2008/04/13

Kommunal friskola - även i Finspång?

Ska vi bli överens tro. Om att göra ett försök med det som kallas kommunal friskola. Alliansen har lagt en motion som vi tidigare avvisat men som vi nu med kompletterande uppgifter förmodligen kommer att stödja från vårt håll.

Vi dras med dålig måluppfyllelse i kommunen. Alltför få elever når upp till godkänt i kärnämnena efter grundskolan och vårt IV-program svämmar över av elever. Visst har det iscensatts en del förbättringsåtgärder men resultatet har än så länge inte blivit det vi hoppats. Ämnena svenska och engelska har förbättrats men matematiken har kraftigt försämrats!!

Det är dock inte enkelt att komma in och reformera gamla etablerade verksamheter. Att ifrågasätta, även om det är välgrundat baserat på att vi har för dåliga resultat, ett faktiskt förhållande och ingen värdering, gör att folk lätt hamnar i försvarspositioner. När det gäller skolan i Finspång har vi tyvärr ingen trygg, öppen och tillitsfull dialog och det försvårar såväl en genomgripande analys som fokus på möjliga förbättringar.

I morgon har vi första diskussionen med vår (s)amarbetspartner om kommunal friskola. På onsdag när vi har nämndsammanträde har vi nästa. Det kan gå hursomhelst.

Inga kommentarer: