2008/08/09

AIDS 2008 i Mexiko

I veckan som gick möttes tusentals experter, hivsmittade, politiker och representanter för NGOs (enskilda organisationer) i Mexiko city för att ta del av nytt om hiv/aids. Från min horisont är det intressant att konstatera att ytterligare ett antal studier bekräftar sambandet mellan alkohol och spridning av hiv. Elisabeth Hårleman på Forum Syd deltog och skickade mig mycket hjälpsamt och vänligt ett antal Abstracts som vi har nytta av för den temaskrift vi producerar och som ska lanseras vid bokmässan i Göteborg i slutet av september

I fredags hade jag ett längre samtal med Vladimir Pozniak på WHO i Genève om en rapport från ett forskarmöte i Sydafrika. Han bekräftade också alkoholens betydelse för ett ökat risktagande och sämre omdöme när alkoholen kommer in i bilden vid sexuella kontakter. Dessutom sade han att behandling med ARV eller HAART (bromsmediciner alltså) har sämre prognos om den hivsmittade/aidssjuke dricker.

Hösten inleds med att bevaka att Sveriges nya aidsstrategi innehåller något om alkoholens roll samt att fixa till ett seminarium om alkohol och aids vid bokmässan 25 sept och ett annat när vi har möte i nätverket Forum hiv/aids 11 sept.

Vi gnetar på!

Inga kommentarer: