2009/06/29

Sluta dalta med alkoholen

Ett samhälle byggs bäst genom ett kollektivt ansvar för att en rimlig välfärd kommer alla till del. Att löneklyftorna inte blir avgrundsdjupa. Att fördelningspolitiken fungerar. Att alla ges plats och att grundläggande humana värderingar styr vårt samhällsbygge, det nationella men också det globala.

För att detta ska fungera krävs av varje individ att man tar ett eget ansvar inom gemensamhetsmodellen. Man kan inte plocka russinen ur kakan. Man kan inte skapa sig egna enklaver av privilegier där man inte är beredd att ta konsekvensen av sin del i ett större sammanhang.

PÅ NTs webdebatt har jag skrivit det här inlägget om alkohol eftersom alkoholen är ett av de stora hoten mot folkhälsan, ja mot världshälsan. Och i fallet alkoholen lägger verkligen de flesta, för att inte säga alla,ansvaret för lösningen på problemet på någon annan:

Visst daltas det med alkoholen. Jag tror det är så här också att den som dricker försvarar alkoholen eftersom alkoholen (som ursäkt) försvarar den som dricker om man gör nåt dumt. Bland arter i naturen kallas sånt för symbios. Arterna drar nytta av varandra.
En annan observation: Om man kör bil väldigt lite accepterar man ändå att man påverkar miljön. Rökarna köper att de påverkar andras livsmiljö. Men dricker man är det alltid andra som är problemet. Själv är man aldrig en del av problemet. Det upprepar man till dess att det blir en sanning - för en själv och alla andra som gillar den sanningen.
Att alkoholproblemen ökat i takt med att allt fler dricker utan att (i sina egna ögon) vara en del av problemet, den sanningen den existerar inte. Hur utmanar vi denna kollektiva förnekelse?

Inga kommentarer: