2009/02/02

Ett politikerhjärta klappar

Vi har en balanserad och engagerad kommunfullmäktigeordförande i Stig Jansson. Jag gillade Berit Martinsson också, det var inte henne det berodde på att samarbetet med (s) sprack.

Iniiativet från Stig att dra med samtliga gruppledare i ett uttalande till stöd för den flyktingfamilj som hotas av utvisning är utmärkt. Anders Härnbro berömde Stig för detta igår på vårt extrafullmäktige.

Men att politiker runt om i landet och olika grupper som skolkamrater, föreningar m m titt som tätt engagerar sig i utvisningshotade familjer visar på ett grundläggande problem på högsta internationella nivå. Det finns ingen överstatlig rättsinstans som ser till att stater följer vad man åtagit sig i juridiskt binndande konventioner. Sverige har ratificerat barnkonventionen. I den står det att man ska se till barnets bästa. Men gång på gång visar det sig att barnets bästa ställs åt sidan. Finspångsfamiljen är ett typiskt sådant exempel.

Om 'barnets bästa' minimidefinieras som risk att bli ihjälslagen eller att direkt svälta ihjäl är det hög tid att ta upp en debatt i riksdagen om innehållet i konventionstexten. Dags att se till att det finns någon substans i konventionens paragrafer som återspeglas i tillämpningen av svenska lagar. Läpparnas bekännelse gör inga barn glada!

Inga kommentarer: