2008/04/01

Politik utan tårta och glass

Pengajakten i kommunen går vidare. Budgetarbetet för 2009 har inletts och det är bara att konstatera att 2009 ska vi totalt spara kanske 15 milj. Det lär bli något liknande 2010 om inget revolutionerande händer. Reformutrymmet krymper med andra ord och nya satsningar kan ske enbart om effektivisering frigör andra pengar.

Vi har initierat en diskussion i vårt parti om att krympa den politiska organisationen för att se om vi kan ta hem lite besparing även där och inte bara i verksamheterna. Alternativen? Ja, allt må utsättas för prövning. Kanske ska vi minska ner fullmäktigeförsamlingen till 47? 41? från nuvarande 51. Kanske ska vi göra nämnderna mindre? Kanske färre?

Det viktiga är att nästan inget blir heligt i en sådan här process. Alla verksamheter ska genomlysas och prövas. Kan arbetet organiseras på annat sätt?

Visst är det spännande att vara politiker men förbanne mig inte enkelt. Det är ingen lusttur med tårta och glass. Men det trodde väl ingen heller. Det är ändå en bit till gatlopp i ett regn av ruttna tomater.

Inga kommentarer: