2009/08/23

Regeringen delar Sverige

Det är ingen ny politik som moderaterna håller på med. Inriktingen är densamma fast fasligt mycket skickligare förpackad.

Den moderata politiken fungerar bra i ett samhälle med en stor medelklass och en relativt välmående arbetarklass. Vi tenderar att bli alltmer egoistiska och glömma bort det tänkande som gjorde folkhemmet möjligt - solidariteten. Den materiella välfärden förborgerligar arbetarna - och tjänstemännen. Man har fått alltmer att värna och tenderar då att bli allt mindre benägen att genom det starka samhället, som står för en rimlig fördelning av välfärden, se till att alla får vara med.

Facket och arbetslöshetsföräkringen har attackerats och snart är bara två anställda av tre fackligt anslutna. I akademikerskrået är bara 57 procent medlemmar i SACO. I LO är det fortfarande lite över 70 procent.

Jobbskatteavdragen gynnar konsekvent de bäst betalda och sker genom att välfärden i övrigt ges allt knappare resurser.

Den som inte ser vad som pågår blundar förmodligen och ser bara till det egna. Jag är allvarligt bekymrad. Skulle svenskarna nästa år ge moderaterna förnyat mandat att uppbära regeringsansvaret kommer decennier av välfärdssamhälle att vara raserat 2015.

Inga kommentarer: