2008/11/12

Ordfronts demokratipris 2008

IOGT-NTO fick i maj i år Ordfronts demokratipris för 2008.

Priset delas årligen ut till en fysisk eller juridisk person i Sverige som i ord eller handling bidragit till att befästa de demokratiska idealen om jämlikhet, individens okränkbarhet och allas inbördes respekt samt skapat diskussion om vad demokrati är.

Motiveringen: Föreningen IOGT-NTO får priset för sitt demokratiska mod. Dels har man under ett antal år förändrat organisationen och återigen blivit en levande folkrörelse. Dels vågade man stå upp för principen alla människors lika rätt och värde i och med uteslutningen av den medlem som gång efter annan kränkte andra medlemmar med sina uttalanden om homosexuella.

Demokratin och rättigheterna ska värnas. Om 14 dagar är det Internationella dagen mot våld mot kvinnor. Våld kan vara fysiskt/psykiskt eller strukturellt. Det intressanta är att en process är igång för att IOGT-NTO ska få sin första kvinnliga ordförande. Och det finns minst en mycket kvalificerad kandidat. Det vore kanske lika modigt i IOGT-NTO att välja en kvinna som för det amerikanska folket att välja en afroamerikan. De tre ungdomsförbunden inom rörelsen har eller har haft kvinnor som ordförande.

Inga kommentarer: