2009/06/07

Valfunderingar

Klockan är åtta på kvällen. Om en timme ska vi börja räkna röster. Kl 18.00 hade 34 procent av 1327 röstberättigade i vårt valdistrikt röstat. Det blir tufft att nå upp till 40 procent. Men vem vet, det kanske rasslar till sista timmen.

Visst är det otroligt att var fjärde svensk inte ens vet om att det är val. Hur ser dessa människors värld ut. Läser man inte tidningar? Ser man aldrig på annat än såpor, talk shows och filmer på TV? Råkar man inte lyssna på en nyhetssänding i radio? Eller stänger man helt enkelt av sina hörselorgan när något som handlar om samhället syns eller hörs i något media?

EU-parlamentets legitimitet upphör att gälla om mindre än var tredje person röstar. Är det något som kommissionen och parlamentet behöver jobba med så är det dialogen mellan Bryssel och medborgarna runt om i EU. Ett val till kan gå bra men valet 2019 kommer att starkt ifrågasättas om röstandet sjunker ytterligare.

Nu ska jag gå och räkna röster.

**********
INte nådde vi upp till valdeltagandet i Sverige på nästan 45 procent, ett bra resultat om man bortser från Belgien m fl länder där det råder röstplikt. Men min tidigare oro för parlamentets legitimitet gäller fortsatt eftersom Europa i stort visar sjunkande valdeltagande.

Även om opinionssiffrorna vari tydliga med omkring sex procent för oss så finns ju en besvikelse där förstås. I förra valet gällde fortfarande Schymaneffekten. Redan då märktes det att EU-valet i ströre utsträckning än i riksdagsvalet är personanknutet. Marit Paulsens skicklighet att förmedla ett budskap som engagerar och som hon ger trovärdighet åt, har lyft folkpartiet. Det är den huvudsakliga orsaken till partiets framgång.

Nu är detta över. Nu ska vi tillbaka in i de kommunala. politiska lunken och käbblet.

Inga kommentarer: