2008/12/26

Kvinnan är till för mannen

För ett par månader sedan hade vi en jämställdhetsdebatt i Finspångs kommunfullmäktige. Den varade i tre timmar. Många utmaningar, men vete sjutton om det blir något bättre efter debatten. Det var svårt att vidga perspektivet. Sossarnas fokusering på heltidstjänster var total, alla andra aspekter på jämställdhet sköts i princip åt sidan av dem.

Jag blir påmind två gånger denna förmiddag om behovet av att arbeta vidare och ännu hårdare med jämställdhetsarbetet såväl inom som utanför rörelsen.

Jag råkade läsa Första korintierbrevet vers 11:7-9 och förstår att bibeltrogna kan ha svårt med kvinnans likaställning. Läs här:

En man ….. är en avbild och avglans av Gud. en kvinnan är en avglans av mannen, ty mannen kommer inte från kvinnan utan kvnnan från mannen och mannen skapades inte för kvinnan utan kvinnan för mannen.

Kristna får ursäkta men Paulus kan då knappast anklagas för att ha varit en radikal och progressiv person på detta område. Stockkonservativt reaktionär, för att inte säga en förtryckare, med dagens ögon mätt.

Så läser jag resedagboken från en bekant som åker runt i Ghana i ett par veckor. Hon skriver:

Mannen är ofta mycket äldre än sina fruar, vilket ofta innebär att han dör först. När detta sker “ärver” mannens bror fruarna eller så får mannens äldste son “ta över” de fruar som inte är hans mor.

Här är det islam som sätter de kulturella normerna tillsammans med nedärvda traditioner i övrigt. Möjligen har sekulariseringen i västerlandet påskyndat en riktning mot jämställdhet. Folkrörelserna, däribland den jag själv arbetar för, har defintivt katalyserat en förändring sedan 1800-talets slut. Men när jag ser Joseph Ratzinger välsigna världen i midnattsmässan från Rom, så faller det mer välsignelse över oss män än över kvinnor eftersom grunddokumentet till stora delar är kvinnofientligt.

Och i mitt parti tuggar vi vidare om feminism och könsmaktsordning. Och vi vänstermän utövar säkert könsmaktsordningen även vi om än i bästa fall omedvetet. Det är onekligen en bit kvar så vi tuggar på!

Inga kommentarer: