2008/08/29

"You made my day"

Jag skrev så idag till Morten Ussing på UNAIDS i Genève. Har försökt få fram en intervju med ledningen för UNAIDS till vår temaskrift om alkohol och hiv/aids som vi ska lansera 25 september på Internationella torget på bokmässan i Göteborg. Morten Ussing och hans kollega Edward Mishaud har uttryckt tydliga krav på att för att ge en intervju för oss att publicera i skriften måste skriften hålla vetenskapligt.

Idag godkändes innehållet av UNAIDS experter och Morten Ussing skrev att Your text quotes findings of various research projects on the alcohol/HIV link in different parts of the world but altogether very consistent with our recommendation of addressing alcohol misuse risk reduction in countries where this is deemed a particular important factor in HIV transmission, med andra ord ett starkt gillande för det tydliga men balanserade sätt vi tar upp frågan om alkohol och hiv.

Att jag igår på grund av goda kontakter med professor Charles Parry i Kapstaden, Sydafrika, kunde skicka över till UNAIDS utdrag ur en rapport från ett tungt forskarmöte i Sydafrika för bara en månad sedan om alkoholens roll för tuberkulos och hiv, bidrog förstås till accepten från UNAIDS. Den rapporten bekräftar vad vi arbetat fram under tre års tid kring alkohol och aids. Vi har vunnit gehör i breda biståndskretsar och Sveriges särskilde aidsambassadör har accepterat att skriva förordet till temaskriften.

Det känns bra! Jävligt bra! Vi har stark trovärdighet i vårt opinionsarbete om alkohol och aids. Biståndsminister Gunilla Carlsson pratar om det. Folkhälsoministern Maria Larsson talar om alkohol och aids. Världens främsta forskare låter oss komma över slutsatser från ett forskarmöte, slutsatser som ännu inte publicerats i en vetenskaplig tidskrift. Aidsambassadören Lennarth Hjelmåker skriver förordet i vår temaskrift. UNAIDS sekretariat, uppbackade av sin vetenskapliga expertis, skriver att det vi för fram ligger helt i linje med UNAIDS rekommendationer om behovet att gripa sig an alkoholen i bekämpningen av hiv-spridningen.

Morten, Edward, Gunilla, Charles, Lennarth - you all made my day. Elisabeth Hårleman på Forum Syd inte att förglömma, som på plats i Mexiko city i början av augusti levererade busfärska vetenskapliga rapporter från den stora och tunga Mexikokonferensen om aids. Utan er hade Sara (min kollega och informationsansvarig) och jag stått med en betydligt lättviktigare produkt 25 september i en värld som endast nyligen upptäckt att en alltmer ökande alkoholkonsumtion riskerar att förvärra aidsepidemin ytterligare.

1 kommentar:

Pierre sa...

Bra jobbat! Ska bli spännande att läsa.