2008/08/12

Världens Barn mot trafficking

Har personalsamling med mina kollegor. Våra representanter på plats i Thailand och i Tanzania är hemma. Vi har ägnat dagen åt genomgång av alla projekt vi är med och utvecklar. Det är många angelägna samarbeten. Ett berör särskilt, det i Mae Sai uppe i Gyllene Triangeln vid gränsen mot Myanmar (Burma).

Varje dag kommer ett antal kvinnor och ensamma barn över gränsen från Myanmar och lockas in i sexslaveri, trafficking, i Thailand. VCDF, Volunteers for Child Development Foundation, med sitt Buddies along the Roadside Project, fångar upp en hel del av kvinnorna och framför allt barnen. Barnen ges möjlighet att komma in på ett barnhem som drivs av VCDF och i skola. De får på olika sätt stöd för att stoppa den destruktiva karriär de är på väg in i.

Kvinnorna tar man också kontakt med vid gränspasseringen och erbjuder yrkesutbildning. Brist på utkomstmöjligheter i Myanmar lockar dem till det betydligt rikare Thailand. Både barnen och kvinnorna riskerar att hamna på gatan i drogmissbruk. Risken att hamna i sexhandel är stor. Skola för barnen och yrkesutbildning för kvinnorna ändrar förutsättningarna.

I år använder vi pengar från Världens Barninsamlingen för att slåss mot traffickingen. Lyckas vi i samarbetet med VCDF fånga upp något hundratal barn och kvinnor är det väldigt bra effekt för de pengarna.

Vi jobbar också förebyggande i ett samarbete på andra sidan gränsen, inne i Myanmar, med att finansiera mikrokrediter till kvinnor. Det ska förebygga att kvinnorna frestas att söka sig in i Thailand genom att de kan starta egna småföretag, butiker, odlingar m m.

Sade jag att jag jobbar i ett gäng som håller på med något väldigt meningsfullt? Ibland förändrar vi den lilla världen vid gränsen mellan Myanmar och Thailand. Nästa stund slåss vi mot Heineken och Pernod Ricard, alkoholpolitiska storföretag, i den globala miljön.

Inga kommentarer: