2008/04/02

Avveckla avhållsamheten

Tiotals miljoner dollar har pumpats in i Afrika för avhållsamhetspropaganda i kampen mot hivspridning. Kunskapsbasen är en "analys" och världsbild som präglats av starkt moraliserande krafter inom den kristna högern i USA. PEPFAR, Bushadministrationens särskilda aidsprogram, har till stora delar byggt på detta.

Nu växer motståndet mot programmet inte bara i Afrika, där erfarenheter visar hur fel satsningen är. Den är totalt kulturokänslig, även hemma i USA. Programmet präglar nämligen hivinformationen även där - givetvis! Det ersätter sexualupplysning, vilket är fullt logiskt. Varför sexualupplysa om man inte ska ägna sig åt sex!!!

Men priset man nu får betala är en ökning av olika könssjukdomar då ungdomar inte får någon information om att skydda sig med kondom. Och det är klart, när tonåringar i USA tror att man skyddas mot graviditet genom att dricka Morning Dew, en citrusbaserad läskedryck, eller genom att röka marijuana, så är det något som fattas. Och ännu mer när man tror att det hjälper att dricka en kapsyl blekningsmedel för att få skydd mot hiv/aids. Allt till priset av att undvika att tala om den mest naturliga - reproduktionen.

Det är på många sätt världen kommer att bli bättre när George W Bushs världsbild och kunskapsskatt begravs om knappt ett år.

Inga kommentarer: