2008/04/30

Finspångs Oscarsgala

Tacka mig hit och tacka mig dit .... såg i Folkbladet att det inte bara var jag och Conny i mitt parti som fick intryck av att det var Oscarsgala på komunfullmäktige igår. När ordförandena i nämnderna talade var det ett tackande och tackande .... jag har aldrig hört ett sånt tackande i fullmäktige i Finspång. Egentligen är det fint .... det är många som lagt ner en massa arbete och åtskilliga sin själ i att få till en väl fungerande kommun, så de förtjänar det.

Den person som i mina öron låter mest genuint och varmt uppskattande det är Conny E, socialnämndens ordförande. Är det nån som känns äkta när han tackar så är det han.

Tre timmar höll vi på med årsredovisningen för 2007 och mest var det futtigheter som alliansen lade fram som kritik. Själv ansåg jag från talarstolen att ödmjukhet inför vårt politiska uppdrag, samverkan och transparens, öppenhet måste prägla arbetet än mer än det gör idag. Det finns några som inte riktigt förstått poängen med detta än utan bevakar sina revir och maktintressen i alltför hög grad. Men det får vara ännu ett uppdrag att bryta den attityden och skapa den nya kulturen.

Finspång har en massa plussidor - fler kan det bli. 2008 kan bli det första året på länge, länge som befolkningen ökar. Det vore en höjdare!

Öllobbyn spenderar och hoppas ...

Mer än 10 miljoner dollar satsar den amerikanska öllobbyn på kongressledamöter för att få dem att sänka ölskatten till hälften i USA. Det skedde inför senaste valet 2006 och har fortsatt om än i mycket lägre omfattning senaste året. 115 ledamöter (av kongressens totalt 535) tog emot mellan 2000 och 35000 dollar var för bli lite mjukare inför industrins krav. Ölindustrin består av National Beer Wholesalers Association (NBWA) och bryggerijätten Anheuser-Busch (AB).

Det ställs säkert inga explicita krav när de här kampanjbidragen lämnas, men det är klart att varje ledamot är väl medveten om att det kommer ett nytt val. Ju bättre man gått industrins intressen till mötes desto större är möjligheterna att inför nästa valkampanj få generösa anslag för att finansiera ett återval.

Så, bäste läsare, nästa gång du klämmer en Bud så går det ett öre eller två till amerikanska valkampanjer.

Cheers, Buddies!

2008/04/28

Hälsa är - hör och häpna - en klassfråga

Vi har vetat det länge nu. Ja, att hälsa är en fråga om vilken samhällsklass man tillhör. Med låg utbildning ökar risken för depression med det dubbla. Har man ingen förmögenhet alls - inga sparmedel alltså - ökar risken tredubbelt att drabbas av depression. Skattningen av den egan hälsan påverkas också av dessa faktorer. Ju lägre utbildning och inkomst desto sjukare uppskattar man sig vara.

Hälsa är tillväxt har man för länge sedan slagit fast. Med Folkhälsoinstitutets senaste rapport "Är depression en klassfråga?" bekräftas ännu en gång att vårt lands politiska styre och det ekonomiska systemet gör människor sjuka.

Det är bättre att vara rik och frisk än fattig och sjuk, raljerar man om. Det döljer sig en otäck sanning bakom detta uttryck.

Usch, va' långt det är till 2010!

2008/04/24

Vitryskt och översvallande

Inte ofta jag försover mig men dotterns onda mage och förkylning och svårigheter att somna häll mig vaken halva natten. Något försenad mötte jag upp på Klarabergsviadukten med mina kollegor och åkte ut till Sumpan för en kort överläggning med Diakonias direktor. Vi vill ju få med dem på båten att jobba mer aktivt i påverkansarbetet med alkoholfrågan men också hitta samarbete ute i de länder där vi båda arbetar. Kanske kan Tanzania till hösten bli jungfruresan.

Men lyftet under dagen var ändå vårt besök på Adoptionscentrum som kör igång ett stort projekt i Vitryssland med barnhemsbarn och allt runt dem. De vill engagera oss i en del av sitt projekt eftersom en av de främsta orsakerna till att barn hamnar på barnhem där är alkohol. Många är s k social orphans , de måste lämna sina familjer för att en eller båda föräldrarna dricker. Många barnhemsbarn är också FAS-barn (Fetalt Alkoholsyndrom), till följd av moderns drickande under graviditeten.

Personalen på Adoptionscentrum var översvallande förtjusta i att ha kunnat engagera oss så nu ligger det ett tryck på oss att leverera. Men jag känner mig trygg med Anna och Kathy och alla övriga inom det sociala benet inom rörelsen med Vårdkedja, Dagöholm, familjeklubbar, kamratstöd m m. Rörelsen är bra på att hjälpa människor ur missbruk.

Sade jag att jag har ett spännande jobb?!!!!!

Bra med aktiva skolråd

I eftermiddag kom jag direkt från Stockholm till ett möte med Lars och Marie från Nyhemsskolans skolråd. De uttryckte kraftigt missnöje med att vikarier inte tillsätts när lärare är borta. Vissa lektioner, de hade sammanställt hela höstterminen för högstadiet, var helt lärarlösa varför eleverna tydligen fått håltimme och i viss mån kan driva omkring.

Här fick vi ett tips om vad vi mäste bli bättre på för att lyckas med vår måluppfyllelse. Det är naturligtvis inte tillfredsställande att vissa lektioner inte genomförs när vi har så många elever som inte når upp. Till och med när vikarier tillsätts vet ingen vilken kvalitet det blir på den lektionen eftersom vissa yngre vikarier kan ha problem med att klara ledarskapet i klassrummet.

Det är bra med föräldrar som engagerar sig! Mer sånt!

2008/04/21

Finspång för Världens barn

Härligt med positiva Finspångsbor. Ja, i höstas tredubblade vi insamlingsresultatet i Finspång i Världens Barninsamlingen, från 26 000 till 77 000. Då sade vi att vi må träffas i april och samtala om vad vi kan göra mer för att nå ännu bättre resultat.

Ikväll skedde det och vi nio som var där, det var bara P från Röda Korset som hade förhinder, kände en enda stor glädje i att tänka in vad vi skulle kunna göra till hösten när det är dags igen. Jag blev så inspirerad av kamraterna från Kooperation utan Gränser, Lions, Lutherhjälpen/SKM, Rädda Barnen och IOGT-NTO att jag i min tur inspirerade dem.

Vi ska definitivt göra mer än ifjol och nu ska var och en ta den uppgift man fick med sig och undersöka hur vi mobiliserar Finspång för Världens Barn. Det ska bli riktigt kul!

Det känns särskilt angeläget nu när priserna på livsmedel drivs upp i världen. Vi har sett matupplopp i Haiti och på andra håll i världen lider människor av att matpriserna fördubblats eller mer. Barnen drabbas särskilt.

2008/04/20

Ett ansikte man inte glömmer


Vissa bilder måste man bara låta andra ta del av, som när Sylvie-Ann med en ansiktsgymnastisk övning, kommenterar (?) eller smakar på (?) vad Linnea säger. Med andra ord förekom det mimteater också på vår kurs Globala Ambassadörer.

Inspirerande helg med våra Globala Ambassadörer



Kolla hur den något äldre gentlemannen Sören och punkaren Emma hamnat i livligt och engagerat samtal kring internationella frågor på vår kurs i helgen. Hellyckad var den. En massa spännande människor, nya och gamla, unga och gamla i en salig blandning, från hela landet.

Sara, Linnea och jag som höll i det hela (Sylvie-Ann hjälpte till också) har nu skaffat oss kunniga och engagerade ambassadörer ute i landet. Med dem ska vi förändra världen - åtminstone lite grand - så att den blir bättre för människor att leva i, lite rättvisare, lite människovärdigare, lite tråkigare för alkoholindustrin!

2008/04/18

Jag älskar Tamsin

Fascinerande kvinna denna Tamsin Rose, som vi har som spanare i Bryssel. I eftermiddag körde vi ett seminarium med henne med titeln Hur påverkar man EUs institutioner utan att ha Brysselkontor och vara miljonär? Tamsin är oerhört kunnig och så engagerande att lyssna till. I morgon lördag ska hon köra ett kurspass om en timme på vår helgkurs "Globala Ambassadörer" då helt och hållet med fokus på hur alkhollobbyn arbetar i Bryssel.

En fantastiskt bra föreläsare och ett 30-tal deltagare från flera organisationer som vi inte haft kontakt med tidigare, helt i linje med vår strategi att bredda opinionsbasen för budskapet att alkohol är ett utvecklingshinder. Det är ett målmedvetet, långsiktigt arbete. Vi har åtta organisationer som mål i årets arbetsplan, vi är på god väg med fyra redan. Vi ska ha med bjässen Sida också på vagnen.

Jag har ett häftigt jobb!

2008/04/15

Bröstcancer och demens

Den här veckan har hittills sett två nyheter kring alkohol och hälsa/sjukdom. Redan vid mycket små mängder alkohol ökar risken för bröstcancer (något som för den del varit känt i minst 20 år bl a genom dansk forskning). Men alkohol, särskilt vin, ska minska risken för demenssjukdom.

Det ska bli intressant att se vilken av nyheterna som lever kvar i folks medvetande. Jag satsar en hundring på demensen. ???
Jamen, det är väl självklart. Man kommer väl ihåg det som bekräftar ens livsstil, inte det som utmanar den.

2008/04/14

Skål! - och bröstcancer

Det amerikanska nationella cancerinstitutet visar i sin studie av 104 000 kvinnor att risken att få bröstcancer ökar med 32% redan vid två små glas alkohol/dag. Dricker man tre glas ökar risken till 51%.

Idag dricker inte en särskilt stor del av världens kvinnor alkohol. Alkoholindustrin tycker förstås att det är synd och satsar marknadsföring just på kvinnor. Spendrups öl, Absolut vodka eller årgångsviner. Alkohol ger ohälsa!

Alkohol är en umbärlig vara. Kvinnor är det inte.

2008/04/13

Så var det sagt igen

Dr Brima Kargbo, chef för nationella Aids-sekretariatet i Sierra Leone ser alkohol som en av de stora bovarna i aidsepidemin.

The youths on the other hand especially the adolescents often get excited about sex and throw caution overboard, taking risk in sexual behavior that are detrimental to their health and are unhelpful in the prevention of HIV/AIDS”, he added.

He called attention to what he referred to as the effects of drunkenness among youths, which tends to put so much pressure on youths, that they abandoned caution take the path of which of risk without noticing the dangerous zone they are entering.

The issue of alcohol as a sexual stimulant especially among youths, is one reason why many people seem to think that alcohol or drunkenness among youths constituting the gravest danger standing between youths and their health.

Many Sierra Leoneans Africa News spoke with believed that when youths engage in intensive and extensive drinking of alcohol they often lose their sense of responsibility and engage in risky sexual behavior patterns that lands them into trouble.


Så var det sagt ännu en gång! En väldig bra bromsmedicin för aids är att Afrikas länder ges möjlighet att skaffa sig en restriktiv alkoholpolitik.

Barn är snart människor de också

Fastän några miljoner av de 33 miljonerna som är hiv-smittade i världen är barn har det inte utvecklats ARV, dvs bromsmediciner för barn. 50 procent av barnen som föds med smittan p g a att modern är smittad, dör innan två års ålder, 30 procent inom ett år från födelsen. Barnen är rättslösa i många sammanhang, här blir det hur tydligt som helst.

I fredags hade jag förmånen att lyssna till professorn i internationell hälsa vid KI, Göran Tomson, på ett miniseminarium vi hade i nätverket Forum hiv/aids. Det var en vis och kunnig man som jag kände extra samhörighet med eftersom han disputerade på hälsofrågor i Sri Lanka där han verkade på 1980-talet.

Men det är på väg att hända saker. Till och med barn kommer att kunna se sig själva som människor snart. Läkemedel för barn får allt högre prioritet.

Kommunal friskola - även i Finspång?

Ska vi bli överens tro. Om att göra ett försök med det som kallas kommunal friskola. Alliansen har lagt en motion som vi tidigare avvisat men som vi nu med kompletterande uppgifter förmodligen kommer att stödja från vårt håll.

Vi dras med dålig måluppfyllelse i kommunen. Alltför få elever når upp till godkänt i kärnämnena efter grundskolan och vårt IV-program svämmar över av elever. Visst har det iscensatts en del förbättringsåtgärder men resultatet har än så länge inte blivit det vi hoppats. Ämnena svenska och engelska har förbättrats men matematiken har kraftigt försämrats!!

Det är dock inte enkelt att komma in och reformera gamla etablerade verksamheter. Att ifrågasätta, även om det är välgrundat baserat på att vi har för dåliga resultat, ett faktiskt förhållande och ingen värdering, gör att folk lätt hamnar i försvarspositioner. När det gäller skolan i Finspång har vi tyvärr ingen trygg, öppen och tillitsfull dialog och det försvårar såväl en genomgripande analys som fokus på möjliga förbättringar.

I morgon har vi första diskussionen med vår (s)amarbetspartner om kommunal friskola. På onsdag när vi har nämndsammanträde har vi nästa. Det kan gå hursomhelst.

Biskopen lyder inte

Jag gillar biskop Kevin Dowling i Sydafrika. Han utmanar moraliserande auktoriteter för att värna den lilla människan. Han följer inte påvens, högste chefens alltså, påbud om att inte driva kondomkampanajer. Påven skapar en egen verklighet i Vatikanstaten medan Kevin Dowling lever mitt i den verkliga verkligheten.

Även om Benedictus vältaligt förespråkar avhållsamhet och sex endast inom äktenskapet så pratar han för en värld som möjligen funnits tidigare men som itne existerar idag.

Dogmen är viktigare än människan i katolicismens toppar. Dessbättre obstruerar markplanet. Kör hårt, Kevin! Jag tror på dig!

2008/04/10

Ännu ett offer

Så har då Swaziland, landet med den kortaste medellivslängden, strax över 30 år, även dom fångats in av alkoholindustrin. Ett förslag till en alkoholpolicy har lämnats till regeringen för beslut. Den starkaste drivkraften bakom policyn är alkoholindustrin, främst genom alkoholjätten i södra Afrika, SABMiller. Som vanligt är kunskapen om vad som är effektiv alkoholpolitik försvinnande svag hos motkrafterna och alkoholindustrin enormt resursstark.

Inte skulle vi låta kemikalieindustrin bestämma hur vår miljöpolitik ska se ut, eller hur? Inte heller skulle vi låta Bofors styra över vår försvarspolitik.

Att låta alkoholindustrin skriva ett lands alkoholpolicy är verkligen att be om problem i framtiden.

2008/04/09

Maoisterna bakom kvinnors rättigheter

I morgon väljer Nepals befolkning ett nytt parlament. För första gången erkänns kvinnors rätt att representeras i den högsta politiska församlingen och bakom denna radikala förändring ligger maoisterna, det kommunistiska partiet i Nepal. Det långa upproret, främst i västra delarna av landet, har ändrat det politiska landskapet.

Kvinnorna har garanterats minst 33% av platserna på de öppna listorna och 50% på det som är slutna listor. Detta förväntas leda till att det nya parlamentet har åtminstone 20% kvinnlig representation.

Det kanske inte låter så imponerande, men i ett av världens fattigaste länder, med en läskunnighet på ca 63% bland män och 35% bland kvinnor, coh en starkt patriarkal struktur, är detta att betrakta som en revolution. Kvinnor som kandiderar har trakasserats och hus har bränts som protest för kvinnorevolutionen.

Maoism på gott och ont, för upproret har lett till tusentals dödade och ett totalitärt styre i de maoistkontrollerade delarna av landet. Men inget annat parti har tidigare drivit kvinnors rättigheter och de kastlösas rättigheter. Kanske är Nepal också på väg mot demokrati och mänskliga rättigheter för alla. Lite paradoxalt att vägen till demokrati röjs av kommunister.

2008/04/07

"... som i Lhasa"

"Det snöade igår kväll, himlen är blå och poliser överallt. Det är som vi var i Lhasa", sade Jean Paul Ribes, ordföranden i den franska Stödkommittén för Tibet.

Jag beundrar alla dessa som nu till priset av bötesstraff och kanske till och med fängelsestraff använder sig av den olynpiska facklans väg genom världen som ett tillfälle att uttrycka sin protest och avsky mot förtrycket i Kina. Om några månader ska Kina samla poäng på sina olympiska spel. Det är skönt att ledarna får stå där med en rejäl binge med minuspoäng när spelen börjar. De minuspoängen kommer att sväva som ett mörkt moln över de olika OS-arenorna under de olympiska veckorna. Mörka moln låter sig inte fängslas - inte ens i Kina - och de säger vad de tycker.

2008/04/03

Ska kolla R Zimmermann ikväll

Ibland kan man känna den där tillfredsställelsen när ett större jobb går iväg. Regeringen skickade ju sin regeringsskrivelse om Sveriges Politik för Global Utveckling till riksdagen den 18 mars och motionstiden pågår fram till och med måndag. Så jag har ägnat flera dagar åt att sammanställa ett flersidigt material kring alkohol som underlag för motionsskrivande. I eftermiddag har jag skickat det till ett tiotal riksdagsledamöter av olika schatteringar. Måste ju hjälpa Gunilla Carlsson att få stil på det svenska biståndet och utvecklingssamarbetet öht.

Har redan fått positiv respons på materialet så nu tänker jag gå på bio. Jag ska se Bob Dylanfilmen. Det är tydligen inne med filmer om poplegender. Hörde att Rolling Stones också kommer i filmversion inom kort.

"And the times they are a-changin'"

2008/04/02

Varför bryr sig ingen?

Häromdagen fick Finspång schavottera i tidningen för att inte ha sökt några av de 2,4 milj kr som Länsstyrelsen i Östergötland har för att etablera/utveckla kvinnojourverksamhet. Enligt Gunilla Westny finns inget avtal mellan Finspångs kommun och kvinnojouren i Norrköping även om kvinnor från Finspång söker sig dit.

I vår kommun med 21 000 invånare är tydligen det här med psykiskt och fysiskt våld mot kvinnor/tjejer ett så litet problem att det inte får plats i den politiska debatten. Än mindre i konkreta diskussioner om att etablera nån form av ideellt baserad stödfunktion för kvinnor.

Jag har väckt frågan i Finspångs BRÅ, där jag är ledamot, och mötts av förklaringar att behovet är tillgodosett eller att det är svårt för kommunen att initiera en sådan verksamhet. Det måste komma underifrån, att några vill starta. Att försöka inspirera till att så sker - men Nej, det kan vi inte.

Jag har tagit kontakt med ett par studieförbund som ursäktar sig med samma svar. Jag kan i min tur ha förståelse för att de inte satsar begränsade resurser på ett något osäkert projekt.

Men varför kan inte kommunen bjuda in till exempel till en studieresa över en dag till några närliggande kvinnojourer för kvinnor som är intresserade? Varför kan man inte intressera gymnasietjejer att göra ett projektarbete kring tjejjourer med ett möjligt mål att starta en tjejjour? Varför kan inte vårt BRÅ arrangera ett par föreläsningar? (Mina kollegor i BRÅ tycker säkert jag tjatar när jag skriver detta.) Det finns ju pengar som kan finansiera sådana försök!

I andra kommuner förstärker man de insatser samhället erbjuder med en ideell resurs för utsatta kvinnor. Det borde Finspång kunna också!

Avveckla avhållsamheten

Tiotals miljoner dollar har pumpats in i Afrika för avhållsamhetspropaganda i kampen mot hivspridning. Kunskapsbasen är en "analys" och världsbild som präglats av starkt moraliserande krafter inom den kristna högern i USA. PEPFAR, Bushadministrationens särskilda aidsprogram, har till stora delar byggt på detta.

Nu växer motståndet mot programmet inte bara i Afrika, där erfarenheter visar hur fel satsningen är. Den är totalt kulturokänslig, även hemma i USA. Programmet präglar nämligen hivinformationen även där - givetvis! Det ersätter sexualupplysning, vilket är fullt logiskt. Varför sexualupplysa om man inte ska ägna sig åt sex!!!

Men priset man nu får betala är en ökning av olika könssjukdomar då ungdomar inte får någon information om att skydda sig med kondom. Och det är klart, när tonåringar i USA tror att man skyddas mot graviditet genom att dricka Morning Dew, en citrusbaserad läskedryck, eller genom att röka marijuana, så är det något som fattas. Och ännu mer när man tror att det hjälper att dricka en kapsyl blekningsmedel för att få skydd mot hiv/aids. Allt till priset av att undvika att tala om den mest naturliga - reproduktionen.

Det är på många sätt världen kommer att bli bättre när George W Bushs världsbild och kunskapsskatt begravs om knappt ett år.

2008/04/01

Aprilskämtspris

Visst hade NT och Folkbladet hyfsade aprilskämt med indragning av sport- och vinterloven eller placeringen av nya storfängelset på Esterön. DNs inglasade skidbacke i Stockholm var rätt okej. Men priset går till Extra Östergötland för deras tjurhajsodling i Roxen för stamcellsforskning av det schweiziska företaget Whaal. Deras talesman i Extra var Heinz Quatsch! ('Quatsch' är tyska för 'skitsnack'.)

Jag ringde dottern ikväll och meddelade henne att jag ska flytta till Stockholm till hösten. Knappt han ordet 'hösten' klinga ut innan hon sade: April, april, farsan. Jättekul!!! Det försöket var uppenbarligen för grovt.

Politik utan tårta och glass

Pengajakten i kommunen går vidare. Budgetarbetet för 2009 har inletts och det är bara att konstatera att 2009 ska vi totalt spara kanske 15 milj. Det lär bli något liknande 2010 om inget revolutionerande händer. Reformutrymmet krymper med andra ord och nya satsningar kan ske enbart om effektivisering frigör andra pengar.

Vi har initierat en diskussion i vårt parti om att krympa den politiska organisationen för att se om vi kan ta hem lite besparing även där och inte bara i verksamheterna. Alternativen? Ja, allt må utsättas för prövning. Kanske ska vi minska ner fullmäktigeförsamlingen till 47? 41? från nuvarande 51. Kanske ska vi göra nämnderna mindre? Kanske färre?

Det viktiga är att nästan inget blir heligt i en sådan här process. Alla verksamheter ska genomlysas och prövas. Kan arbetet organiseras på annat sätt?

Visst är det spännande att vara politiker men förbanne mig inte enkelt. Det är ingen lusttur med tårta och glass. Men det trodde väl ingen heller. Det är ändå en bit till gatlopp i ett regn av ruttna tomater.