2008/11/09

Kristallnatten

Satt och jobbade i natt med talet till ikväll. Det blir fackeltåg med start vid Folkets Hus kl 19.00 till minne av Kristallnatten. Jag kommer bl a att tala om riskerna när folk tiger. Det tyska folket visste om vad som skedde men teg.

Ett utdrag ur mitt tal: De nationalistiska krafter vi ser i små men högljudda skaror här i länet och i landet i övrigt ska tvingas ut i ljuset så att alla kan se att budskapet är utvecklingsfientligt och antidemokratiskt. Det är ett budskap av stagnation och isolering, ett budskap som hotar freden eftersom det söker konflikt och inte förbrödring, ett budskap som innebär splittring och ett hot mot välfärden, framfört av personer med i grunden totalitära värderingar som utnyttjar och rekryterar unga människor som ofta störts i sin socialisering, som hamnat utanför och lockas in i gemenskaper som ger dem bekräftelse.

Nationalism är en eskapistiskt villfarelse. Om vi gör ett gott jobb inte minst i förebyggande syfte, ser och bekräftar unga människor som frestas av gemenskapen i utanförskapet, kan vi även om två år slippa nationalistiska representanter i kommunfullmäktige i Finspång. Det har man lyckats dåligt med i stora delar av övriga Sverige.

Hoppas på gott deltagande ikväll!

Inga kommentarer: