2009/10/07

Att mörka dödar demokratin

För ett drygt år sedan tog vi ett beslut i kommunfullmäktige vilket innebar att Folkets Hus i Finspång sattes i konkurs. Skälet var ju främst en ekonomi som inte gick ihop. Folkets Husföreningen, med Conny Eriksson (s) som ordförande, ville i juni 2008 få beslut om förskott på 2009 års kommunala bidrag för att inte gå i konkurs.

Svaret på den begäran blev Nej. Börjar man äta på den medhavda lunchen redan vid frukost får man svälta på eftermiddagen.

Varför blev beslutet detta? Jo, Conny Eriksson vägrade visa HELA det ekonomiska underlaget för driften av Folkets hus. Betalade hyresgästerna verkligen en rimlig hyra och betalade man för de ytor man nyttjade? Subventionerades några med kommunala skattemedel? Eftersom det inte gick att få alla papper på bordet drev (s) Folkets husföreningen själva till konkursens rand.

Dessvärre har vi hamnat i en situation där den nuvarande majoriteten vid senaste fullmäktige inför beslutet om köp av Folkets hus/Kulturens hus undanhöll en del siffror. Alltså blev det en återremiss.

Politik kan inte drivas med mörkande av siffror och fakta. Grundläggande för en god dialog med medborgarna är transparens och ärlighet. Ett sådant förhållningssätt vinner respekt och viljan att förlåta om ett beslut senare visar sig dåligt ökar. Öppenhet är att vårda demokratin. Att mörka är att döda den!

Inga kommentarer: