2009/04/13

Kvinnans rättigheter ökar långsamt

Den kristna, omänskliga konservatismen utsätts för hård press från olika håll. I USA kommer Obama att ta bort samvetsparagrafen, "conscience clause", som infördes av Bush. Den innebär att sjukvårdspersonal med hänvisning till religiösa eller moraliska skäl kan vägra en kvinna abort.

I det djupt katolska Spanien ska en ny abortlag föreläggas parlamentet, Las Cortes Generales, där abort tillåts upp till 14:de veckan och där 16-åriga flickor ska tillåtas att själva bestämma om abort utan föräldrars inblandning.

I Hongkong pågår diskussioner om att införa sexualupplysning i skolan, en kraftig utmaning mot ett starkt tabu. Sex talar man inte om och framför allt inte med barn om.

I Bolivia finns sedan januari i år för första gången ett avsnitt i konstitutionen (som röstades igenom med 61% majoritet i en folkomröstning) som garanterar kvinnans rättigheter, bl a sexuella och reproduktiva rättigheter.

Trots hedersrelaterat våld som gör att tonårstjejer i vårt land måste fly familjen och gömma sig och trots att sedvänjan med kvinnlig omskärelse ännu biter sig fast så är tendensen tydlig. Kvinnans rättigheter och lika värde är en växande trend men det kräver ständig opinionsbildning. I EU vet jag inte många som är bättre på detta än vänsterpartiets Eva-Britt Svensson. För den som har ett stort engagemang i jämställdhet och kvinnans rättigheter är valet lätt 7 juni. Rösta Eva-Britt!

Inga kommentarer: