2009/08/25

Att se inte bara skattebetalarna i ögonen

Gunilla Carlsson säger att hon vill kunna se skattebetalarna i ögonen när det gäller biståndet, att det inte slarvas bort eller används för att göda korruption. S-riksdagsmannen Kent Härstedt tror inte att det är huvudargumentet men ett gott svepskäl för att dra ner på biståndet.

Korruption? Visst finns det och västerlandet har tidigare haft lite skrupler när det gällt att göda diktatorer som Mobutu, Bokassa, Shah Reza och många fler. Det har inte i första hand varit bistånd då utan lån av olika slag via Världsbanken, Valutafonden, olika regionala utvecklingsbanker m m.

Varje enskild organisation inkl min egen, IOGT-NTO-rörelsens Internationella Institut, har väl utvecklade antikorruptionsprogram för att minimera möjligheterna för någon att otillbörligt lägga beslag på insamlingsmedel. Visst har smörjpengar begärts - men vi betalar aldrig. OVh vi sätter en heder i det!

Alla människorna i nöd ute i världen, dem har tydlgien inte Gunilla Carlsson några problem att se i ögonen när hon drar ned biståndet kraftigt. Vi för vår del begärde nyligen 10 milj för humanitära insatser för krigets flyktingar i Sri Lanka. Men Nej, det blev inget, fast vi är både erkänt och dokumenterat duktiga på detta i Sri Lanka.

Vår ansökan till Sida för 2010 för våra utvecklingsprojekt bereds för närvarande av Forum Syd och vi har utlovats kraftiga nedskärningar. Nejdå, inte på grund av korruptionsanklagelser, utan på grund av det Gunilla egentligen vill: Biståndet ska dras ned. Ett av världens rikaste länder ska inte ha råd att satsa en krona på varje hundring för människor i absolut nöd eller människor som vill bygga en rimlig välfärd.

Det är klart att Kent Härstedt har rätt. Det handlar om att gömma sig bakom "bra" argument för att göra något som saknar verkliga motiveringar. Visst, styr upp biståndet och se till att det går dit det ska, men minska det inte!

Gunilla! Titta de hivsmittade barnen i Mocambique i ögonen också så ser du nånting annat än du ser i en svensk skattebetalares ögon. Fy skäms!

Inga kommentarer: