2008/08/17

Vem är arbetarklass?

Gillar oftast att läsa Widar Anderssons analyser och betraktelser. Klokt att fundera över det han skriver. Som idag om det här med arbetarklass. Vad är arbetarklass? Vem är arbetarklass? Inte minst behöver man fundera på om de som betraktas tillhöra arbetarklass själva identiferar sig som arbetarklass.
Vilka värderingar är arbetarklassvärderingar idag? Och är det vår egen ideologi som bäst tillmötesgår och i praktisk politik tillgodoser arbetarklassen? För självklart måste det vara så att vänsterpartiet är arbetarklassens företrädare - eller?

Egentligen är inget självklart idag i politiken när det gäller vem som röstar vad. Valmanskåren är betydligt mer heterogen än någonsin tycks det. Och rörligare. Många arbetare har idag nått en sådan standard att de känner sig mer hemma i borgerliga värderingar än i socialistiska.

Undrar om inte valet 2010 i stor utsträckning kommer att avgöras av att några partier är duktigare än andra på att tillfredsställa behov mer än att ideologiprofilera sig. Vi ska inte ge upp vår själ men vi kanske kan mjuka upp den lite, ge partiet stora öron att lyssna med. För i alliansens Sverige drabbar inte välfärden lika - det sker en kapitalförflyttning till dem som redan har. En inte obetydlig underklass i förlängningen finansierar denna kapitalförflyttning.

Inga kommentarer: