2009/08/30

Moderat taktik hotar den solidariska välfärdsstaten

Jag har inte följt moderatstämman i Västerås särskilt nära. Men jag har hört och läst kommentarer som bekräftar min känsla sedan 2-3 år. Med stor taktisk känsla förändrar moderaterna Sverige långsamt, långsamt. Och skulle man - Gud det förbjude - mot förmodan få förnyat mandat om ett år kan vi räkna med en betydligt uppskruvad förändringstakt. Ett är säkert, utanförskapets människor som man talade om för tre år sedan i valrörelsen de är inte färre. Begreppet 'utanförskap' används dock inte längre i den moderata retoriken eftersom moderaterna nu är ansvariga för eventuellt utanförskap.

Attackerna mot a-kassan och facket, naggandet på arbetsrätten och det naggandet övergår efter en eventuell valvinst i att alliansen sliter bitar ur den, skattesänkningar som istället behövts till ökade statsbidrag till kommuner och landsting, ett alltmer ökat öppnande för privata och vinstdrivande verksamheter .... osv.

Uppgiften för oss i vänsterpartiet blir dels att visa på denna långsamma men systematiska nedmonteringen av en solidariskt uppbyggd välfärd och samtidigt förmedla vår egen politik. Det är inte alldeles lätt. Men vi har påbörjat diskussionerna i partiet lokalt hur vi ska kommunicera med medborgarna närmaste 12 månaderna.

Inga kommentarer: