2008/08/09

Vi översvämmas av friskolor

Förra hösten stod jag och samtalade i Bryssel med en miljöpartist som ångrade att man stött borgarnas friskolereform. Jag kunde bara hålla med honom. Vid humanistiska nämnden 20 aug har vi att ta ställning till sammanlagt 14 ansökningar om att starta friskola (på Gy-nivå) i någon av Finspångs närkommuner. Utbudet av gymnasiekurser överstiger elevunderlaget.

Samtidigt presenterar en moderat arbetsgrupp i riksdagen ett förslag om ytterligare liberaliseringar och förenklingar av rutinerna för att starta friskola. Man säger att en friskola inte är ett självändamål men man beter sig som det vore det. Principen är överordnad nyttan.

Moderater försöker dessutom knoppa av verksamheter och mer eller mindre skänka bort värden som tillhör det allmänna till privata intressen. Vi har ju kunnat följa processen kring närsjukvården här i Finspång t ex. På skolfronten är det Täby kommun som mest flagrant kringgått regler.

Här i Finspång har vi beslutat om att göra försök med kommunala friskolor. Vi har jobbat med lokala skolstyelser ett antal år, ett försök som ny tycks bli förlängt trots att det löpte ut vid halvårsskiftet. Vi har dessutom ett huvudsakligen privatägt gymnasium.

Jag hoppas att vi i den nya majoriteten inte behöver ta ställning till några fröslag om privata friskolor här i Finspång, vilka eroderar kommunekonomin och söndrar det organisatoriska underlag vi har för våra kommunala skolor. Låt oss se vad vi kan göra inom ramen för kommunala friskolor istället och säkra en rättvis utbildning.

Inga kommentarer: