2008/04/09

Maoisterna bakom kvinnors rättigheter

I morgon väljer Nepals befolkning ett nytt parlament. För första gången erkänns kvinnors rätt att representeras i den högsta politiska församlingen och bakom denna radikala förändring ligger maoisterna, det kommunistiska partiet i Nepal. Det långa upproret, främst i västra delarna av landet, har ändrat det politiska landskapet.

Kvinnorna har garanterats minst 33% av platserna på de öppna listorna och 50% på det som är slutna listor. Detta förväntas leda till att det nya parlamentet har åtminstone 20% kvinnlig representation.

Det kanske inte låter så imponerande, men i ett av världens fattigaste länder, med en läskunnighet på ca 63% bland män och 35% bland kvinnor, coh en starkt patriarkal struktur, är detta att betrakta som en revolution. Kvinnor som kandiderar har trakasserats och hus har bränts som protest för kvinnorevolutionen.

Maoism på gott och ont, för upproret har lett till tusentals dödade och ett totalitärt styre i de maoistkontrollerade delarna av landet. Men inget annat parti har tidigare drivit kvinnors rättigheter och de kastlösas rättigheter. Kanske är Nepal också på väg mot demokrati och mänskliga rättigheter för alla. Lite paradoxalt att vägen till demokrati röjs av kommunister.

Inga kommentarer: