2009/04/30

Nöden väntar inte till måndag


Underbar morgon. Lyssnar på P1 morgon till ett långt reportage om hiv och alkohol. Alla säger det jag och mina kollegor jobbat med de senaste fyra åren. Det finns ett starkt samband mellan alkohol och spridningen av hiv varför man i kampen mot aids måste fundera på hur man minskar alkoholbruket.

UNAIDS, Sida, reportern, två intervjuade personer i Malawi. Alla säger det vi lyft fram i seminarier, artiklar, skrifter, frågor till biståndsminister, samarbete i nätverket Forum hiv/aids m m. Det är en sådan dag som man njuter.

Förmiddagen har jag ägnat åt ett bitterljuvt uppdrag. Försvarsministeriet i Sri Lanka vill ha tekniska uppgifter om det vattenreningsverk vi skickade ner direkt efter tsunamin för drygt fyra år sedan. Det vattenreningsverket försåg tiotusentals tsunamidrabbade människor med rent vatten i det katastrofdrabbade Batticaloaområdet på östkusten. Nu behöver senaste veckans hundratusen krigsflyktingar rent vatten i Vavuniyaområdet i norra Sri Lanka.

Jag jobbar intensivt i två timmar, ett arbete som kröns med framgång och Forut Sri Lanka har de nödvändiga uppgifterna vid lunchtid (svensk tid; kl 16.00 i Colombo, Sri Lanka) idag. Om allt funkar och det vatten som ska renas inte är alltför förorenat kan inom 3-4 dagar 100 kbm rent vatten per dygn distribueras i flyktinglägren. Enbart det reningsverket förser 100 000 personer med en liter rent vatten/dygn. Det kan vara skillnaden mellan liv och död för många.

Inga kommentarer: