2009/05/24

Intressant, Härstedt!

Kent Härstedt, s-riksdagsman, besökte Sri Lanka i veckan. Samtidigt var FNs generalsekreterare Ban Ki-moon där för att informera sig om flyktingsituationen som kriget i slutskedet skapade. Vår egen samarbetsorganisation Forut Sri Lanka, genom vilken vi kanaliserar katastrofmedel, meddelar att läget är förtvivlat. Myndigheterna klarar på intet sätt av den situation som uppkommit.

I flyktinglägren runt Vavuniya och i Jaffna finns omkring 250 000 personer med dålig tillgång på vatten och mat. Många av dessa kommer från att ha varit instängda på en liten landtunga i 3-4 veckor, även där med bristande tillgång på mat och vatten och sjukvård.

Alla måste tycka att det är skönt att kriget är slut. Jag kan förstå att singaleserna och regeringen firar segern, men med tanke på tamilernas lidande vore det klädsamt och medmänskligt att moderera hur man firar. Som det sett ut på gatorna i Colombo är cynism ordet som kommer för mig.

Det kommer att vara svårt att ena nationen. Kent Härstedt redovisade i en radiointervju att tamilska representanter i parlamentet uttryckte oro över att tamilerna kommer att få sota länge för kriget, ett krig som de flesta aldrig ville ha.

Flera hundratusen tamiler befinner sig i akut nöd nu. Den utmaningen har regeringen skyldighet enligt grundlagen att åtgärda med alla resurser. Sedan måste Sri Lankas regering se till att undanröja alla uttryck för att alla medborgare i landet inte skulle vara lika mycket värda, inte ha lika rättigheter. Annars står man kvar med grunden till den ännu politiskt olösta konflikten.

Inga kommentarer: