2008/08/04

Socialdemokratins kris en genusfråga

Det tycks mig alltmer uppenbart att den kris socialdemokratin i Finspång genomgår är starkt genuspräglad. De flesta namn som kopplas samman med ovilja till förändring och förnyelse är mansnamn. De namn som går i spetsen för en reformering av partiet är kvinnonamn. Detta bekräftas bl a av att enda socialdemokrat som lyssnade på Stig Henriksson i helgen var Ulrika Jeansson.

Folkbladet idag skriver: Många har frågat sig varför inte socialdemokraterna sökt nya samarbetspartner istället för att avsäga sig makten, men Ulrika Jeansson tror att det behövs en större förändring i kommunen.
- Jag tror det kan komma något gott ur det här, sa hon.


Kanske är det så att en mansålderlång manligt dominerad värderingsvärld håller på att upplösas på bruksorten Finspång och en annan ledarstil, andra värderingar, attityder och beteenden, är på väg in inte bara i spåren av det kapitel av lokalpolitisk historia som nu skrivs i Finspång utan att dessa till och med är en viktig katalysator i den process som äger rum.

Ordet 'change' har varit frekvent i rapporteringen från USA och Obamas kandidatnomineringskampanj. Han har inte varit i Finspång - vad jag vet - men begreppet 'förändring' är begreppet för dagen här.

Inga kommentarer: