2009/01/30

Lobbyismen i Bryssel

Vet du att det går 0,6 lobbyist på varje EU-anställd??!! Bryssel är fullt av människor som försöke påverka tjänstemän och politiker i olika riktningar. Enligt en rapport som Jens Holm och Eva-Britt Svensson är ansvariga för företräder 80% av lobbyisterna olika näringsintressen.

Ett exempel där Jens Holm återger en egen erfarenhet: När vi förhandlade om utsläppskrav för personbilar hade den italienske socialisten Guido Sacconi föreslagit att biltillverkare som producerar färre än 13 000 bilar per år skulle undantas. Som av en slump var det just det tak som det italienska bilföretaget Ferrari hade för sin produktion.

Men det finns olika organisationer (NGO) som också jobbar med påverkan i Bryssel. För att något jämna ut de ojämlika ekonomiska förutsättningarna ger EU bidrag till NGOs. Problemet är då att självständigheten kan komprometteras, att en organisation blir mildare i kritiken av EU och dess politik.

Jens Holms och Eva-Britt Svenssons skrift finns som pdf-fil och är inte särskilt lång men däremot väldigt informativ och intressant om man vill få en första inblick i lobbyismen i Bryssel. Att den har viss vänsterfärg gör den inte mindre intressant eller mindre trovärdig.

http://www.jensholm.se/wp-content/uploads/Lobby_v_rapport.pdf

Jag som arbetar med alkoholfrågan globalt känner rätt väl till lobbyarbetet, inte minst på hur många olika sätt och vägar alkoholindustrin försöker påverka EUs agerande på den interna marknaden men också globalt till förmån för alkoholindustrins intressen. Alkohollobbysiterna är kända för att vara mycket aggressiva vilket förre hälsokommissionären Kyprianou beskrivit (2006).

Inga kommentarer: