2008/08/11

Business as usual

Inga ideologiska skillnader att tala om och mindre än 1% att vara oense om av en budget på omkring en miljard. Kommunala ekonomier är inte särskilt rörliga från ett år till ett annat, från ett politiskt styre till ett annat.

Socialdemokraterna i Finspång presenterade sin budget idag och tillåter sig vara lite generösare än vad vänsterpartiet och alliansen är. Det är oppositionens privilegium att sockra lite försiktigt. Debatten i fullmäktige 27 augusti kan jag tänka mig blir lite hetare, men då präglas den sannolikt framför allt av sådana känslor som alltid kryper fram hos en förnärmad och sviken partner.

I stora drag kommer det kommunala arbetet i Finspång att rulla vidare, lite förnyat, lite uppfräschat men med gott om kännemärken sedan tidigare. Och i de flesta frågor kommer vi att vara överens alla sju partierna.

Det nya kommer förhoppningsvis bl a att bli de strategiska, mer övergripande debatterna där den första allmänpolitiska kring jämställdhet aviserats redan till septembers fullmäktigesammanträde. Där är jag dock rädd att fräschören snabbt går förlorad. Gamla unkna mansdominerande värderingar kommer att lägga sordin på visionerna om ett jämställt Finspång rejält underblåsta av ett obefintligt reformutrymme.

Inga kommentarer: