2009/10/12

Kommunhusets "skorstenar"

Mötte kommunens personalchef när jag hade betalat in pengarna från bössinsamlingen i helgen för Världens barn. Han berättade att tjänstemännen inte lägger förslag om rökfri arbetstid i kommunen. Passivt och konservativt! Problemet skulle vara att ha sanktioner om någon bryter regeln? Det är människor som ser målvakten och inte maskorna i målet som sällan eller aldrig gör mål!

När snart 100 kommuner och landsting infört rökfri arbetstid så tvekar Finspång. Progressiva, framfusiga Finspång med Socsam-försöket gömmer sig bakom hinder som inte alls är så stora som man nu gör dem. Erfarenheten säger att rökarna med lite större krav kombinerat med erbjudande om rökavvänjning gärna antar utmaningen att sluta. Regeln/Normen är en sanktion i sig. Avtal om att följa regeln vid nyanställning en annan. Löneutvecklingen ytterligare en om det blir nödvändigt.

Rökningen kostar kommunen och samhället mycket stora belopp. Men kommunhuset innehåller ju en och annan "skorsten" så det kanske är av kollegialitet som man fegar ur.

Inga kommentarer: