2009/05/26

Nyhem Girls School?

Vi konstaterar att yrkesvalen sker väldigt könsstereotypt. Valen till gymnasielinjer är första tecknet. Omsorg = tjejer. Teknik = killar. Detta stämmer nästan till hundra procent. Varje år kommer den här problematiken upp till diskussion och senast hade vi det uppe i jämställdhetsdebatten i höstas.

Vid kommunfullmäktige i morgon ska vi anta en jämställdhetsplan för kommunen där vi i avsnittet Rekrytering referar lagtexten: "Arbetsgivaren ska genom utbildning, kompetensutveckling och andra lämpliga åtgärder främja en jämn könsfördelning mellan kvinnor och män i skilda typer av arbete och inom olika kategorier av arbetstagare."

Och så "Målet är att vid all rekrytering sträva mot en jämn könsfördelning ..."

Enligt skolplanen ska "Verksamheten präglas av mångfald, jämställdhet och hållbar utveckling." (Finspångs skolplan 2007-2011. Övergripande mål/Värdegrunden).

Enligt rykten ska det på Nyhemsskolan vara på väg att bildas två enkönade profilklasser till hösten. Jag måste kolla upp detta hur det förhåller sig. Stämmer det kan jag väl säga att det rent åt h-e. Så behöver jag inte skriva något mer.

Inga kommentarer: