2008/10/10

Dramat i Botswana

Botswanas president konstaterar att alkohol finns med i de flesta sociala problem i landet. Han tar nu strid mot alkoholindustrin, som först lyckades påverka parlamentet att avvisa hans förslag om 70% skattehöjning på alkoholen. Parlamentet gick med på 30%, ett beslut som industrin med Högsta domstolens hjälp tills vidare upphävt.

President Khama säger: När våra unga fyllt 13 år har 18% redan börjat dricka, vilket stiger till 72% när de är 17. Ingen ansvarskännande regering, ingen regering som påstår sig vara av, med och för folket, har råd att blunda för ett sånt förhållande.

Alkoholmissbruk är en utmaning som vi haft att möta en längre tid. Vi har länge varit medvetna om dess roll i att underblåsa spridningen av hiv/aids, liksom att bidragit i betydande grad till asocialt, riskfyllt och kriminellt beteende, inklusive övergrepp mot barn, våld mot kvinnor och död i trafiken.
Kan det sägas bättre?

Det pågår ett drama i Botswana. En president mot en mångmiljardindustri som inte skyr några medel. Insatsen är folkhälsan i Botswana. Ett nederlag för presidenten vore förödande för ett av de länder som drabbats värst av aidsepidemin, vilket inte bara president Khama utan även vi vet förvärras av alkoholen. Sveriges regering och många övriga svenska biståndsaktörer har fått kunskapen om det sambandet - av oss.

Beställ gärna temaskriften HIV OCH ALKOHOL från oss: Epost: per-ake.andersson@iogt.se)

Inga kommentarer: