2008/12/21

Skål Berit och Hans!

Omdömeslöst, Berit och Hans, det jag läser i Folkbladet och som folk för den del pratat om ett tag! Omdömeslöst och fantasilöst är det att som vänortsgåvor frakta vin fram och tillbaka i Europa. När fullmäktigepresidiet och utvecklingschefen i Finspångs kommun uppvaktar sin tyska vänort bär man med sig italienskt vin. Den enda kopplingen till Finspång är kvittot från Systembolaget som det står Finspång på.

Varför inte stödja lokala hantverkare? Det finns långt fler än Björke vävstuga och Rejmyre glasbruk som tillverkar representativa artiklar. Italienskt vin är en illojal handling!

En annan aspekt är folkhälsan. Vi står nu inför en helg där hundratusentals barn kommer att uppleva en otrygg och för många till och med en otrevlig del av det som är DERAS högtid. Familjer far illa av alkohol.

Alkoholen är (enligt WHO) femte främsta riskfaktorn för hälsan. Och det alltmer vanliga drickandet i alla möjliga sammanhang har Folkhälsoinstitutet redovisat effekten av nyligen. 50 procent fler kvinnliga alkoholmissbrukare och 35 procent fler män, enbart på en femårsperiod.

Kommunfullmäktiges förra presidium och dess utvecklingschef är med och underblåser en alltmer utvecklad alkoholkultur. Ursäkterna har vi ju redan läst och det kommer säkert fler. "Några flaskor vin är väl inget problem." "Det är i alla fall inte sprit!" Men har man inte förstått nånting!?? Det tycks ju dessutom inte bara varit en gång som alkohol utväxlas.

Berit Martinsson kommer säkert mer än en gång i fullmäktige att tala om vikten av att ta ansvar för Finspångsbornas skattepengar. Att för våra skattepengar köpa vin till tyskar, där alkoholproblemen är minst lika stora som här, det är ansvar det!

Att vi sedan bara ett par månader före resan antog ett nytt drogpolitiskt program med en klar alkoholanalys och ambition, det missade både presidiet och utvecklingschefen. De varken läste eller lyssnade. Eller vad är förklaringen?

Omdömeslöst. Fantasilöst.

Inga kommentarer: