en solidarisk äldreomsorg. Kvalitetskrav och kommunal egenverksamhet som riktgivarer för ersättning skapar inget utrymme för stora - om ens några - vinster. Vacuum? Ja ett bittelitet men vinsterna kan vara flera.

När vi gick in i samarbetet med allianspartierna gjorde vi tydligt: Har ni tankar på att privatisera äldreboenden så GLÖM DET! (som gamle centerledaren Fälldin ofta använde för att markera det otänkbara.)
Har ni tankar på att driva kristdemokraternas vårdnadsbidrag? GLÖM DET!
Tankar om att låta andra verksamheter övergå till annan utövare? Ja, i så fall till personalkooperativ men ingen privat verksamhet.

Föräldradriven skola i Ljusfallshammar och privat Ur-och-skur-förskola. Vacuum? Nej, knappast. Jag känner att vi är väldigt pragmatiska i vårt agerande i olika frågor och försöker verkligen kvalitetsutveckla de kommunala verksamheterna. Med den gamla sossekratin var det inte helt enkelt och då gick det som det gick. Men det gamla ruttnar ner och nytt, friskt skjuter upp.

Inga kommentarer: