2009/02/04

Äntligen en man!

Du förstår att rubriken är lite sarkastisk. Samtidigt är Conny en kunnig och balanserad person med hjärtat till vänster, bokstavlig toch bildligt talat, så jag känner mig trygg och tillfreds med att han tar över när Elisabeth vill ta ett steg tillbaka.

Men visst har vi en nästan skrämmande stor mansdominans i den kommunala organisationen. Den politiska ledningen är fem män. Både kommundirektör och biträdande är man och bland produktionscheferna dominerar männen, tre av fyra. Kommunfullmäktiges ordförande är en man.

Det är egentligen bara i ledningen för de politiska beredningarna som kvinnorna är fler. Tre kvinnor och två män. Med risk att förhäva sig så är det vänsterpartiet som står för kvinnorepresentationen (Monica och Elisabeth) tillsammans med en kristdemokrat (Maria).

Nåt måste hända! Vi i demokratiutskottet har fått jämställdhetsfrågorna på vårt bord från 1 januari. Vi står inför en formidabel utmaning inför nästa års val. Vi måste få partierna att släppa fram, ta fram och matcha kvinnor. Att vänsterpartiet har så pass god kvinnorepresentation beror på ett målmedvetet arbete för 10 år sedan med att få in fler kvinnor i politiken.

Det är dags för övriga partier att ge stor plats åt denna fråga fram till nomineringar, beslut om listor och efter valet fördelning av uppdrag. Det här duger inte!!!!

2 kommentarer:

ash sa...

Kanske Du skulle ta och räkna antalet kvinnor i kommunstyrelsen också. Av 11 ordinarie ledamöter är 3 kvinnor, vilket är 3/5 av den socialdemokratiska representationen. Majoriteten bär skägg.

Per-Åke Andersson sa...

Det har skett en mycket positiv förändring där, Anders. Tråkigt att (v)i försämrar den kvinnliga representationen där men Conny är bra. Vår ersättare i KS är ju kvinna.
Men vi behöver föra en debatt om det här i alla partier. Och förhoppningsvis kan vi bredda jämställdhetsdebatten till att inte bara handla om heltid, även om det är en viktig princip att driva,